Skip to content

Microsoft Windows Vista

18 de kesäkuu de 2021

Microsoft Windows Vista oli yksi vähiten Microsoftin julkaisemat hyvin vastaan ​​otetut Windows-käyttöjärjestelmät. Vaikka suurimmaksi osaksi korjataan myöhemmissä käyttöjärjestelmän päivityksissä ja päivityksissä, useat järjestelmän vakauden ongelmat vaivaavat Windows Vistaa ja olivat merkittävä tekijä sen heikkoon julkiseen kuvaan.

Microsoft lopetti Windows Vistan tukemisen vuonna 2017. Jatkaaksesi uusien tietoturvapäivitysten, teknisen tuen ja ominaisuuksien saamista suosittelemme päivittämistä Windows 10: een.

Windows Vistan julkaisupäivä

Windows Vista julkaistiin valmistukseen 8. marraskuuta 2006, ja se oli yleisön ostettavissa 30. tammikuuta 2007. Windows Vistaa edeltää Windows XP ja sen seuraa Windows 7. Viimeisin Windows-versio on Windows 10, julkaistu 29. heinäkuuta 2015.

Windows Vista -versiot

Windows Vistasta on saatavana kuusi versiota, mutta vain kolme ensimmäistä alla luetellusta on kuluttajien saatavilla:

  • Windows Vista Ultimate
  • Windows Vista Business
  • Windows Vista Home Premium
  • Windows Vista Starter
  • Windows Vista Home Basic
  • Windows Vista Enterprise

Microsoft ei enää myy virallisesti Windows Vistaa, mutta saatat löytää kopion Amazon.comista tai eBayssa. Windows Vista Starter on laitteistovalmistajien saatavilla esiasennettavaksi pieniin, alemman tason tietokoneisiin. Windows Vista Home Basic on saatavana vain tietyillä kehittyvillä markkinoilla. Windows Vista Enterprise on painos, joka on suunniteltu suurille yritysasiakkaille. Kaksi muuta versiota, Windows Vista Home Basic N ja Windows Vista Business N, ovat saatavana Euroopan unionissa. Nämä versiot eroavat toisistaan ​​vain siitä, ettei niillä ole Windows Media Playerin niputettua versiota, mikä on seurausta Microsoftin kilpailuoikeudesta EU: ssa. Kaikki Windows Vistan versiot ovat saatavilla joko 32- tai 64-bittisinä versioina, paitsi Windows Vista Starter, joka on saatavana vain 32-bittisessä muodossa.

Windows Vistan vähimmäisvaatimukset

Seuraavat laitteistot vaaditaan vähintään Windows Vistan käyttämiseen. Suluissa oleva laitteisto on vähimmäisvaatimus joillekin Windows Vistan kehittyneemmille grafiikkaominaisuuksille.

  • Suoritin: 800 MHz (1 GHz)
  • RAM: 512 Mt (1 Gt)
  • Kiintolevy: 15 Gt vapaata 20 Gt (15 Gt vapaata 40 Gt)
  • Grafiikkakortti: 32 Mt ja DirectX 9 -yhteensopiva (128 Mt ja DirectX 9 -yhteensopiva + WDDM 1.0 -tuki)

Optisen aseman on tuettava DVD-levyä, jos aiot asentaa Windows Vistan DVD-levyltä.

Windows Vistan laitteistorajoitukset

Windows Vista Starter tukee jopa 1 Gt RAM-muistia, kun taas kaikkien muiden Windows Vista -versioiden 32-bittiset versiot ovat enintään 4 Gt. Versiosta riippuen Windows Vistan 64-bittiset versiot tukevat paljon enemmän RAM-muistia. Windows Vista Ultimate, Enterprise ja Business tukee jopa 192 Gt muistia. Windows Vista Home Premium tukee 16 Gt ja Home Basic 8 Gt. Fyysiset suorittimen rajoitukset Windows Vista Enterprise-, Ultimate- ja Business-yrityksille ovat 2, kun taas Windows Vista Home Premium, Home Basic ja Starter tukevat vain 1. Windows Vistan loogiset suorittimen rajoitukset on helppo muistaa: 32-bittiset versiot tukevat jopa 32, kun taas 64-bittiset versiot tukevat jopa 64: tä.

Windows Vista Service Pack -paketit

Uusin Windows Vistan Service Pack on Service Pack 2 (SP2), joka julkaistiin 26. toukokuuta 2009. Windows Vista SP1 julkaistiin 18. maaliskuuta 2008. Windows Vistan alkuperäisen julkaisun versionumero on 6.0.6000.