Skip to content

Linux-opetusohjelma pakkaamisesta, päivittämisestä ja asentamisesta

19 de heinäkuu de 2021

Linux-ydinjakelua laajennetaan käyttämällä online-luetteloiden kautta esitettyjä paketteja. Erilaiset jakelut perustuvat tietyille pakettienhallintajärjestelmille suunnattuihin arkkitehtuurirakenteisiin. Käyttämäsi paketinhallinta määrittää, kuinka asennat tai päivität uusia paketteja.

Mikä on paketti?

Paketit ovat ohjelmistosovelluksia Linuxille. Aivan kuten Applen App Store ja Google Play tarjoavat kuratoituja sovelluksia iOS: lle ja Androidille, ja Microsoft Store tekee samoin Windows 10: lle, paketinhallinta käyttää kirjastoa ohjelmia, jotka on suunniteltu toimimaan jakelusi arkkitehtuuristandardien kanssa.

Mikä on paketinhallinta?

A paketinhallinta toimii sisäänrakennettuna työkaluna online-ohjelmistoluetteloiden käyttämiseen sekä pakettien asentamiseen, päivittämiseen ja poistamiseen Linux-ympäristöstäsi. Markkinoilla on useampi kuin yksi paketinhallinta, ja heidän pakettinsa eivät ole helposti yhteensopivia. Kaikkia paketteja ei ole myöskään jokaisen paketinhallinnan luettelossa. Yhteisiä pakettienhallintajärjestelmiä ovat:

  • dkpg: Debian ja Ubuntu käyttävät, ja työkalut, kuten apt, aptitude ja Synaptic Package Manager, tukevat sitä
  • Pacman: Arch Linux käyttää
  • Portage: Gentoo Linux käyttää
  • Reipas: Suhteellisen uusi, itsenäinen pakettimuoto, jonka on kehittänyt Ubuntun emoyhtiö
  • RPM-paketinhallinta: Red Hatin kehittämä ja työkalujen, kuten YUM ja zypper, tukema

Kuinka paketit asennetaan tai päivitetään?

Aloittelevien Linux-käyttäjien tulisi käyttää jakelun mukana toimitettua paketinhallintatyökalua. Löydät sen ikkunointijärjestelmästä. Jokainen työkalu on määritetty eri tavalla ja tarjoaa erilaisia ​​vaihtoehtoja, mutta ne kaikki ovat graafisia ja vaativat järjestelmänvalvojan salasanan toimiakseen. Osoita ja napsauta -työkalussa voit etsiä uusia paketteja, poistaa olemassa olevia paketteja tai löytää päivityksiä asennetuille paketeille.

Manuaalinen pakettien hallinta

Tehokäyttäjät luottavat harvoin jakelun mukana oleviin graafisiin työkaluihin, mieluummin antavat sen sijaan paketinhallintakomennot suoraan kuoresta. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi Linux-palvelimen hallinnassa, ei ole työpöytää ollenkaan, joten komentotulkki on ainoa tapa päivittää paketteja. Jokainen paketinhallinta tukee erilaisia ​​komentokäskyjä, mutta yleensä kukin edellyttää, että käyttöjärjestelmän muuttamiseksi on määritettävä juuritason tunnistetiedot (pääkäyttäjän salasana tai käyttäjän, joka on valtuutettu hallitsemaan paketteja). Esimerkiksi suosittu tekstieditori Nano asennetaan käyttämällä seuraavia komentoja:

Apt:

apt asenna nano

Pacman:

pacman -S nano

Vetoketju:

vetoketju asentaa nanon

Portage:

esiin nano

DNF:

dnf install nano

Tarkista komentotulkkipohjaisen paketinhallintatyökalun ohjeista tarkat ohjeet, mukaan lukien asiaankuuluvat komentoliput, jotka muuttavat perustyökalun toimintaa.