Skip to content

Lajitteleminen sekaannusta HDR-televisiosta

19 de maaliskuu de 2021

4K-näyttötarkkuudella varustettujen televisioiden määrä on räjähtänyt, ja syystä. Kuka ei halua tarkempaa TV-kuvaa?

Ultra HD: Yli 4K-tarkkuus

4K-tarkkuusstandardi on osa sitä, mitä nyt kutsutaan nyt Ultra HD: ksi. Suurentuneen tarkkuuden lisäksi oikea kirkkaus ja valotustasot ovat tärkeitä tekijöitä, jotka parantavat kuvan laatua johtuen lisääntyneestä valotehosta yhdessä videokäsittelyjärjestelmän kanssa, johon viitataan nimellä HDR.

Mikä on HDR?

HDR on lyhenne sanoista High Dynamic Range.

Teatteri- tai kotivideon esittelyyn tarkoitetun valitun sisällön luomisprosessin aikana kuvaamisen aikana kaapattu koko kirkkaus- ja kontrastidata koodataan videosignaaliin. Kun sisältö sulautuu suoratoistoon, lähetykseen tai levylle, kyseinen signaali lähetetään HDR-yhteensopivaan televisioon.

Tiedot dekoodataan ja korkean dynaamisen alueen tiedot näytetään television kirkkauden ja kontrastin perusteella. Jos televisio ei ole HDR-yhteensopiva (kutsutaan tavalliseksi dynaamiseksi televisioksi), se näyttää kuvat ilman suuren dynaamisen alueen tietoja.

4K-tarkkuudelle ja laajalle väriskaalalle lisätty HDR-yhteensopiva televisio yhdistettynä oikein koodattuun sisältöön voi näyttää kirkkautta ja kontrastia lähellä todellisessa maailmassa näkemääsi. Tämä tarkoittaa kirkkaita valkoisia ilman kukintaa tai huuhtelua ja syvän mustia ilman mutaa tai murskausta.

Jos esimerkiksi näkymässä on kirkkaita elementtejä ja tummempia elementtejä samassa kehyksessä, kuten auringonlasku, näet sekä auringon kirkkaan valon että muun kuvan tummemmat osat samalla kirkkaudella sekä kaiken kirkkauden välillä.

Koska siellä on laaja valikoima valkoisesta mustaan, yksityiskohdat, jotka eivät yleensä näy tavallisen TV-kuvan kirkkaissa ja pimeissä alueilla, näkyvät helpommin HDR-yhteensopivissa televisioissa, mikä tarjoaa tyydyttävämmän katselukokemuksen.

Kuinka HDR-toteutus vaikuttaa kuluttajiin

HDR on kehittyvä askel television katselukokemuksen parantamisessa. Silti kuluttajat kohtaavat neljä pääasiallista HDR-muotoa, jotka vaikuttavat siihen, mihin televisioihin, niihin liittyviin oheislaitteisiin ja sisältöön heidän pitäisi ostaa. Nämä neljä muotoa ovat:

  • HDR10
  • Dolby Vision
  • HLG (Hybrid Log Gamma)
  • Technicolor HDR

Jokaisella formaatilla on omat erityisominaisuutensa.

HDR10 ja HDR10 +

HDR10 on avoin, rojaltivapaa standardi, joka on sisällytetty kaikkiin HDR-yhteensopiviin televisioihin, kotiteatterivastaanottimiin, Ultra HD Blu-ray -soittimiin ja tiettyihin mediatiedostoihin.

HDR10: tä pidetään yleisempänä, koska sen parametreja sovelletaan tasavertaisesti tiettyyn sisältöön. Esimerkiksi keskimääräinen kirkkausalue määritetään koko elokuvalle.

Luomisprosessin aikana elokuvan kirkkain ja tummin kohta merkitään. Kun HDR-sisältöä toistetaan, kaikki muut kirkkaustasot indeksoidaan kyseisiin pisteisiin.

Vuonna 2017 Samsung osoitti kuitenkin kohtauskohtaisen lähestymistavan HDR: ään nimeltä HDR10 + (ei pidä sekoittaa HDR +: een, josta keskustellaan jäljempänä). Aivan kuten HDR10: n kohdalla, HDR10 + on rojaltivapaa, mutta käyttöönottokustannuksista on joitain.

Vaikka kaikki HDR-yhteensopivat laitteet käyttävät HDR10: tä, Samsungin, Panasonicin ja 20th Century Foxin televisiot ja sisältö käyttävät yksinomaan HDR10: tä ja HDR10 +: ta.

Dolby Vision

Dolby Vision on Dolby Labsin kehittämä ja markkinoima HDR-muoto, joka yhdistää laitteiston ja metatiedot toteutuksessa. Lisävaatimus on, että sisällöntuottajien, palveluntarjoajien ja laitevalmistajien on maksettava Dolbylle lisenssimaksu sen käytöstä.

Dolby Visionia pidetään tarkempana kuin HDR10. Sen HDR-parametrit voidaan koodata kohtauksittain tai kehys kerrallaan, ja niitä voidaan toistaa television ominaisuuksien perusteella. Toisin sanoen toisto perustuu tietyssä vertailupisteessä, kuten kehyksessä tai kohtauksessa, oleviin kirkkaustasoihin sen sijaan, että rajoitettaisiin koko elokuvan maksimikirkkaustasoon.

Toisaalta tapa, jolla Dolby strukturoi Dolby Visionin, kaikki lisensoidut ja varustetut televisiot, jotka tukevat tätä muotoa, voivat purkaa HDR10-signaaleja, jos television valmistaja on ottanut tämän ominaisuuden käyttöön. Vain HDR10-yhteensopiva televisio ei kuitenkaan pysty dekoodaamaan Dolby Vision -signaaleja.

Toisin sanoen, Dolby Vision -televisio voi dekoodata HDR10: n ja vain HDR10: n televisio ei voi purkaa Dolby Visionia. Monet sisällöntuottajat, jotka sisällyttävät Dolby Vision -koodauksen sisältöönsä, sisältävät kuitenkin usein HDR10-koodauksen erityisesti HDR-yhteensopivien televisioiden sijoittamiseksi, jotka eivät välttämättä ole yhteensopivia Dolby Visionin kanssa.

Kun sisältölähteessä on vain Dolby Vision ja televisio on vain HDR10-yhteensopiva, televisio ohittaa Dolby Vision -koodauksen ja näyttää kuvan tavallisena dynaamisen alueen kuvana. Toisin sanoen siinä tapauksessa et saa hyötyä HDR: stä.

Dolby Visionia tukeviin televisiomerkkeihin kuuluvat tietyt LG: n, Philipsin, Sonyn, TCL: n ja Vizion mallit. Dolby Visionia tukeviin Ultra HD Blu-ray -soittimiin kuuluu tiettyjä malleja OPPO Digitalilta, LG: ltä, Philipsiltä, ​​Sonylta, Panasonicilta ja Cambridge Audiosta. Laitteen valmistuspäivämäärästä riippuen Dolby Vision -yhteensopivuus voi aktivoitua vasta laiteohjelmistopäivityksen jälkeen.

Sisältöpuolella Dolby Visionia tuetaan suoratoistamalla tiettyä sisältöä, jota tarjotaan Netflixissä, Amazonissa ja Vuduissa, sekä rajoitetulla määrällä elokuvia Ultra HD Blu-ray Disc -levyllä.

Samsung on ainoa Yhdysvalloissa markkinoiva merkittävä televisiomerkki, joka ei tue Dolby Visionia. Samsung-televisiot ja Ultra HD Blu-ray -soittimet tukevat vain HDR10: tä.

Hybridi loki-gamma (HLG)

Hybridi-loki-gamma on HDR-muoto, joka on suunniteltu kaapeli-, satelliitti- ja televisio-lähetyksiin. Sen ovat kehittäneet japanilaiset NHK ja BBC Broadcasting Systems, mutta se on lisenssivapaa.

HLG: n tärkein etu televisioyhtiöille ja omistajille on, että se on taaksepäin yhteensopiva. Toisin sanoen, koska kaistanleveystila on korkealuokkainen televisiolähetystoiminnan harjoittajille, HDR-muodon, kuten HDR10 tai Dolby Vision, käyttö ei salli muiden kuin HDR-televisioiden (mukaan lukien muiden kuin HD-televisioiden) omistajien katsella HDR-koodattua sisältöä.

HLG-koodaus on kuitenkin toinen yleislähetyssignaalikerros, joka sisältää lisättyä kirkkaustietoa ilman erityisiä metatietoja, jotka voidaan sijoittaa nykyisen TV-signaalin päälle. Tämän seurauksena kuvia voidaan katsella missä tahansa televisiossa.

Jos sinulla ei ole HLG-yhteensopivaa HDR-televisiota, se ei tunnista lisättyä HDR-tasoa, joten et saa hyötyä lisätystä käsittelystä, mutta saat tavallisen SDR-kuvan.

Vaikka HLG tarjoaa tavan sekä SDR- että HDR-televisioille olla yhteensopivia samojen lähetyssignaalien kanssa, se ei tarjoa yhtä tarkkaa HDR-tulosta, jos katsot samaa sisältöä HDR10- tai Dolby Vision -koodauksella, mikä rajoittaa merkittävästi HLG: n potentiaalia.

HLG-yhteensopivuus sisältyy useimpiin 4K Ultra HD HDR -yhteensopiviin televisioihin (paitsi Samsung-mallit) ja kotiteatterivastaanottimiin vuodesta 2017 alkaen. Toistaiseksi BBC ja DirecTV ovat toimittaneet ohjelmointia HLG: n avulla.

Technicolor HDR

Neljästä suurimmasta HDR-formaatista Technicolor HDR on vähiten tunnettu ja sitä käytetään vain vähän Euroopassa. Teknisten yksityiskohtien takertumatta Technicolor HDR on luultavasti joustavin ratkaisu, koska sitä voidaan käyttää sekä nauhoitetuissa (suoratoisto- ja levy) että lähetetyissä TV-sovelluksissa. Se voidaan myös koodata käyttämällä kehys kehykseltä -viitekohtia.

Lisäksi Technicolor HDR on taaksepäin yhteensopiva sekä HDR- että SDR-yhteensopivien televisioiden kanssa samalla tavalla kuin HLG. Saat parhaan katselutuloksen HDR-televisiossa, mutta SDR-televisio voi hyötyä laadun parantumisesta sen väri-, kontrasti- ja kirkkausominaisuuksien perusteella.

Technicolor HDR -signaaleja voidaan tarkastella SDR-muodossa, mikä tekee siitä kätevän sisällöntuottajille, sisällöntuottajille ja TV-katsojille. Technicolor HDR on avoin standardi, jota sisällöntuottajat ja TV-valmistajat voivat käyttää ilmaiseksi.

Sävykartoitus

Yksi ongelmista erilaisten HDR-formaattien toteuttamisessa televisioissa on, että kaikilla televisioilla ei ole samoja valonlähtöominaisuuksia. Esimerkiksi huippuluokan HDR-yhteensopiva televisio saattaa tuottaa jopa 1000 nittiä valoa (kuten jotkut huippuluokan LED / LCD-televisiot). Toisilla valoteho voi olla enintään 600 tai 700 nitiä (OLED- ja keskitason LED / LCD-televisiot). Ja jotkut edullisemmat HDR-yhteensopivat LED / LCD-televisiot saattavat tuottaa vain noin 500 nittiä.

Tämän seurauksena tekniikkaa, joka tunnetaan sävykartoituksena, käytetään tämän varianssin korjaamiseen. Tapaus on, että tiettyyn elokuvaan tai ohjelmaan sijoitetut metatiedot määritetään uudelleen television ominaisuuksien mukaan. Television kirkkausalue otetaan huomioon. Säädetään huippukirkkautta ja kaikkia välikirkkaustietoja yhdessä alkuperäisten metatietojen yksityiskohtien ja värien kanssa suhteessa television alueeseen. Tämän seurauksena metatietoihin koodattu huippukirkkaus ei huuhtele, kun se näkyy televisiossa, jossa on vähemmän valonlähtöominaisuuksia.

SDR-HDR-skaalaus

Koska HDR-koodatun sisällön saatavuus ei ole runsasta, useat TV-valmistajat varmistavat, että ylimääräinen raha, jonka kuluttajat käyttävät HDR-yhteensopivaan televisioon, ei mene hukkaan sisällyttämällä SDR-HDR-muunnoksen. Samsung merkitsee järjestelmänsä HDR +: ksi (ei pidä sekoittaa aiemmin käsiteltyyn HDR10 +: een), ja Technicolor nimeää järjestelmänsä älykkääksi äänenhallinnaksi.

Aivan kuten resoluution skaalauksessa ja 2D-3D-muunnoksessa, HDR + ja SD-HDR-muunnos eivät kuitenkaan tarjoa yhtä tarkkoja tuloksia kuin luonnollinen HDR-sisältö. Osa sisällöstä saattaa näyttää huuhdellulta tai epätasaiselta näkymältä näkymälle, mutta se tarjoaa toisen tavan hyödyntää HDR-yhteensopivan television kirkkautta. HDR + ja SDR-HDR-muunnos voidaan kytkeä päälle tai pois päältä halutulla tavalla. SDR-HDR-skaalaukseen viitataan myös käänteisenä sävykartoituksena.

SD-HDR-skaalauksen lisäksi LG yhdistää järjestelmän, jota se kutsuu aktiiviseksi HDR-prosessoinniksi, valittuun määrään HDR-yhteensopivia televisioita, mikä lisää laivalla näkymän kohtauksen kirkkausanalyysin sekä HDR10- että HLG-sisältöön. näiden kahden muodon tarkkuus.

Samsungin HDR + säätää HDR10-koodatun sisällön kirkkautta ja kontrastisuhdetta siten, että kohteet ovat selkeämmin erotettavissa.

Bottom Line

HDR: n lisääminen parantaa television katselukokemusta. Kun muotoerot ratkaistaan ​​ja sisältö tulee laajalti saataville levyn, suoratoiston ja lähetyksen lähteille, kuluttajat todennäköisesti hyväksyvät sen samalla tavalla kuin heillä on aikaisempia edistysaskeleita.

Vaikka HDR: ää käytetään vain yhdessä 4K Ultra HD -sisällön kanssa, tekniikka on riippumaton tarkkuudesta. Tämä tarkoittaa, että sitä voidaan soveltaa muihin resoluution videosignaaleihin, olivatpa ne sitten 480p, 720p, 1080i tai 1080p. Tämä tarkoittaa myös, että 4K Ultra HD -TV: n omistaminen ei tarkoita automaattisesti, että se on HDR-yhteensopiva. TV-valmistaja tekee vakuuttavan päätöksen sisällyttää se.

Sisällöntuottajien ja tarjoajien painopiste on kuitenkin ollut HDR-ominaisuuksien soveltaminen 4K Ultra HD -alustalla. Muiden kuin 4K Ultra HD -televisioiden, DVD-levyjen ja tavallisten Blu-ray-soittimien saatavuus vähenee, ja tarjolla on runsaasti 4K Ultra HD -televisioita sekä lisääntynyt määrä Ultra HD Blu-ray -soittimia sekä tuleva ATSC 3.0 -televisiolähetysten toteuttaminen, HDR-tekniikan aika ja taloudelliset investoinnit soveltuvat parhaiten 4K Ultra HD -sisällön, lähdelaitteiden ja televisioiden arvon maksimoimiseksi.

Vaikka nykyisessä toteutusvaiheessa näyttää olevan paljon hämmennystä, se kaikki lopulta ratkaistaan. Vaikka kunkin muodon välillä on hienovaraisia ​​laatueroja (Dolby Visionin katsotaan olevan hieman reunaa), kaikki HDR-muodot parantavat merkittävästi television katselukokemusta.