Skip to content

Kun Amazon Echo, Fitbit ja muu tekniikka ovat murhan todistajia

15 de heinäkuu de 2021

Tässä on joitain erityisen mielenkiintoisia esimerkkejä rikoksista, joissa huipputekniikkaa on käytetty todisteiden keräämiseen. Tarkista tulevaisuudessa uudelleen muista merkittävistä tapauksista. Teknologian kehittyessä on varmasti odottamattomia uusia tapoja, joilla tekniikka on osa rikosten ratkaisua.

Käyttääkö poliisi älykkäitä laitteita tutkimuksissa?

Poliisi, joka käyttää tekniikkaa todisteiden keräämiseen ja rikosten ratkaisemiseen, ei ole mitään uutta. Tietokoneiden aikakauteen asti sähköpostit, EZPass-tietueet ja tekstiviestit ovat yleisiä osia oikeusjärjestelmässä. Mutta tekniikan muuttuessa muuttuu myös tapa, jolla sitä käytetään näissä tapauksissa. Teknologia on henkilökohtaisempaa ja yleisempää kuin koskaan ennen. Olipa kyse laitteista, jotka voivat seurata toimintaamme ja elintoimintojamme, tai aina päällä olevista laitteista, jotka pääsevät Internetin tietoihin äänellä, uusi tekniikka saa tutkijat rakentamaan tapauksia uusilla tavoilla.

Amazon Echo Murder -tapaus

Ehkä tunnetuin huipputeknologiatekniikka on rikosoikeudellisessa syytteessä, ns. ”Amazon Echo Murder”. Tässä tapauksessa James Batesia Bentonvillesta, Arkansasista, syytettiin ystävänsä Victor Collinsin tappamisesta marraskuussa 2015. Batesin talon yön juomisen jälkeen Bates kertoi jättäneensä Collinsin taloon ja menemään nukkumaan. Aamulla Collins löydettiin hukkuneena, kuvapuoli alaspäin, Batesin kylpytynnyrissä. Viranomaiset syyttivät Batesia Collinsin murhasta helmikuussa 2016. Vaikka Bates väittää, että Collinsin kuolema oli onnettomuus, viranomaisten mukaan he löysivät merkkejä taistelusta porealtaan lähellä, mukaan lukien veri ja rikkinäiset pullot. Teknologia tulee tarinaan, koska todistaja, joka oli aiemmin Batesin talossa tuona iltana, muistutti, että Batesin Amazon Echo suoratoisti musiikkia. Tällä tiedolla Benton County, AR, syyttäjät etsivät tallenteita, transkriptioita ja muuta tietoa, jonka Batesin Echo saattoi kaapata Amazonista.

Mitä roolia Alexa pelasi?

Mitä viranomaisten odotetaan löytävän, on epäselvää. Pitkälle haettujen rikosromaanien ajatus on, että Kaiku sisältää ääntä rikoksesta. Vaikka Echo – ja kaikki älykkäät kaiuttimet, kuten Google Home ja Apple HomePod – aina ”kuuntelevat” mitä tapahtuu talossasi, he kuuntelevat vain tiettyjä laukaisusanoja, jotka saavat heidät olemaan vuorovaikutuksessa kanssasi. Echon tapauksessa nämä sanat sisältävät ”Alexa” ja ”Amazon”. Ajatus siitä, että joku olisi voinut kutsua Alexan, mikä laukaisi jonkinlaisen äänityksen, kun rikos tehtiin, näyttää erittäin epätodennäköiseltä. Tämä pätee erityisesti siksi, että Echon herätyksen jälkeen sen yhteys Amazonin palvelimiin – ja siten mahdollinen tallennus – pysyy aktiivisena vain muutaman sekunnin ajan, ellei toista komentoa anneta.

Amazonin vastaus tutkijoille

Huolestuneena yksityisyyden vaikutuksista – ja oletamme mahdollisten negatiivisten myyntivaikutusten – Amazon vastusti alun perin viranomaisten pyyntöjä tiedoille. Mutta kun Bates antoi Amazonille etenemisen, yritys luovutti tietoja huhtikuussa 2016. Ainakin yhdessä raportissa todetaan, että Batesin lämminvesivaraaja on myös ”älykäs” – eli yhteydessä Internetiin – ja että se on ”älykäs”. osoittaa epätavallisen määrän vedenkulutusta väitetyn rikoksen aamuna. Joulukuussa 2017 tuomari hylkäsi Batesia vastaan ​​tehdyn murhasyytteen. Asian syyttäjä sanoi, ettei hän ollut enää vakuuttunut ilman epäilystäkään siitä, että Bates teki rikoksen. Hieman samanlaisessa tapauksessa tutkijat New Hampshiressa etsivät pääsyä Alexa-tietueisiin naisesta, joka puukottiin hänen keittiöönsä. Toisin kuin Bates-tapauksessa, ei ole vielä sanaa siitä, onko syytä uskoa, että Alexaa käytettiin murhan aikaan tai että se tallensi mitään erityisiä, merkityksellisiä tietoja.

Fitbit seuraa kappaleita Alibissä

Fitbit on osoittautumassa välttämättömäksi Connecticutin murhatapauksessa. Vaikka Richard Dabate ei ollut syyllistynyt vaimonsa murhaamiseen huhtikuun loppupuolella 2017, hänen Fitbitiltä kerätyt tiedot antoivat poliisille joitain todisteita, joita he tarvitsivat hänen veloittamiseksi. Dabaten vaimo Connie tapettiin joulukuussa 2015. Dabate kertoi poliisille, että tunkeilija tappoi hänet palattuaan kotiin kuntosalilta. Dabate sanoi, että hän oli tullut kotiin heti kello 9.00 jälkeen hakemaan unohdetun kannettavan tietokoneen ja oli yllättynyt tunkeilijasta, joka hyökkäsi häntä vastaan ​​ja kiinnitti hänet tuoliin. Kun hänen vaimonsa palasi kotiin kuntosalilta, Dabate sanoi, että tunkeilija ampui hänet kuoliaaksi Dabaten ampuma-aseella ja kidutti häntä, kunnes Dabate pystyi hyökkäämään häntä vastaan ​​ja vapautumaan. Hän soitti numeroon 911 sinä aamuna klo 10.10. Kuoleman tutkinnassa poliisi sieppasi tietoja Connie Dabaten Fitbitistä, josta kävi ilmi, että hän käveli 1217 jalkaa klo 9.18–10.10. Poliisi epäili Dabaten tarinaa siitä, että hyökkäys tapahtui tuolloin ja että hänen vaimonsa oli vain kävellyt häneltä. auton taloon, koska heidän mukaansa hän olisi matkustanut korkeintaan 125 jalkaa tuolloin, jos tarina olisi totta. Poliisi väitti, että Dabatea kehotettiin tekemään rikos tyttöystävän raskaaksi tulemisen jälkeen. Tämän kirjeen kirjoittamisen jälkeen hänen oikeudenkäyntinsä on asetettu maaliskuussa 2020.

Muita älylaitteiden tapauksia oikeudenkäynneissä

Gadgeteilla ei ole murhatapauksia, mutta niillä on ollut rooli muissa oikeudellisissa menettelyissä, mukaan lukien:

  • Pennsylvaniassa Fitbitin tiedot heikensivät sellaisen naisen väitteitä, jonka mukaan hänet raiskattiin.
  • Henkilövahinkoja koskeva kanne Calgaryssa, Kanadassa, Kanadassa käytti Fitbit-tietoja aktiivisuuden vähenemiseen onnettomuuden jälkeen.
  • Fitbit-tietoja käytettiin kalifornialaisen miehen syytteeseen tytärttärensä murhasta.
  • Floridassa haettiin Alexa-nauhoituksia miehestä, jota epäillään tyttöystävänsä tappamisesta keihällä.

Vaikka kyseessä ei ole tekniikka, joka auttaisi ratkaisemaan rikoksia, Ring-ovikellot ovat olleet viimeisimmissä uutisissa, koska yritys on antanut poliisilaitoksille pääsyn tietoihin tavalla, josta kuluttajat eivät ehkä ole tienneet. Tällainen huoli valtion valvonnasta yhdessä yksityisten yritysten kanssa todennäköisesti kasvaa tulevina vuosina.

Tulevaisuus: Lisää teknologiaa rikollisuudessa

Nämä tapaukset kiinnittävät huomiota uutuutensa takia, mutta huipputeknologian kehittyessä ja omaksutessa sitä laajemmin odotetaan sen yleistyvän rikostutkinnoissa. Teknologian kehittyessä siitä tulee älykkäämpi ja tuottaa yhä yksityiskohtaisempaa ja hyödyllistä tietoa. Nämä tiedot ovat hyödyllisiä sekä tavallisille ihmisille että poliisille. Kun älykkäät kodit sieppaavat yksityiskohtia kodin toiminnasta ja puettavista, älypuhelimista ja muista laitteista, jotka antavat todisteita kodin ulkopuolella tekemästämme toiminnasta, tekniikka voi vaikeuttaa ja vaikeuttaa rikoksesta pääsemistä.