Skip to content

Langaton lähiverkko selitetty

17 de kesäkuu de 2021

Langaton lähiverkko (WLAN) tarjoaa langattoman verkkoyhteyden lyhyillä etäisyyksillä käyttämällä radio- tai infrapunasignaaleja perinteisen verkkokaapeloinnin sijaan.

Mitä WLAN tarkoittaa?

WLAN tarkoittaa langatonta lähiverkkoa. WLAN voidaan rakentaa käyttämällä mitä tahansa useista erilaisista langattomista verkkoprotokollista, yleisimmin Wi-Fi- tai Bluetooth-yhteyksistä. Verkon turvallisuus on edelleen tärkeä asia WLAN-verkkoille. Langattomien asiakkaiden henkilöllisyys tarkistetaan yleensä (prosessi, jota kutsutaan todennukseksi) liittyessään langattomaan lähiverkkoon. WPA: n kaltaiset tekniikat nostavat langattomien verkkojen suojaustasoa kilpailemaan perinteisten langallisten verkkojen kanssa.

WLAN-edut ja haitat

Plussat

 • Tukee suurta määrää laitteita.
 • WLAN-verkon asettaminen on helpompaa kuin kaapeleiden asentaminen kiinteitä verkkoja varten.
 • WLAN-verkon käyttäminen on helpompaa kuin langallinen lähiverkko, kaapelin pituus ei ole tekijä.
 • WLAN-verkot ovat yleisiä yritysten ja kotien ulkopuolella, kuten julkisissa tiloissa.

Haittoja

 • WLAN-verkon hakkerointi on helpompaa, minkä vuoksi salaus on välttämätöntä.
 • Langattomat häiriöt voivat kaapata langattoman verkon nopeuden ja vakauden.
 • Langattoman verkon laajentamiseen tarvitaan enemmän langattomia laitteita, kuten toistimia.

WLAN-laitteet

WLAN voi sisältää vain kaksi laitetta ja jopa sata tai enemmän. Langattomien verkkojen hallitseminen on kuitenkin yhä vaikeampaa, kun laitteiden määrä kasvaa. Langattomat lähiverkot voivat sisältää monenlaisia ​​laitteita, mukaan lukien:

 • Matkapuhelimet
 • Kannettavat ja taulutietokoneet
 • Internet-äänijärjestelmät
 • Pelikonsolit
 • Muut Internet-yhteensopivat kodinkoneet ja laitteet

WLAN-laitteisto ja -yhteydet

WLAN-yhteydet toimivat asiakaslaitteisiin rakennettujen radiolähettimien ja vastaanottimien avulla. Langattomat verkot eivät vaadi kaapeleita, mutta niiden rakentamiseen käytetään yleensä useita erikoislaitteita (joilla on myös omat radionsa ja vastaanotinantenninsa). Esimerkiksi paikalliset Wi-Fi-verkot voidaan rakentaa jommallakummalla kahdesta tilasta: tilapäinen tai infrastruktuuri. Wi-Fi-ad-hoc-tilan WLAN-verkot koostuvat vertaisverkosta suorista yhteyksistä asiakkaiden välillä ilman välilaitteistokomponentteja. Ad-hoc-paikallisverkkoja voidaan käyttää tilapäisten yhteyksien luomiseen joissakin tilanteissa, mutta ne eivät laajene tukemaan muuta kuin muutamia laitteita ja voivat aiheuttaa turvallisuusriskejä. Wi-Fi-infrastruktuuritila WLAN käyttää keskuslaitetta, jota kutsutaan langattomaksi tukiasemaksi (AP) ja johon kaikki asiakkaat muodostavat yhteyden. Kotiverkot, langattomat laajakaistareitittimet suorittavat tukiaseman toiminnot ja mahdollistavat WLAN-yhteyden kotiin Internet-yhteyteen. Useita tukiasemia voidaan liittää kumpaankin ja liittää useita WLAN-verkkoja suurempaan. Jotkut langattomat lähiverkot laajentavat olemassa olevaa kiinteää verkkoa. Tämän tyyppinen WLAN rakennetaan liittämällä tukiasema kiinteän verkon reunaan ja asettamalla tukiasema toimimaan silloitustilassa. Asiakkaat ovat yhteydessä tukiasemaan langattoman linkin kautta ja pääsevät Ethernet-verkkoon AP-siltayhteyden kautta.

WLAN vs. WWAN

Soluverkot tukevat matkapuhelimia, jotka yhdistävät pitkiä matkoja, eräänlaista langatonta suuralueverkkoa (WWAN). Paikallisverkkoa erottaa laajasta verkosta niiden tukemat käyttömallit sekä joitakin karkeita rajoituksia fyysiselle etäisyydelle ja alueelle. Paikallisverkko kattaa yksittäiset rakennukset tai julkiset hotspotit, ja se kattaa sadat tai tuhannet neliöjalat. Laaja-alueiset verkot kattavat kaupungit tai maantieteelliset alueet, jotka ulottuvat useille mailille.