Skip to content

Lentokonetilan sammuttaminen (tai käynnistäminen) Windows 10: ssä

16 de kesäkuu de 2021

Lentokonetila on asetus, joka poistaa Wi-Fi: n, Bluetoothin ja kaiken puhelinyhteyden välittömästi käytöstä. Kun sinun on kytkettävä Windows 10-lentokonetila päälle tai pois päältä, on kaksi erittäin helppoa tapaa tehdä se:

 • Käytä Verkko-kuvaketta.
 • Käytä Käynnistä-painiketta.

Tämän artikkelin ohjeet koskevat Windows 10- ja 8.1-käyttöjärjestelmiä. Selaa alaspäin saadaksesi Win 8.1 -ohjeet.

Lentokonetilan kytkeminen pois päältä (tai päälle) Windows 10: ssä

Lentokonetilan voi ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä Windows-laitteilla useilla tavoilla. Helpoin tapa on Verkkokuvake tehtäväpalkissa (se ohut nauha näytön alareunassa, jossa Käynnistä-painike on olemassa ja ohjelmakuvakkeet tulevat näkyviin). Aseta hiiri yksinkertaisesti kuvakkeen päälle ja valitse se. Valitse sieltä Lentokonetila. Voit käyttää myös Käynnistä-painiketta Windows 10: ssä. Toimi seuraavasti:

 1. Valitse alkaa.

  Käynnistä-valikko Windows 10: ssä.

 2. Valitse asetukset.

  Asetusten valitseminen Windows 10: ssä.

 3. Valitse Verkko ja Internet.

  Windows 10 -ohjauspaneeli.

 4. Valitse Lentokonetila. Siellä on myös vaihtoehtoja, joiden avulla voit hienosäätää tätä ja poistaa vain Wi-Fi tai Bluetooth (eikä molemmat). Jos et käytä Bluetoothia, voit myös sammuttaa sen, jotta Windows ei etsi käytettävissä olevia laitteita.

  Lentokonetila Windows 10: ssä.

 5. Suorita päinvastainen toimenpide seuraavasti.

Windows 10: ssä lentokonetilan kuvake on lähellä luettelon loppua. Se on harmaa, kun poistat lentokonetilan käytöstä, ja sininen, kun se kytketään päälle. Kun otat lentokonetilan käyttöön, huomaat myös, että Wi-Fi-kuvake muuttuu sinisestä harmaaksi, samoin kuin Mobile Hotspot -vaihtoehto, jos ne otettiin käyttöön aluksi. Tämä tapahtuu, koska lentokonetilan käynnistäminen poistaa kaikki nämä ominaisuudet käytöstä välittömästi. Jos tietokoneesi on pöytätietokone, siinä ei ehkä ole langatonta verkkolaitteistoa. Tässä tapauksessa et näe näitä vaihtoehtoja.

Lentokonetilan ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä Windows 8.1: n avulla

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmässä käynnistät lentokonetilan samalla tavalla. Valitset Verkkokuvake tehtäväpalkissa. Tässä tapauksessa on kuitenkin liukusäädin lentokonetilaa varten (eikä kuvake). Se on vaihtokytkin ja on joko pois päältä tai päällä. Kuten Windows 10, tämän tilan käyttöönotto poistaa myös Bluetoothin ja Wi-Fi: n käytöstä. Toimi Windows 8: ssa seuraavasti:

 1. Valitse asetukset tai käytä Windows-avain + C.

 2. Valitse Muuta tietokoneen asetuksia.

 3. Valitse Langaton. Jos et näe Langaton, klikkaus Verkot.

Syyt lentokonetilan käyttöönottoon

Lentokonetilan ottamiseen käyttöön on monia syitä, lukuun ottamatta sitä, että lentokoneen kapteeni käskee sitä tekemään niin. Lentokonetilan käyttö lisää puhelimen, kannettavan tietokoneen tai tabletin jäljellä olevaa akun varausta. Jos sinulla ei ole laturia ja akun varaus on vähissä, tämä on hyvä paikka aloittaa, koska vain harvoilla lentokoneilla on pistorasiat. Voit myös ottaa lentokonetilan käyttöön, jos et halua häiritäsi puheluilla, tekstiviesteillä, sähköpostilla tai Internet-ilmoituksilla, mutta haluat silti käyttää laitettasi. Vanhemmat ottavat usein lentokonetilan käyttöön, kun lapsi käyttää puhelinta. Se estää lapsia lukemasta saapuvia tekstejä tai häiritsemästä Internet-ilmoituksia tai puheluita. Toinen syy ottaa lentokonetila käyttöön puhelimessa on välttää solukkotietovierailumaksut vieraassa maassa. Pidä vain Wi-Fi käytössä. Suuremmissa kaupungeissa löytyy usein ilmainen Wi-Fi joka tapauksessa, ja voit lähettää yhteystietoja Wi-Fi-yhteydellä käyttämällä sovelluksia, kuten WhatsApp, Facebook Messenger ja sähköposti. Lopuksi, jos pääset lentokonetilaan tarpeeksi nopeasti, saatat pystyä estämään ei-toivottujen viestien lähettämisen. Sano esimerkiksi, että kirjoitat tekstin ja sisällytät kuvan, mutta heti kun se alkaa lähettää, huomaat, että se on väärä kuva! Jos voit ottaa lentokonetilan käyttöön riittävän nopeasti, voit ehkä estää sen lähettämisen. Tämä on yksi kerta, kun olet todella iloinen nähdessäsi ”Viestin lähetys epäonnistui -virheen”!

Kuinka lentokonetila toimii

Lentokonetila toimii, koska se poistaa laitteen datalähettimet ja vastaanottimet käytöstä. Tämä estää tietojen pääsyn puhelimeen ja siten pysäyttää ilmoitukset ja puhelut, jotka saapuvat normaalisti, kun se on käytössä. Se estää mitään poistumasta myös laitteesta. Ilmoitukset sisältävät kuitenkin enemmän kuin puhelut ja tekstiviestit; ne ovat myös ilmoituksia Facebook-toiminnasta, Instagramista, Snapchatista, peleistä ja niin edelleen. Lisäksi kun lentokonetila on käytössä, laite vaatii vähemmän resursseja toimiakseen. Puhelin tai kannettava tietokone lakkaa etsimästä matkapuhelintorneja. Se lopettaa myös Wi-Fi-hotspottien tai Bluetooth-laitteiden etsimisen sen mukaan, miten olet määrittänyt sen. Ilman tätä yleiskustannusta laitteen akku voi kestää kauemmin. Lopuksi, jos puhelin tai laite ei lähetä sijaintiaan (tai edes olemassaoloa), sinun on vaikea löytää. Jos tunnet olosi erityisen haavoittuvaksi ja haluat varmistaa, että puhelimesi ei anna sinua pois, ota käyttöön lentokonetila.

Miksi lentokonetila on niin tärkeä FAA: lle?

Federal Communications Commission (FCC) väittää, että matkapuhelinten ja vastaavien laitteiden hyväksymät radiotaajuudet voivat häiritä lentokoneen navigointi- ja viestintäjärjestelmiä. Jotkut lentäjät uskovat, että nämä signaalit voivat myös häiritä koneen törmäyksenestojärjestelmää. Näin ollen FCC otti käyttöön säännöt matkapuhelinten lähetysten rajoittamiseksi lentokoneissa, ja siten Federal Aviation Administration (FAA) kieltää matkapuhelintoimintojen käytön lentoonlähdön ja laskeutumisen aikana sekä lennon aikana. FCC: ssä on myös yleinen käsitys, että monet nopeasti liikkuvat matkapuhelimet voivat kaikki pingata useita matkapuhelintorneja useita kertoja kerralla, mikä voi sekoittaa matkapuhelinverkon. Syyt menevät kuitenkin paljon tieteen ulkopuolelle. Suurin osa näistä keskittyy itse matkustajien ympärille. Lentoyhtiöt tarvitsevat ihmisiä kiinnittämään huomiota lentoa edeltäviin ohjeisiin. Kun kaikki puhuisivat puhelimilla nousun ja laskeutumisen aikana, tämä olisi melkein mahdotonta. Lentäjien ja lentoemäntien on kyettävä kommunikoimaan matkustajien kanssa nopeasti lennon aikana turvallisuussyistä. Lisäksi monet ihmiset eivät halua istua sellaisen henkilön vieressä, joka puhuu puhelimella koko lennon ajan, mikä varmasti tapahtuu, jos puhelimet sallitaan. Lentoyhtiöt haluavat pitää mahdollisimman monet matkustajat onnellisina kuin mahdollista, ja pitää heidät pois puhelimista on yksi tapa. Ota siis hetki ja etsi lentokonevaihtoehto suosikkilaitteistasi ja mieti, milloin voit käyttää sitä muulla kuin lentokoneella. Voit ottaa sen käyttöön, kun lapsesi käyttävät laitettasi, kun akkuvirta on vähissä eikä sitä tarvitse kytkeä ulkomaailmaan, ja kun tarvitset hetken yhteyden irti irti. Kun tarvitset sitä uudelleen, poista lentokonetila käytöstä.