Skip to content

Lyhyt vianmääritysopas auton vahvistimen ongelmiin

20 de maaliskuu de 2021

Mitä tietää

  • Jotkut yleisimmistä ongelmista ovat, että vahvistimesi ei käynnisty, vahvistimesta ei tule ääntä tai suojaustilan valo syttyy.
  • Muita vahvistinongelmia ovat äänen vääristymät, jotka kuulostavat leikattuilta, sihiseviltä ja jopa samanlaisilta kuin ilmavaivat.

Tässä artikkelissa selitetään kuusi yleistä autovahvistinongelmaa ja niiden korjaaminen.

Joihinkin vahvistimiin yleisesti liittyviin auton ääniongelmiin kuuluu äänen vääristyminen, ei lainkaan ääntä ja jopa outoja ääniä kuin pieru. Osa tästä voi johtua rikkoutuneesta vahvistimesta, mutta ne kaikki voivat johtua muista taustalla olevista ongelmista, jotka ovat edelleen olemassa, jos yrität korjata ongelman heittämällä siihen uuden vahvistimen.

Jos vahvistimesi ei käynnisty lainkaan

Virran kytkemiseksi virtalähteeseen täytyy olla virta sekä kaukosäätimestä että virtajohdosta hyvän maadoituksen lisäksi. Joten jos huomaat, että vahvistimesi ei käynnisty lainkaan, se on hyvä paikka aloittaa.

Jos etäkäynnistyskaapelilla ei ole virtaa, vahvistimesi ei käynnisty. Etäkaapeli toimii olennaisesti kuin sormesi napsauttamalla kytkintä, jossa sormesi on akkuvirta, ja kytkin on mekanismi vahvistimen sisällä.

Etäkytkentäjohto tulee yleensä radiosta, jolloin vahvistin ei käynnisty, jos radio ei ole päällä. Joten jos vahvistimen etäpäätteessä ei ole virtaa, seuraava vaihe on tarkistaa virran vastaava johto, jossa se kytketään radioon.

Jos vahvistimesi on kytketty väärin ja etäkäynnistys on kytketty sen sijaan pääyksikön virta-antennijohtoon, saatat huomata, että vahvistin käynnistyy vain joskus. Tässä erityistilanteessa vahvistin käynnistyy yleensä vain, kun pääyksikön äänituloksi on asetettu AM tai FM-radio.

Virtajohto on seuraava asia tarkistaa, jos et löydä etäjohdosta ongelmia. Tämä johto on paljon paksumpi kuin etäkaapeli, ja sen pitäisi olla akun jännite. Jos näin ei ole, sinun on tarkistettava, onko sulakkeissa sulakkeita ja varmista, että johto ei ole löysä, syöpynyt tai oikosulussa.

Jos molemmat kaukosäätimet ja virtajohdot ovat kunnossa, seuraavaksi on etsittävä maadoitusjohdon jatkuvuutta. Jos maadoitusyhteys on heikko tai sitä ei ole kytketty lainkaan, vahvistin ei ehkä käynnisty tai ei toimi kovin hyvin.

Jos huomaat, että vahvistimella on hyvä teho ja maadoitus, että etäkaapelilla on jännite, kun pääyksikkö kytketään päälle, eikä mikään sulakkeista ole palanut, olet todennäköisesti tekemisissä rikki vahvistimen kanssa.

Jos suojaustilan valo syttyy

Vahvistimet on usein suunniteltu siirtymään ”suojaustilaan” sisäisten komponenttien vahingoittumisen välttämiseksi. Jos vahvistimessasi on ”suoja” -valo ja se palaa, on todennäköistä, että sinulla on viallinen kaiutin, subwoofer, kaapeli tai jokin muu komponentti. Ensinnäkin, sinun kannattaa tarkistaa virta, kuten kohdassa ”Jos vahvistimesi ei käynnisty lainkaan”, vain kattamaan tukiasemat. Jos kaikki siellä tarkastetaan, sinun on suljettava pois yksittäisten komponenttien ongelmat.

Ensimmäinen vaihe vahvistimen suojatilan valon diagnosoimisessa on yksinkertaisesti irrottaa kaiuttimen johdot. Jos huomaat, että valo sammuu siinä vaiheessa, on melko varmaa, että ongelma on yhdessä kaiuttimista. Määrittäämissä ongelmana on, että voit suorittaa silmämääräisen tarkastuksen jokaiselle järjestelmän kaiuttimelle ja subwooferille.

Jos huomaat, että jokin niistä on puhallettu, se voi olla ongelmasi syy. Voit myös käyttää ohmimittaria varmistaaksesi, että mikään kaiuttimista ei ole maadoitettu, mikä voi tapahtua, jos kaiuttimien johdot löystyvät ja koskettavat maata tai jos kaiutinliitännät itse ovat kosketuksissa paljaan metallin kanssa.

Jos kaiuttimista ei löydy ongelmia, maadoitetut tai muuten vialliset RCA-liitäntäkaapelit voivat myös aiheuttaa suojavalon syttymisen. Tämän tarkistamiseksi voit yksinkertaisesti kytkeä joukon hyviä RCA-kaapeleita pääyksikköön ja vahvistimeen. Jos tämän vuoksi valo sammuu, RCA-kaapeleiden vaihtaminen korjaa ongelman.

Jos kuulostaa, että vahvistin leikkautuu

Leikkaus on eräänlainen äänen vääristymä, joka johtuu vahvistimen ”leikkaamasta” äänen aaltomuodosta. Tämä on merkki siitä, että subwoofer tai muut kaiuttimet ylittävät vahvistimen siihen pisteeseen, jossa se ei yksinkertaisesti pysty tarjoamaan tarpeeksi virtaa. Kodin ääniasetukset, leikkaus johtuu yleensä alitehoisesta vahvistimesta tai tehottomista kaiuttimista, mutta löysät tai palaneet johdot voivat aiheuttaa samanlaisia ​​ongelmia autoissa.

Vahvistin, joka ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi tehokas kaiuttimelle tai kaiuttimille, olet kiinnittänyt siihen, on todennäköisin yksittäinen syy leikkaamiseen, jolloin sinun on joko päivitettävä vahvistin tai alennettava kaiuttimia. Joten jos sinusta tuntuu, että bassokaiuttimesi tai bassokaiutinvahvistimesi katkeaa, sinun on ensin vertailtava vahvistimen tehoa kaiuttimeen.

Jos huomaat, että vahvistimessa on runsaasti virtaa sovellukseen, kaiutinkaapeleissa, itse kaiuttimissa tai vahvistimen maadoituksessa voi olla ongelma.

Jos kaiuttimista ei tule ääntä …

Jos vahvistimesi käynnistyy hienosti, sinun on varmistettava, että se saa tulon pääyksiköltäsi. Tämä on melko helppo prosessi, jos sinulla on pääsy sekä pääyksikköön että vahvistimeen – irrota vain RCA-kaapelit jokaisesta yksiköstä ja liitä ne uudelleen hyvällä asetuksella.

Varmista, että pääyksikköön on kytketty virta, äänenvoimakkuutta on lisätty, ja selaa useita tuloja, kuten radioviritin, CD-soitin tai aputulo. Jos kaikki toimii ohitettuasi asennetut RCA-kaapelit, sinun on vain vaihdettava ne hyvään sarjaan. Jos saat ääntä yhdestä tulosta, mutta ei toisesta, ongelma on pääyksikössäsi eikä vahvistimessasi.

Jos et vieläkään saa vahvistimesi lähtöä, sinun kannattaa yrittää irrottaa se ajoneuvosi kaiuttimista ja liittää tunnettu hyvä kaiutin, joka ei ole autossasi. Jos vahvistin ajaa hienosti, sinulla on ongelmia kaiuttimien tai johdotuksen kanssa. Jos et vieläkään saa ääntä, sinulla voi olla viallinen vahvistin, vaikka sinun kannattaa tarkistaa, ennen kuin tuomitset yksikön, että se ei ole ”ala-tilassa” ja että sinulla ei ole ristiriitaisia ​​suodattimia.

Jos kuulet paljon kaiuttimia tai muita vääristymiä kaiuttimista

Vääristymän lähteen jäljittämiseksi sinun on suljettava pois kaikki mahdolliset syyt. Ensin sinun on tarkastettava kytkentäkaapelit ja kaiutinkaapelit. Jos päälaitteen ja vahvistimen yhdistävät kaapelit kulkevat minkä tahansa pisteen tai maadoituskaapelin rinnalla, ne voivat havaita häiriöitä, jotka kuulet vääristyminä.

Sama koskee kaiutinkaapeleita. Vaikka tämä voi olla ärsyttävä ongelma jäljittämisessä, sen korjaaminen on yksinkertaista, että johdot ohjataan uudelleen niin, että ne eivät tule lähelle mitään virta- tai maadoituskaapeleita ja että ne ylittävät 90 asteen kulman, jos se on ehdottoman välttämätöntä. Laadukkaiden kaapeleiden tai johtojen käyttö, joissa on hyvä suojaus, voi myös auttaa.

Jos et löydä mitään ongelmia kytkentäkaapeleiden tai kaiutinkaapelien reitityksessä, voit yrittää irrottaa kaiuttimet vahvistimesta. Jos kuulet edelleen ääniä, sinun kannattaa tarkistaa huono maaperä.

Tietenkin ongelma voi aina olla pääyksikössäsi tai mitä tahansa muuta, jota käytät äänilähteenä. Lisätietoja tämän tyyppisen ongelman diagnosoimisesta on, miten käsitellä maasilmukoita, ja lisätietoja siitä, mikä aiheuttaa auton kaiuttimien valittamisen.

Jos subwoofer kuulostaa siltä, ​​että se soi …

Outoja ääniä voi tulla subwooferista, joka on ylikuormitettu, alitehoinen tai yksinkertaisesti asennettu väärin, joten pääseminen tämän ongelman pohjalle voi viedä jonkin verran työtä.

Ensinnäkin haluat poistaa kaiuttimen kotelon ongelmat. Jos kotelo ei sovi oikeaan alakohtaasi, myöskään sub ei yleensä kuulosta oikealta. Jos kaiutinta ei ole asennettu oikein, se voi päästää ilmaa ulos kuunnellessasi musiikkia. Tämä voi johtaa valitettavaan pieruääneen, kun värisevä kaiutinkartio ajaa ilmaa laatikkoon ja ulos tiivisteen ohi. Tämä voidaan korjata yksinkertaisesti asettamalla kaiutin oikein.

Jos kotelossa ei ole mitään vikaa, sinun on varmistettava, että bassokaiuttimen impedanssi vastaa. Impedanssin sovitus on melko yksinkertaista, jos sinulla on yksi alikytkentä yhteen vahvistimeen – se joko vastaa tai ei. Jos sinulla on useita aliverkkoja, jotka on kytketty yhteen vahvistimeen, sinun on tehtävä joitain laskelmia sen perusteella, onko ne kytketty sarjaan vai rinnakkain.

Jos huomaat, että impedanssit vastaavat toisiaan, sinun on tarkistettava sekä ali- että vahvistimesi teholuokitukset ja tehtävä tarvittavat korjaukset, jos vahvistin on joko ali- tai liian tehokas. Tapauksessa, jossa yksinkertaisesti ylität sub-kaiuttimet, voit joko hankkia suuremman subwooferin tai vain älä ylikuormita sitä, ts. Vähennä pääyksikön vahvistusta, käännä bassoääntä ja säädä kaikkia asetuksia, kunnes bassokaiutin lakkaa pierelemästä kaikkialla.