Skip to content
iOS

Menetätkö takuun, jos avaat iPhonen lukituksen tai rikot sen?

19 de maaliskuu de 2021

Jos haluat hallita iPhonea paremmin, vankiloiden purkaminen ja lukituksen avaaminen ovat houkuttelevia. Ne poistavat joitain Applen rajoituksia siitä, mitä voit tehdä iPhonellasi, mukaan lukien mitä ohjelmistoja voit käyttää ja mitä puhelinyritystä voit käyttää.

Mutta mitä Apple haluaa, on vain osa asiaa. Vuosien ristiriitaisten päätösten ja lakien jälkeen lukituksen avaaminen laillistettiin virallisesti heinäkuussa 2014, kun presidentti Obama allekirjoitti aihetta koskevan lakiesityksen.

Huolimatta Applen vastustuksesta, jailbreaking on ollut suosittu joidenkin ihmisten keskuudessa ja kiinnostanut monia muita. Jailbreaking on vähentynyt, kun Apple on lisännyt monia ominaisuuksia, joita jailbreaking tarjosi, mutta se on silti teknisesti mahdollista.

Toisaalta lukituksen avaaminen on paljon helpompaa, helpompaa kaikille ihmisille ja usein hyvä idea (katso, miten voit lukea iPhonen lukituksen AT&T: llä, Verizonilla, Sprintillä ja T-Mobilella).

Ennen kuin teet kumpaakin, on kuitenkin tärkeää ymmärtää mahdolliset seuraukset. Mutta entä jos jokin menee pieleen ja tarvitset apua? Mitätöi iPhonen lukituksen avaaminen tai jailbreaking sen takuun?

Haluatko perusteellisemman käsityksen vankiloiden purkamisesta, avaamisesta ja niiden erilaisuudesta? Katso lukituksen avaaminen vs. jailbreaking.

Mitä takuun raukeaminen tarkoittaa?

Mitätöity takuu on mitätöity eikä enää ole voimassa takuun ehtoja rikkovan toiminnan ansiosta. Ajattele takuuta kuten sopimusta: siinä sanotaan, että Apple tarjoaa joukon palveluja, kunhan et tee tiettyjä asioita. Jos teet jonkin näistä kielletyistä asioista, takuu ei enää ole voimassa tai se mitätöidään. IPhonen takuu kieltää muun muassa ”(modifioida) toimintojen tai ominaisuuksien muuttamisen ilman Applen kirjallista lupaa”.

Voiko vankiloiden purkaminen poistaa iPhonen takuun?

Vastaus tähän kysymykseen on hyvin selkeä: iPhonen jailbreaking mitätöi sen takuun. Applen mukaan: ”iOS: n luvaton muokkaaminen on iOS: n loppukäyttäjän ohjelmistolisenssisopimuksen vastaista ja siksi Apple voi kieltäytyä palvelemasta iPhonea, iPadia tai iPod touchia, joka on asentanut luvattoman ohjelmiston.”

On mahdollista, että voit rikkoa puhelimen vankilaan ja vahingoittaa sitä, mutta silti saada tukea. Tämän tekeminen vaatii jailbreakin onnistuneen poistamisen ja iPhonen palauttamisen tehdasasetuksiin tavalla, joka tekee edellisestä jailbreakista huomaamattoman. Se on mahdollista, mutta älä pankki siitä, että tapahtuu.

Tärkeintä on, että jos jailbreakit iPhonen, otat riskin – ja tämä riski sisältää puhelimen takuun mitätöinnin ja Applen tuen menettämisen iPhonen takuuaikana.

Yksi ongelmatyyppi, joka voi johtua epäonnistuneista iPhone-vankiloista, on valkoinen kuolemanäyttö (älä huoli: se ei ole niin paha kuin miltä se kuulostaa). Jos haluat oppia siitä ja kuinka korjata se, lue artikkeli Kuinka päästä eroon helposti iPhonen valkoisesta kuolemanäytöstä.

Voiko lukituksen avaaminen mitätöidä iPhonen takuun?

Toisaalta uutiset ovat parempia, jos haluat avata puhelimesi lukituksen. Aikaisemmin mainitun lain ansiosta iPhonen avaaminen on laillista Yhdysvalloissa (se on laillista ja yleistä käytäntöä monissa muissa maissa). Mutta kaikki lukituksen avaaminen ei ole sama.

Apple tai puhelinyhtiö voi suorittaa laillisen lukituksen, joka ei aiheuta takuuhäiriötä määritetyn ajan kuluttua (yleensä sen jälkeen, kun allekirjoittamasi sopimuksen saatuasi puhelimen saat päätökseen, vaikka monilla ihmisillä ei ole sopimuksia näinä päivinä). Jos saat puhelimesi lukituksen lukitussa näistä valtuutetuista lähteistä, sinut suojataan.

Mutta on myös muita lukituksen lähteitä, mukaan lukien tee-se-itse-ohjelmistot ja yritykset, jotka avaavat puhelimesi lukituksen maksua vastaan. Nämä vaihtoehdot avaavat puhelimesi yleensä vahingoittumatta, mutta koska niillä ei ole virallista valtuutusta, niiden käyttö voi menettää takuutuen, jos tarvitset sitä.

iPhonen takuun pituus

Yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun otetaan huomioon, kuinka jailbreaking tai lukituksen avaaminen vaikuttaa iPhonen takuuseen, on itse takuun pituus. IPhone-vakiotakuu tarjoaa 90 päivän puhelintuen ja yhden vuoden laitteistokorjaukset. Sen jälkeen voit ostaa AppleCaren takuun jatkamiseksi. Jos ei, Apple-tuki on kuitenkin ohi.

Tämä tarkoittaa, että jos rikot tai avaat puhelimesi lukituksen yli vuoden kuluttua sen ostamisesta, takuu on joka tapauksessa voimassa. On vähemmän huolta.