Skip to content

Kuka todella tarvitsee kojelautakameraa?

10 de heinäkuu de 2021

Kojelautaan asennetut kamerat ovat olleet olemassa jo vuosikymmenien ajan, mutta vasta äskettäin ne ovat räjähtäneet yleiseen tietoisuuteen. Nämä laitteet on kerran siirretty poliisiautoihin ja ammattimaisten paranoiakkien ja salaliittoteoristien kojelautoihin, ja ne ovat nyt joka puolella– tai ainakin saatat antaa anteeksi, että tulit siihen tulokseen vietettyäsi muutaman tunnin YouTubessa. Osa tästä johtuu siitä, että dashcams todella ovat kaikkialla Venäjän kaltaisissa paikoissa, joissa vakuutuspetokset ja poliisin korruptio ovat yleisiä. Heidän laillisuutensa on harmaa alue joillakin lainkäyttöalueilla, mutta tosiasia on, että ne voivat olla käteviä melkein missä tahansa. Kysymys kuuluu, oletteko todella tarve yksi vai ovatko dash-kamerat vain yksi kulkeva villitys?

Myytti: Turvalliset kuljettajat eivät tarvitse kojelautakameroita

Jos olet tunnollinen ja vastuullinen kuljettaja, saatat olla taipuvainen kysymään: ”Miksi minun pitäisi ostaa kojelauta?” Loppujen lopuksi et ole koskaan sattunut onnettomuuteen, ja vaikka koskaan olivat onnettomuudessa et ole millään tavalla syyllinen. Tietenkin hiero on, että sinun ei tarvitse huolehtia omasta osaamisestasi tien päällä. Se on tunnettu määrä. Tuntematon määrä, jonka sinä tehdä täytyy huolehtia, on toinen kaveri.

Enkö voi vain ajaa puolustavasti?

Olet luultavasti kuullut termin ”puolustava ajo”, joka viittaa ajotyyliin, johon liittyy jatkuva valppaus muiden kuljettajien vaarallista käyttäytymistä vastaan. Teorian mukaan, jos etsit aggressiota, virheitä ja muita ongelmia tien muiden kuljettajien kanssa, voit ryhtyä korjaaviin toimiin ja pitää itsesi ongelmista. Mikään näistä ei olisi tarpeen, jos jokainen kuljettaja tiellä olisi yhtä turvallinen ja tunnollinen kuin sinäkin, mutta tosiasia on, että siellä on joitain melko surkea kuljettajia. Pääsyy kojelautakameran saamiseen noudattaa samaa peruslogiikkaa kuin puolustava ajo. Vaikka noudatat kaikkia liikennesääntöjä ja vaikka ajaisit puolustavasti, on erittäin todennäköistä, että törmäät jonkun kanssa ei ole tekemällä noita asioita. Tai todennäköisemmin hän törmää sinuun. Siinä vaiheessa koko pesulista voi mennä katastrofaalisesti väärin, ja tilanteen lieventämiseksi voit tehdä hyvin vähän. Onneksi tapa, jolla viivakamerat toimivat voi katkaisi paljon ongelmatilanteita passilla.

Kuka käyttää Dash-kameroita?

Ajattele joitain dashcam-videoita, jotka olet nähnyt sekä Internetissä että muualla, ja harkitse lähteitä. Kun teet tämän, muutama kuvio alkaa näkyä, yksi näistä liittyy kuvamateriaalin lähteeseen. Vaikka kojelaudan kameramateriaalia löytyy lukemattomista lähteistä, paljon se tulee kahdesta paikasta: poliisin kojelautakameroista ja (siviili) venäläisistä kojelautakamerista. Joten mitä näillä kahdella lähteellä on yhteistä? Yksinkertainen vastaus on vastuullisuus ja turvallisuus. Poliisi on käyttänyt viivakameroita liikennepysäkkien aikana vuosikymmenien ajan varmistaakseen sekä upseerien että heidän vetämiensä ihmisten turvallisuuden, mutta kuvamateriaali voi myös lisätä kyseisten upseerien vastuullisuutta. Äskettäin lisääntynyt dashcam-videokuva Venäjän kaltaisista paikoista kertoo samanlaisen tarinan, jossa kuljettajat haluavat varmistaa oman turvallisuutensa ja varmistaa muiden kuljettajien vastuun. Erityisesti tämäntyyppinen kuvamateriaali voi estää vakuutuspetoksia, auttaa torjumaan lainvalvontaviranomaisten aiheuttamaa korruptiota ja estää tapauksia, joissa ”hän sanoi, hän sanoi” onnettomuuden jälkeen.

Dash Cam -lisätoiminnot

Sen lisäksi, että pystyt todistamaan syyttömyytesi liikenteen kiistelyissä, jotkin viivakamerat tarjoavat toimintoja, jotka ylittävät päivittäisen työmatkan. Joissakin viivakameroissa on esimerkiksi pysäköintitoiminto, jonka voit kytkeä päälle (tai joka kytkeytyy päälle automaattisesti) pysäköidessäsi autosi. Useimmissa tapauksissa tämä saa kameran tallentamaan kaiken, mitä edessäsi tapahtuu, kun olet poissa, mikä voi saada todisteita osuma-ja-onnettomuuksista. Muita kameroita ovat sisäänpäin osoittavat kamerat, jotka pystyvät myös kiinni todisteista varkaudesta, jos joku murtautuu autoon.

Kahden kameran yksiköt

Kahden kameran yksiköt on joskus suunniteltu myös seuraamaan teini-ikäisten ajotottumuksia, mikä voi olla hyödyllistä huolestuneille vanhemmille. Nämä kamerat nauhoittavat kaiken tien eteenpäin suuntautuvan toiminnan, aivan kuten tavallinen kojelautakamera, mutta ne tallentavat samalla myös ajoneuvon sisätilat. Jos kuljettaja sattuu katsomaan poispäin tieltä hämmentämään radiota, levittämään meikkiä tai jotain muuta, se jää nauhoitukseen.

GPS-kartoitus

Toinen ominaisuus, joka joskus löytyy näistä samoista yksiköistä, on GPS-kartoitus. Monissa viivakameroissa on jo sisäänrakennettu GPS-toiminto, jonka avulla ne voivat leipoa GPS-koordinaatit videon aikaleimaksi, ja se laajennetaan joskus muistiin, joka voi antaa sinulle historian siitä, missä autosi on ollut, ja kun se oli siellä. Oletko huolissasi siitä, että lapsesi on saattanut ”lainata” auton ilman lupaa tai että pysäköintipalvelu on saattanut vetää Ferris Buelleria uudella avoautollasi? Tämäntyyppinen kojelautanen saa heidät punakätisiin.