Skip to content

Määritelmät ja esimerkkejä langattomasta tekniikasta

3 de heinäkuu de 2021

Alkeellisessa mielessä langaton tarkoittaa viestintää, joka lähetetään ilman johtoja tai kaapeleita. Termi voi kuitenkin viitata laajaan valikoimaan tekniikoita ja välineitä matkapuhelinverkoista Bluetooth-laitteisiin paikallisiin Wi-Fi-verkkoihin.

Mitä langaton tarkoittaa?

Langaton on laaja termi, joka kattaa kaikenlaisia ​​tekniikoita ja laitteita, jotka välittävät dataa pikemminkin langalla kuin langoilla, mukaan lukien solukkoviestintä, verkottuminen tietokoneiden kanssa langattomilla sovittimilla ja langattomat tietokonetarvikkeet. Langaton tiedonsiirto kulkee ilman yli sähkömagneettisten aaltojen kautta. FCC säätelee radiotaajuuskaistoja tällä taajuudella varmistaen, että ne eivät ole liian täynnä ja että langattomat laitteet ja palvelut toimivat luotettavasti.

Esimerkkejä langattomista laitteista

Langattomat puhelimet ovat langattomia laitteita, samoin kuin television kaukosäätimet, radiot ja GPS-järjestelmät. Muita langattomia laitteita ovat puhelimet, tabletit, Bluetooth-hiiret ja näppäimistöt, langattomat reitittimet ja useimmat laitteet, jotka eivät käytä johtoa tiedonsiirtoon. Langattomat laturit ovat toisen tyyppisiä langattomia laitteita. Vaikka tietoja ei lähetetä langattoman laturin kautta, se on vuorovaikutuksessa toisen laitteen (kuten puhelimen) kanssa ilman johtoja.

Langaton verkko ja Wi-Fi

Verkkotekniikat, jotka yhdistävät useita tietokoneita ja laitteita ilman johtoja, kuten langaton lähiverkko (WLAN), kuuluvat myös langattoman sateenvarjon alle. Usein näihin laitteisiin viitataan kattavalla termillä ”Wi-Fi”, joka on Wi-Fi Alliancen tavaramerkki. Wi-Fi kattaa tekniikat, jotka sisältävät 802.11-standardit, kuten 802.11g- tai 802.11ac-verkkokortit ja langattomat reitittimet. Wi-Fi-yhteyden avulla voit tulostaa langattomasti koti- tai toimistoverkossa, muodostaa yhteyden suoraan verkon muihin tietokoneisiin ja muuttaa puhelimesi kannettavaksi Wi-Fi-hotspotiksi muille laitteille. Bluetooth on toinen luultavasti tuttu langaton tekniikka. Jos laitteesi ovat riittävän lähellä toisiaan ja tukevat Bluetoothia, ne voidaan yhdistää lähettämään tietoja ilman johtoja. Näitä laitteita voivat olla kannettava tietokone, puhelin, tulostin, hiiri, näppäimistö, handsfree-kuulokkeet ja älylaitteet.

Langaton teollisuus

Langatonta yksinään käytetään tyypillisesti viittaamaan matkapuhelinalan tuotteisiin ja palveluihin. Esimerkiksi CTIA, langaton yhdistys, koostuu langattomista operaattoreista, kuten Verizon, AT&T, T-Mobile ja Sprint, sekä matkapuhelintuottajista, kuten LG ja Samsung. Erilaisia ​​langattomia protokollia ja puhelinstandardeja ovat CDMA, GSM, EV-DO, 3G, 4G ja 5G. Termi langaton internet viittaa useimmiten matkapuhelinverkkoon, vaikka ilmaus voi tarkoittaa myös satelliitin kautta saatavaa dataa.