Skip to content

Kuolleen auton akun diagnosointi

11 de heinäkuu de 2021

Vaikka bensiini on kuin ruoka, joka ruokkii autoa, akku on elämän kipinä, joka todella saa sen käyntiin. Ilman tätä ensimmäistä tärinää autosi voi yhtä hyvin olla monen tonnin paperipaino. On olemassa erityisiä poikkeuksia, joissa on mahdollista käynnistää auto ilman akkua, ja jotkut pienet moottorit eivät käytä akkuja lainkaan, mutta tosiasia on, että kun autosi akku kuolee, et mene mihinkään nopeasti.

Viisi merkkiä kuolleesta auton akusta

Arvoja on erilaisia kuollut että auton akku voi näyttää, joten tarkat oireet eivät ole samat kaikissa tilanteissa. Jos autossasi on jokin seuraavista merkkivaloista, saatat olla tekemisissä tyhjän akun kanssa.

 1. Ei kupolivaloa ovea avattaessa tai ei ovikelloa, kun avaimet on asetettu.
  1. Jos akku on täysin tyhjä, et kuule äänimerkkiä tai kupolin valoa.
  2. Jos paristo on hyvin heikko, kupuvalo voi näyttää himmeältä.
  3. Vaihtoehtoiset syyt: Viallinen oven kytkin tai sulake.
 2. Ajovalot ja radio eivät syty, tai ajovalot ovat hyvin himmeitä.
  1. Jos ajovalot ja radio eivät syty ja autosi ei myöskään käynnisty, ongelma on yleensä tyhjä akku.
  2. Vaihtoehtoiset syyt: Palanut pääsulake, syöpyneet akkuliitännät tai muut johdotusongelmat.
 3. Kun käännät virta-avainta, mitään ei tapahdu.
  1. Jos akku on täysin tyhjä, et kuule tai tunne mitään, kun käännät avainta.
  2. Vaihtoehtoiset syyt: Viallinen käynnistin, virtalukko, sulake tai muu komponentti.
 4. Kuulet käynnistysmoottorin, kun käännät virta-avainta, mutta moottori ei käynnisty.
  1. Jos käynnistysmoottori kuulostaa vaivallolta ja pyörii hyvin hitaasti tai se pyörii muutaman kerran ja pysähtyy sitten kokonaan, akku on todennäköisesti tyhjä. Joissakin tapauksissa käynnistin voi olla huono ja yrittää vetää enemmän virtaa kuin akku pystyy tarjoamaan.
  2. Jos käynnistin pyörii normaalilla nopeudella, sinulla on polttoaine- tai kipinäongelma.
  3. Vaihtoehtoiset syyt: Polttoaineen tai kipinän puute, käynnistysmoottori on huono.
 5. Autosi ei käynnisty aamulla ilman hyppyä, mutta se alkaa hyvin myöhemmin päivällä.
  1. Perimmäinen syy, kuten loisvuoto, todennäköisesti tappaa akun yön yli. Akku on ehkä vaihdettava, mutta ainoa tapa korjata ongelma on löytää viemärin lähde.
  2. Vaihtoehtoiset syyt: Hyvin kylmällä säällä akun kyky tuottaa vaadittavaa virtaa käynnistysmoottorille heikkenee. Vanhan pariston vaihtaminen uudella tai paremmalla kylmäkäynnistysvahvistimella varustetun akun valinta voi korjata ongelman siinä tapauksessa.

Ei ovikelloa, ei ajovaloja, ei akkua?

Ennen kuin yrität koskaan käynnistää autoa, saatat ottaa useita vinkkejä, jotka saattavat osoittaa kohti tyhjää akkua. Esimerkiksi, jos sinulla on kupuvalo asetettu syttymään, kun avaat oven, ja se ei ole, se on punainen lippu. Vastaavasti, jos olet tottunut äänimerkkiin, joka liittyy avainten asettamiseen oven ollessa vielä auki, etkä kuule sitä yhtenä päivänä, se voi tarkoittaa pariston tyhjentymistä. Muut järjestelmät, jotka vaativat virtaa akulta, kuten kojelaudan valot, ajovalot ja jopa radio, eivät myöskään toimi, jos akku on tyhjä. Joissakin tapauksissa valot saattavat silti syttyä, vaikka ne saattavat tuntua normaalia himmeämmiltä. Jos huomaat, että jotkut asiat toimivat ja toiset eivät, akku ei todennäköisesti ole vika. Esimerkiksi, jos kupolivalaisimesi ei syty ja oven merkkiääni ei toimi, mutta radio ja ajovalot toimivat, ongelma voi olla viallinen oven kytkin.

Eikö moottori pyöri tai käännä sitä?

Kun auton akku tyhjenee, ilmeisin oire on, että moottori ei käynnisty. On kuitenkin monia, monia eri tapoja, joilla moottori ei käynnisty. Jos huomaat, että mitään ei tapahdu, kun käännät avainta, saatat olla tekemisissä tyhjän pariston kanssa. Pienennä asioita, kun haluat kuunnella tarkkaan, kun käännät avainta. Jos et kuule mitään, kun käännät virta-avainta, se on hyvä osoitus siitä, että käynnistysmoottori ei saa virtaa. Yhdistettynä muihin vihjeisiin, kuten hämärään tai pois päältä oleviin kojelautaan ja ajovaloihin, tyhjä akku on melko todennäköisesti syyllinen. Varmistaaksesi, että akku on ongelma, sinä tai mekaanikkosi haluatte tarkistaa jännitteen. Tämä voidaan tehdä millä tahansa perusyleismittarilla, jonka voit noutaa alle kymmenellä dollarilla, vaikka erikoistuneet työkalut, kuten hydrometri tai kuormitustesteri, tarjoavat selkeämmän kuvan. Jos akku ei ole loppu, voit epäillä virtalukon, solenoidin, käynnistimen tai jopa jotain esimerkiksi syöpyneitä akkuliittimiä tai löysää maadoitushihnaa. Ainoa tapa diagnosoida tämän tyyppinen ongelma on eliminoida kaikki nämä mahdollisuudet yksi kerrallaan.

Kuuluuko käynnistysmoottori vai onko se hidasta?

Jos olet omistanut autosi jonkin aikaa, olet todennäköisesti melko tuttu äänestä, jota se antaa, kun käännät avainta. Se on ääni, jonka käynnistysmoottori kytkeytyy moottoriin hammastetun taipuisan levyn tai vauhtipyörän kautta ja pyörittää sitä fyysisesti. Kaikki äänen muutokset viittaavat ongelmaan, ja muutostyyppi voi auttaa sinua osoittamaan diagnoosin. Kun autosi kammioääni tuntuu vaivallolta tai hitaalta, se tarkoittaa joko akkua tai käynnistintä koskevaa ongelmaa. Yleisin syy on se, että akun varaustaso ei ole riittävä käynnistimen kunnolliseen käyttöön. Käynnistysmoottori saattaa pystyä kääntämään moottorin ympäri, mutta ei niin hyvin, että moottori todella käynnistyy ja käy yksin. Joissakin tapauksissa käynnistysmoottori voi myös vikaantua tavalla, joka toimii edelleen, mutta se yrittää vetää enemmän virtaa kuin akku pystyy tuottamaan. Tämä johtaa myös tilanteeseen, jossa käynnistysmoottori kuulostaa vaivallolta tai hitaalta ja moottori ei käynnisty. Jos akun jännite on normaali, akku testaa hyvin hydrometrillä tai kuormitustesterillä, ja kaikki akun ja käynnistimen liitännät ovat puhtaat ja tiukat, saatat epäillä huonoa käynnistintä. Ennen kuin käynnistin todella vaihdetaan, mekaanikko voi käyttää ampeerimittaria varmistaakseen, että käynnistysmoottori vetää liikaa virtaa.

Kun käynnistysmoottori hiontaa tai napsahtaa

Jos kuulet muita epätavallisia ääniä yritettäessä käynnistää autosi, ongelma ei todennäköisesti ole tyhjä akku. Napsauttamisella on usein jotain tekemistä käynnistyssolenoidin tai jopa huonon käynnistimen kanssa, kun taas hiominen voi viitata vakavampaan ongelmaan. Kun auto antaa hiontaäänen eikä käynnisty, on yleensä huono idea yrittää jatkaa sen käynnistämistä. Tällainen hiominen voi tapahtua, kun käynnistysmoottorin hampaat eivät tartu kunnolla vauhtipyörän tai taipuisan levyn hampaiden kanssa. Joten moottorin pyörimisen jatkaminen voi aiheuttaa vakavia vahinkoja. Pahimmassa tapauksessa vauhtipyörän tai joustolevyn vaihtaminen vaurioituneisiin hampaisiin vaatii moottorin, vaihteiston tai molempien poistamisen.

Entä jos moottori pyörii normaalisti, mutta ei käynnisty tai käy?

Jos moottorisi kuulostaa siltä, ​​että se pyörii normaalisti eikä vain käynnisty, ongelma ei todennäköisesti ole tyhjä akku. Kuulet yleensä eron moottorin kääntämisnopeudessa, jos ongelma liittyy akun vähäiseen lataustasoon. Joten moottori, joka pyörii normaalisti ja vain ei käynnisty tai käy, osoittaa täysin erilaista ongelmaa. Suurimman osan ajasta moottorilla, joka näyttää käyvän normaalisti ilman käynnistystä, on joko polttoaine- tai kipinävika. Diagnostiikkaprosessista voi tulla hyvin monimutkainen, mutta se alkaa aina tarkistamalla sytytystulppien kipinät ja polttoainesuuttimien tai kaasuttimen polttoaineen tarkistus. Joissakin tapauksissa jopa pysäköiminen kukkulalle, jossa on lähes tyhjä polttoainesäiliö, voi aiheuttaa tämän tyyppisen ongelman, koska se voi siirtää kaasun pois polttoaineen noutopaikasta.

Kuinka auton akku voi olla kuollut aamulla ja hieno myöhemmin?

Yleinen skenaario on, että akku näyttää olevan kuollut, mutta autosi käynnistyy hyvin hyppyn käynnistämisen tai akun lataamisen jälkeen. Autosi voi käynnistyä hyvin koko päivän tai jopa useita päiviä, ja sitten se yhtäkkiä epäonnistuu uudelleen, yleensä sen jälkeen, kun se on pysäköity yön yli. Tämän tyyppinen ongelma voi viitata huonoon akkuun, mutta taustalla olevalla ongelmalla ei todennäköisesti ole mitään tekemistä akun kanssa. Useimmissa tapauksissa huomaat, että sähköjärjestelmässäsi on loisveto, joka tyhjentää akun hitaasti tyhjäksi. Jos arvonta on riittävän pieni, huomaat vaikutuksen vasta, kun auto on pysäköity pitkään aikaan. Muut ongelmat, kuten syöpyneet tai löysät akkuliittimet ja kaapelit, voivat myös aiheuttaa tämän tyyppisen ongelman. Joka tapauksessa korjaus on päästä eroon loistaudista, puhdistaa ja kiristää akkuliitännät ja ladata sitten akku täyteen. Kylmä sää voi myös aiheuttaa tämän tyyppisiä ongelmia, koska liian matalat lämpötilat heikentävät lyijyakun kykyä varastoida ja toimittaa virtaa. Jos törmäät tilanteeseen, jossa autosi tarvitsee aloituskohdan, kun se on pysäköity yön yli, mutta se on hieno, kun olet jättänyt parkkihalliin koko päivän työskennellessäsi, niin luultavasti olet tekemisissä. Useimmissa tapauksissa akun vaihtaminen uuteen korjaa ongelman. Saatat kuitenkin pystyä löytämään vara-akun, jolla on korkeampi kylmäkäynnistysvirran luokitus kuin vanhalla akulla. Jos löydät tällaisen akun ja se mahtuu turvallisesti paristolokeroon, niin se on ehdottomasti oikea tapa edetä.

Mitä kemiallisesti tapahtuu, kun auton akku kuolee?

Vaikka jotkut yllä keskustelluista ongelmista liittyivätkin huonoon akkuun, monet niistä eivät olleet sidoksissa toisiinsa. Tällöin etuyhteydettömän ongelman korjaaminen ja akun lataaminen kokonaan loppuu. Todellisuus on kuitenkin se, että joka kerta kun akku kuolee, se kärsii peruuttamattomista vaurioista. Kun akku on ladattu täyteen, se koostuu lyijylevyistä, jotka on suspendoitu veden ja rikkihapon liuokseen. Kun akku purkautuu, rikki vedetään akkuhaposta ja lyijylevyt päällystetään lyijysulfaatilla. Tämä on käännettävä prosessi, minkä vuoksi lyijyakku on mahdollista ladata ja purkaa. Kun kytket laturin akkuun tai kun laturi syöttää virtaa siihen moottorin käydessä, suurin osa lyijylevyjen lyijysulfaattikerroksista palaa nestemäiseen elektrolyyttiin. Samalla vapautuu myös vetyä. Vaikka prosessi on palautuva, latausten ja purkausjaksojen määrä on rajallinen. Myös akkujen täydellinen kuolemien määrä on rajallinen. Joten saatat huomata, että vaikka korjaat jonkin taustalla olevan ongelman, akku, joka on käynnistetty tai ladattu kuolleista yli muutaman kerran, on joka tapauksessa vaihdettava.

Kun tyhjä akku on todella tyhjä

Toinen tärkeä asia on, että kun auton akun jännite laskee noin 10,5 volttiin, se tarkoittaa, että lyijylevyt ovat melkein kokonaan päällystetty lyijysulfaatilla. Tämän pisteen alapuolella purkaminen voi vahingoittaa akkua pysyvästi. Sitä ei ehkä enää voida ladata kokonaan, eikä täysi lataus voi kestää niin kauan. Akun tyhjä jättäminen voi myös aiheuttaa vakavia ongelmia, koska lyijysulfaatti voi lopulta muodostaa kovettuneita kiteitä. Tätä kertymistä ei voida hajottaa tavallisella akkulaturilla tai laturista tulevalla virralla. Lopulta ainoa vaihtoehto on vaihtaa akku kokonaan.