Skip to content

Kuinka VR antaa sokeiden nähdä

20 de maaliskuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • Virtuaalitodellisuuslasit antavat näköongelmista kärsiville ihmisille mahdollisuuden nähdä hyvin ensimmäistä kertaa.
  • IrisVisionin 2950 dollarin suojalasit toimivat hyödyntämällä Samsung VR -kuulokkeisiin asennetun Samsung-älypuhelimen tehoa.
  • Jotkut näkövammaiset VR-käyttäjät sanovat näkevänsä virtuaalitilat paremmin kuin tosielämässä.

Jimmy Blakley vietti vuosikymmeniä kurkistamalla sumussa. Hän on laillisesti sokea eikä viime aikoihin asti voinut edes lukea kirjaa. ”Istun täällä nyt 70-tuumaisen television edessä noin jalan päässä, enkä edes näe kasvoja”, hän sanoi äskettäin puhelimitse Itä-Texasissa.

Kaikki muuttuu kuitenkin, kun hän laittaa pari virtuaalitodellisuuslasia.

”Nyt näen”, hän sanoi suorasukaisesti, mutta ilon reunalla äänessään.

Blakley, 72, menetti suurimman osan näköstään makuladegeneraatioon. Lääkärit kertoivat hänelle, että hänen tilansa johtui altistumisesta agentille Orange hänen palveluksessaan Vietnamissa. Vuosien hoito ei onnistunut, ja hänet pidettiin laillisesti sokeana. Mutta hänen elämänsä muuttui kaksi vuotta sitten, kun hänelle annettiin pari IrisVision VR -lasit, jotka on suunniteltu parantamaan näköä.

Suojalasit pelastukseen

IrisVisionin 2950 dollarin suojalasit toimivat hyödyntämällä Samsung VR -kuulokkeisiin asennetun Samsung-älypuhelimen tehoa. Silmälasit parantavat näkövammaisten ympäristön kuvaa. IrisVision on yksi monista virtuaalitodellisuusasetuksista, jotka auttavat monia ihmisiä palaamaan näköön.

”IrisVision auttaa käyttäjän aivoja käyttämään silmiäsi, jotka edelleen toimivat oikein, ja tarjoaa tarpeeksi tietoa aukkojen täyttämiseksi ja älypuhelimen kameran ottaman näkymän uudelleentarkastamiseksi kokonaiskuvaksi”, IrisVisionin perustaja ja toimitusjohtaja Ammad Khan kertoi sähköpostihaastattelu. ”Tämä kohtauksen parannus suoritetaan käyttämällä useita algoritmeja, jotka on kehitetty erilaisille silmäoloille.”

Vaikka IrisVision ei toimi kaikissa silmäsairauksissa, tällaisen tekniikan tarve on suuri. Arviolta 11 miljoonalla ihmisellä Yhdysvalloissa on jonkinlainen ikään liittyvä silmänpohjan rappeuma. Tämän määrän odotetaan kaksinkertaistuvan lähes 22 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä.

Makuladegeneraatio tuhoaa makulan, silmän osan, joka tarjoaa terävän, keskinäisen kuvan, jota tarvitaan esineiden selkeään näkemiseen. Alle 10 prosentilla näkövammaisista ihmisistä on näköhäviöitä. Tämä tarkoittaa, että useimmille ympäristötietoja jokapäiväiseen toimintaan voidaan parantaa käyttämällä VR: tä ja tekoälyä.

VR-suojalasit antavat hänen lukea kirjoja

Blakleylle tekniikka on ollut pelinvaihtaja. Veteraaniasiain osasto (VA) maksoi hänen IrisVision-suojalasinsa muiden hoitojen epäonnistumisen jälkeen. Nyt hän pystyy lukemaan kirjoja ja katsomaan elokuvia helposti ensimmäistä kertaa vuosien ajan. ”Elämäni on nyt täysin erilainen”, hän sanoi. ”En voi uskoa, kuinka paljon tämä tekniikka on auttanut minua.”

Blakley sanoi, että silmälaseista oli edes odottamaton hyöty, kun hän katseli Valtaistuinpeli. Surullisen jakson ”The Long Night” (näyttelyn viimeisellä kaudella) kohtausten aikana, joita monet katsojat valittivat olevan liian tummia, Blakley sanoi, että hänen IrisVision-settinsä paransi esitystä automaattisesti. ”Minä olin ainoa, joka näki lohikäärmeet”, hän sanoi.

Toisin kuin muut markkinoilla olevat heikkonäköiset ratkaisut, IrisVision on älykäs laite, joka on kytketty Internetiin matkapuhelinverkon tai Wi-Fi-yhteyden kautta, mikä avaa esteettömyyden ja etätuen ihmisille kaikkialla maailmassa, Khan sanoi. Se tekee laitteesta myös kykenevän mukauttamaan toimintansa kunkin käyttäjän erityisiin näköolosuhteisiin.

”IrisVision auttaa käyttäjän aivoja … täyttämään aukot ja muuttamaan älypuhelimen kameran ottaman näkymän kokonaiskuvaksi.”

Kasvava määrä VR-laitteita visioon

Muita VR-laitteita käytetään myös näköongelmien hoitoon. Esimerkiksi GiveVision-niminen käynnistys tekee parin VR-suojalasia nimeltä SightPlus, jotka on kliinisesti validoitu lääketieteelliseksi laitteeksi, joka palauttaa näkökyvyn potilaille, joille on diagnosoitu hoitamaton näköhäviö.

Heikkonäköinen apuväline auttaa ihmisiä näkemään selvästi, läheltä ja etäisyydeltä käyttämällä VR: n ja lisätyn todellisuuden (AR) yhdistelmää.

”SightPlusin täydennetty videosyöte on suunniteltu saamaan potilaamme tuntemaan itsensä ikään kuin katsovan omilla silmillään, ja olemme työskennelleet kovasti, jotta se tuntuisi mahdollisimman luonnolliselta”, toimitusjohtaja Stan Karpenko kertoi Forbesille.

”Tärkeimpiin teknisiin elementteihin kuuluu suuri määrä kehyksiä sekunnissa kuvan sileyden parantamiseksi, pieni viivästys pahoinvoinnin välttämiseksi ja johdonmukainen käsittely kuvanlaadun vaihtelujen poistamiseksi.”

Siellä on myös eSight, virtuaalitodellisuusasetus, joka on samanlainen kuin IrisVision, mutta käyttää mukautettuja suojalaseja kalliimmin. ESight toimii ”stimuloimalla käyttäjän silmissä jäljellä olevasta fotoreseptoritoiminnosta tulevaa synaptista aktiivisuutta tuottamaan lisääntynyttä visuaalista tietoa aivoille”, yritys kirjoittaa verkkosivustollaan.

Sivusto selittää edelleen: ”Virtaviivainen muotoilu sisältää potilaan luonnollisen perifeerisen näkökyvyn ja sisältää patentoidun Bioptic Tilt: kallista alas parhaan mahdollisen näön parantamiseksi ja ylös yhdistääksesi kasvot kasvoihin tai päästäksesi heidän luonnolliseen näköön navigoidessaan uusissa paikoissa.”

Yksi suurimmista haasteista, joita VR voi auttaa ratkaisemaan heikkonäköisille ihmisille, on navigointi, asiantuntijat sanovat. ”Virtuaalitodellisuus voi toimia työkaluna AR: n testaamiseen sisätiloissa ja tutustuttaa käyttäjä ulkopuolisiin tilanteisiin”, kertoi Spotify-digitaalisen musiikkipalvelun esteettömyystuotepäällikkö Sukriti Chadha.

”Esimerkki olisi VR: n käyttäminen kotona auttaakseen käyttäjää navigoimaan vilkkaalla kadulla ja mukauttamaan tietoja ja aistintuloksia, joista he ovat miellyttävimpiä. Esimerkiksi haluaisivatko he tuntea tai puhua palautetta”, Chadha sanoi.

”Tähän sisältyisi näkökohtia, kuten kuinka paljon tietoa kaduista, rakennuksista ja liikenteestä he tarvitsevat – ja pitäisikö niiden näkyä suurennettuna tekstinä ja symboleina vai puhuttuina. Kun käyttäjä on todellisuudessa kyseisessä ympäristössä, nämä parannetut vihjeet ympäristöstä olla tuttu ja siten turvallisempi käyttää. ”

Näet selkeämmin virtuaalitilassa

Säännölliset VR-suojalasit antavat joidenkin heikkonäköisten ihmisten nähdä jopa selkeämmin virtuaalitilassa. Alex Lee sanoo, että hän menetti suurimman osan näkemyksestään harvinaisesta geneettisestä sairaudesta, mutta pystyi pelaamaan pelejä selvästi, kun hän käytti pelaamiseen HTC Vive -kuulokkeita La Noire.

”En voi uskoa, kuinka paljon tämä tekniikka on auttanut minua.”

”Normaalisti kaikki videopelissä on salaamaton hämärtyminen, ja oletin, että se olisi sama virtuaalitodellisuudessa”, Lee kirjoitti artikkelissaan Alphrille. ”Sen sijaan minua kohtasi yllätys: näinkin itse asiassa enemmän tässä 1940-luvun virtuaalimaailmassa kuin muissa peleissä. Enemmän kuin, näisin enemmän VR: ssä kuin todellisessa elämässä.”

Gary Rubin, emeritusprofessori Lontoon University College oftalmologian instituutissa, kertoi Leeille, että se johtuu siitä, että kuvat ovat suuremmat. ”Kahden näytön sijoittaminen tuumalle silmäsi tekee olennaisesti suuremmaksi täyttämällä näkökentän”, Rubin sanoi. ”Lisäksi laitteessa on automaattinen vahvistuksen hallinta, joka säätää ja lisää näkymän kontrastia. Kontrasti on erittäin tärkeä, jotta asiat näkyvät.”

Vuosien ajan pelaajat ovat käyttäneet VR: tä navigoidakseen virtuaalitiloissa. Näkövammaiset ihmiset käyttävät nyt tekniikkaa todellisen maailman katselemiseen, ja se avaa kokonaan uusia universumeja.