Skip to content

Lisätietoja TWAIN-käyttöliittymästä Windowsille ja Macille

1 de heinäkuu de 2021

Vuonna 1992 julkaistu Twain on Windows- ja Macintosh-käyttöliittymästandardi, jonka avulla kuvankäsittelylaitteet (kuten skannerit ja digitaalikamerat) voivat olla yhteydessä kuvankäsittelyohjelmistoihin. Ennen TWAINia kaikilla kuvankeräyslaitteilla oli oma ohjelmisto. Jos haluat työskennellä skannatun kuvan kanssa toisessa sovelluksessa, sinun oli ensin tallennettava kuva levylle, avattava sitten valitsemasi sovellus ja avattava kuva uudelleen siellä. Lähes kaikki kuvankäsittelyohjelmistot ovat nykyään TWAIN-yhteensopivia. Jos ohjelmisto tukee TWAINia, löydät valikoista tai työkaluriveistä ”Hanki” -komennon (joskus komento on piilotettu tuonti-valikossa). Tämä komento tarjoaa pääsyn kaikkiin järjestelmään asennettuihin TWAIN-laitteisiin. Vaikka ohjelmiston ulkonäkö ja ominaisuudet kullekin laitteelle voivat vaihdella, TWAIN Acquire -komento kutsuu laitteiston rajapintaohjelmiston ja sijoittaa hankitun kuvan kuvankäsittelyohjelmistoon ilman, että kuvaa tarvitsee ensin tallentaa levylle. Joten mitä TWAIN todella tarkoittaa? The Free On-line Dictionary of Computingin mukaan ja jonka TWAIN-työryhmän virallinen verkkosivusto perustelee, se ei ole lainkaan lyhenne:

Sana TWAIN on peräisin Kiplingin teoksesta ”The Ballad of East and West” – ”… eivätkä kaksoiskappaleet koskaan tule kohtaamaan …”, mikä heijastaa skannerien ja henkilökohtaisten tietokoneiden yhdistämisen vaikeuksia tuolloin. Se korotettiin TWAINiin, jotta se olisi erottuvampi. Tämä sai ihmiset uskomaan, että se oli lyhenne, ja sitten kilpailuun laajentumisen keksimiseksi. Ketään ei valittu, mutta teksti ”Teknologia ilman mielenkiintoista nimeä” kummittelee edelleen standardia. –
Ilmainen online-sanakirja tietojenkäsittelystä, toimittaja Denis Howe

TWAINin yleinen käyttö on sallia kuvien skannaus suoraan Photoshopiin. Tämä on tullut entistä vaikeammaksi Photoshop CS5: n julkaisemisesta alkaen ja jatkuu edelleen. Tärkein syy on se, että Adobe hylkäsi tuen 64-bittisille TWAIN-skannereille joko 64-bittisessä tai 32-bittisessä Photoshopissa, ja ehdottaa myös, että käytät TWAINia ”omalla vastuullasi”. CS6 toimii vain 64-bittisessä tilassa: jos skanneriohjain ei kykene käsittelemään 64-bittistä tilaa, et välttämättä pysty käyttämään TWAINia. Itse asiassa TWAIN voi olla tekniikka viimeisillä jaloillaan. Onneksi Adobe on ehdottanut korvaavia tuotteita.