Skip to content

Lisätietoja TFT-näytöistä

7 de heinäkuu de 2021

TFT tarkoittaa ohutkalvotransistoria ja sitä käytetään LCD: n kanssa kuvanlaadun parantamiseksi vanhempiin digitaalinäyttötekniikoihin verrattuna. Jokaisella TFT-nestekidenäytön pikselillä on oma transistori itse lasissa, mikä tarjoaa paremman hallinnan sen tekemiin kuviin ja väreihin. TFT on myös lyhenne muille teknisille termeille, mukaan lukien aika lähetyksestä, tekstin korjaustesti, Trinitron-litteä putki ja triviaali tiedostonsiirtoprotokolla.

TFT: n edut ja käyttötavat

Koska TFT-nestekidenäytön transistorit ovat niin pieniä, tekniikka tarjoaa lisäedun, kun vaaditaan vähemmän virtaa. Vaikka TFT-LCD-näytöt voivat tuottaa teräviä kuvia, niillä on taipumus tarjota suhteellisen heikkoja katselukulmia. Tuloksena on, että TFT-nestekidenäytöt näyttävät parhaimmalta katsottaessa vastakkain, mutta kuvien katselu sivulta on usein vaikeaa. TFT-LCD-näyttöjä löytyy sekä älypuhelimista että matkapuhelimista. Tätä tekniikkaa käytetään myös televisioissa, kädessä pidettävissä videopelijärjestelmissä, tietokonenäytöissä ja GPS-navigointijärjestelmissä.

Kuinka TFT-näytöt toimivat?

Kaikki TFT-näytön pikselit on määritetty rivi- ja sarakemuodossa, ja kukin pikseli on kiinnitetty amorfiseen piitransistoriin, joka lepää suoraan lasipaneelissa. Tämä antaa jokaiselle pikselille varauksen ja pitää varauksen, vaikka näyttöä päivitettäisiin uuden kuvan tuottamiseksi. Tämän tyyppisessä asennuksessa tietyn pikselin tilaa ylläpidetään aktiivisesti, vaikka muita pikseleitä käytetään. Siksi TFT-nestekidenäyttöjä pidetään aktiivisina matriisinäyttöinä (toisin kuin passiiviset matriisinäytöt).

Uudemmat näyttötekniikat

Monet älypuhelinten valmistajat käyttävät IPS-LCD-näyttöä (Super LCD), joka tarjoaa laajemmat katselukulmat ja rikkaammat värit, mutta uudemmissa puhelimissa on OLED- tai Super-AMOLED-tekniikkaa hyödyntävät näytöt. Esimerkiksi Samsungin lippulaiva-älypuhelimissa on OLED-paneelit, kun taas suurin osa Applen iPhonista ja iPadista on varustettu IPS-LCD-näytöllä. Super LCD: llä ja Super-AMOLEDillä on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta molemmat ylittävät huomattavasti TFT LCD -tekniikan ominaisuudet.