Skip to content

Microsoft Windows XP

18 de kesäkuu de 2021

Microsoft Windows XP oli erittäin onnistunut Windows-versio. Windows XP -käyttöjärjestelmä sen huomattavasti parannetulla käyttöliittymällä ja ominaisuuksilla auttoi ilmiömäistä kasvua PC-teollisuudessa 2000-luvun alussa.

Windows XP: n julkaisupäivä

Windows XP julkaistiin valmistukseen 24. elokuuta 2001 ja yleisölle 25. lokakuuta 2001. Windows XP: tä edeltävät sekä Windows 2000 että Windows Me. Windows XP seurasi Windows Vista. Viimeisin Windows-versio on Windows 10, joka julkaistiin 29. heinäkuuta 2015. 8. huhtikuuta 2014 oli viimeinen päivä, jolloin Microsoft julkaisi tietoturvapäivityksiä Windows XP: lle. Koska käyttöjärjestelmää ei enää tueta, Microsoft ehdottaa, että käyttäjät päivittävät Windowsin uusimpaan versioon.

Windows XP -versiot

Windows XP: ssä on kuusi suurta versiota, mutta vain kaksi ensimmäistä alla olevista asetettiin koskaan laajalti saataville suoraan kuluttajille:

  • Windows XP Professional
  • Windows XP Home
  • Windows XP Media Center Edition (MCE)
  • Windows XP Tablet PC Edition
  • Windows XP Starter Edition
  • Windows XP Home Edition ULCPC

Microsoft ei enää tuota ja myy Windows XP: tä, mutta voit joskus löytää vanhoja kopioita Amazon.comista tai eBaysta. Windows XP Starter Edition oli halvempi ja hiukan ominaisuuksiltaan rajoitettu Windows XP -versio, joka oli tarkoitettu myyntiin kehittyvillä markkinoilla. Windows XP Home Edition ULCPC (erittäin edullinen henkilökohtainen tietokone) oli uudelleenmerkitty Windows XP Home Edition, joka on suunniteltu pienille, matalamman teknisen tason tietokoneille, kuten verkkokirjoille, ja se oli vain esiasennettavissa laitteistovalmistajilta. Vuosina 2004 ja 2005 markkinoiden väärinkäytösten tutkinnan seurauksena EU ja Korean reilun kaupan komissio määräsivät Microsoftin erikseen asettamaan Microsoftin saataville Windows XP -versiot alueilla, joilla ei ollut tiettyjä pakattuja ominaisuuksia, kuten Windows Media Player ja Windows Sanansaattaja. EU: ssa tämä johti Windows XP Edition N. Etelä-Koreassa tämä johti molempiin Windows XP K ja Windows XP KN. Windows XP: ssä on useita muita versioita, jotka on suunniteltu asennettaviksi sulautettuihin laitteisiin, kuten pankkiautomaatteihin, POS-päätteisiin, videopelijärjestelmiin ja muuhun. Yksi suosituimmista painoksista oli Sulautettu Windows XP, jota kutsutaan usein nimellä Windows XPe. Windows XP Professional oli ainoa Windows XP: n kuluttajaversio, joka oli saatavana 64-bittisenä versiona, ja siihen viitataan usein nimellä Windows XP Professional x64 Edition. Kaikki muut Windows XP -versiot olivat saatavilla vain 32-bittisessä muodossa. Oli toinen Windows XP: n 64-bittinen versio Windows XP 64-Bit Edition se on tarkoitettu käytettäväksi vain Intelin Itanium-prosessoreissa.

Windows XP: n vähimmäisvaatimukset

Windows XP vaatii vähintään seuraavan laitteiston:

  • Suoritin: 233 MHz
  • RAM: 64 Mt
  • Kiintolevy: 1,5 Gt vapaata tilaa (5 Gt, asennettuna SP3)
  • Grafiikkakortti: Tuki 800×600 tai suuremmalle tarkkuudelle

Vaikka yllä oleva laitteisto saa Windowsin käyntiin, Microsoft suosittelee 300 MHz: n tai suurempaa prosessoria sekä vähintään 128 Mt RAM-muistia parhaan kokemuksen saamiseksi Windows XP: ssä. Windows XP Professional x64 Edition vaatii 64-bittisen prosessorin ja vähintään 256 Mt RAM-muistia. Lisäksi sinulla pitäisi olla näppäimistö ja hiiri sekä äänikortti ja kaiuttimet. Tarvitset myös optisen aseman, jos aiot asentaa Windows XP: n CD-levyltä.

Windows XP -laitteiston rajoitukset

Windows XP Starter on rajoitettu 512 Mt RAM-muistiin. Kaikissa muissa Windows XP: n 32-bittisissä versioissa on rajoitettu 4 Gt RAM-muistia. Windowsin 64-bittiset versiot ovat rajoitettuja 128 Gt: iin. Fyysisen prosessorin raja on 2 Windows XP Professional ja 1 Windows XP Home. Loogisen prosessorin raja on 32 32-bittisille Windows XP -versioille ja 64 64-bittisille versioille.