Skip to content

Löydä kotiisi IP-osoite reitittimestä

8 de heinäkuu de 2021

Kodin laajakaistareititin käyttää kahta IP-osoitetta. Yksi on sen yksityinen osoite lähiverkossa. Toinen on ulkoinen, julkinen IP-osoite, joka kommunikoi Internetin ulkopuolisten verkkojen kanssa. Tämä artikkeli sisältää ohjeita joillekin suosituille reitittimille, mutta tietyt vaiheet vaihtelevat reitittimen mukaan.

Kuinka löytää reitittimen ulkoinen IP-osoite

Reitittimen hallinnoiman ulkoisen osoitteen osoite asetetaan, kun se muodostaa yhteyden Internet-palveluntarjoajaan laajakaistamodeemilla. Tämä osoite näkyy verkkopohjaisista IP-hakupalveluista, kuten IP Chicken, ja myös reitittimestä. Se on samanlainen prosessi muiden valmistajien kanssa, mutta Linksys-reitittimissä näet julkisen IP-osoitteen Tila -sivu Internet -osiossa. NETGEAR-reitittimet saattavat kutsua tätä osoitetta Internet-portin IP-osoitteeksi ja lisätä sen luetteloon Huolto > Reitittimen tila -näyttö.

Kuinka löytää reitittimen paikallinen IP-osoite

Kotireitittimien paikallinen osoite on asetettu oletusarvoiseksi yksityiseksi IP-osoitenumeroksi. Se on yleensä sama osoite muille kyseisen valmistajan malleille, ja se löytyy valmistajan ohjeista. Voit tarkistaa tämän IP-osoitteen myös reitittimen asetuksista. Esimerkiksi useimmat Linksys-reitittimet luetellaan yksityinen osoite, jota kutsutaan paikalliseksi IP-osoitteeksi Perustaa > Perusasetukset -näyttö. NETGEAR-reititin saattaa kutsua sitä yhdyskäytävän IP-osoitteeksi Huolto > Reitittimen tila sivu. Jotkut reitittimet ovat käytettävissä vain mobiilisovelluksen, kuten Google Wifin, kautta. Tällä sovelluksella voit avata Verkko ja yleinen > Kehittynyt verkko > Lähiverkko sivulla nähdäksesi reitittimen paikallisen IP-osoitteen.

Näyttökuva reitittimen asetussivulta, joka näyttää paikallisen IP-osoitteen

Tässä ovat joidenkin suosituimpien reitittimien paikalliset IP-osoitteet:

  • Linksys-reitittimet käyttävät yleensä oletusarvoista sisäistä osoitetta 192.168.1.1.
  • D-Link- ja NETGEAR-reitittimiksi on asetettu yleisimmin 192.168.0.1.
  • Cisco-reitittimet ovat usein 192.168.10.2, 192.168.1.254 tai 192.168.1.1.
  • Jotkut Belkin- ja SMC-reitittimet käyttävät 192.168.2.1.
  • US Robotics -reitittimet käyttävät 192.168.123.254.

Järjestelmänvalvojilla on mahdollisuus muuttaa tätä IP-osoitetta reitittimen asennuksen aikana tai milloin tahansa myöhemmin reitittimen hallintakonsolissa. Toisin kuin muut kotiverkkojen IP-osoitteet, jotka yleensä muuttuvat säännöllisesti, reitittimen yksityinen IP-osoite pysyy staattisena (kiinteänä), ellei joku muuta sitä manuaalisesti. Vaihtoehtoisesti voit etsiä reitittimen paikallisen IP-osoitteen Windows-, Mac- ja Linux-käyttöjärjestelmissä tarkistamalla oletusyhdyskäytävän osoite.

Lisätietoja IP-osoitteista

Kotiverkon julkinen IP-osoite muuttuu säännöllisesti, koska Internet-palveluntarjoaja määrittää dynaamiset osoitteet useimmille asiakkaille. Nämä muuttuvat ajan myötä, koska kukin IP-osoite kohdennetaan uudelleen yrityksen osoitealueeseen. Nämä numerot koskevat perinteistä IPv4-osoitetta, jota yleisesti käytetään verkoissa. Uusi IPv6 käyttää eri numerointijärjestelmää IP-osoitteisiinsa, vaikka samankaltaiset käsitteet ovat voimassa. Yritysverkoissa verkon etsintäpalvelut, jotka perustuvat yksinkertaiseen verkonhallintaprotokollaan, määrittävät automaattisesti reitittimien ja muiden verkkolaitteiden IP-osoitteet.