Skip to content

Microsoftin Windows 10 S-tilassa: mikä se on ja miten sovelluksia asennetaan

1 de heinäkuu de 2021

Microsoft Windows 10 S on Windows 10 -käyttöjärjestelmän versio koulutusta tarvitseville. 10 S rajoittaa käyttäjiä lataamaan sovelluksia vain virallisesta Microsoft Storesta. Tämän seurauksena Microsoft pitää sitä turvallisempana kuin Windows 10 -käyttöjärjestelmä. Vuonna 2018 Microsoft uudisti Windows 10 S: n S-tilaan kuluttajien sekaannuksen vuoksi. S-tila on käytettävissä laitteissa, joissa on joko Windows 10 Home tai Windows 10 Pro. Monissa tietokonekaupan luetteloissa on edelleen Windows 10 S uudemman S-tilan sijaan, mutta ne ovat sama asia.

Ovatko Windows 10 S ja Windows 10 samat?

Windows 10 S tai Windows 10 S-tilassa on ohjattu asetus tietyissä Windows 10 -laitteissa. S-tilassa olevalla kannettavalla tietokoneella tai tietokoneella on edelleen Windows 10 -käyttöjärjestelmä. Siinä ei vain ole kaikkia käyttöjärjestelmiä.

Mitkä ovat Windows 10: n rajoitukset S-tilassa?

Vaikka suurin osa koko Windows 10 -käyttöjärjestelmän toiminnoista on käytettävissä, S-tila asettaa useita rajoituksia laitteen toiminnalle:

 • Voit ladata sovelluksia vain Microsoft Storesta.
 • Microsoft Edge on oletusarvoinen Internet-selain.
 • Bing on järjestelmän oletushakukone.

Mitkä ovat Windows 10: n S-tilassa käytön edut?

Vaikka Windows 10 S: llä tai S-tilalla on joitain rajoituksia, nämä samat rajoitukset parantavat myös Windows 10 -laitetta useilla tavoilla:

 • Kyvyttömyys ladata ohjelmia verkkosivustoilta, kun käytät Windows 10: tä S-tilassa, vähentää mahdollisuuksia vahingossa asentaa haittaohjelmia tai tietokoneviruksia, jotka voivat saastuttaa laitteesi.
 • S 10 -tilassa oleva Windows 10 voi käyttää vain Microsoft Storesta ladattuja Windows-sovelluksia, mikä estää lukuisia taustaohjelmia suorittamasta ja hidastamasta laitettasi. Huomaat nopeammat käynnistysajat, sujuvamman toiminnan laitteissa, joissa on vähän prosessointitehoa ja mahdollisesti pidempi akun käyttöikä.

Kenelle Windows 10 on S-tilassa?

Microsoft suunnitteli Windows 10: n S-tilassa lukiolaisten, korkeakoulujen tai yliopistojen opiskelijoille. Tämä painopiste johtuu pääasiassa siitä, että S-tila rajoittaa ihmisten käyttöä laitteissa pitäen painopisteenä opiskelu ja tehtävät. Windows 10: tä S-tilassa käyttävä tietokone voi olla hyödyllinen myös kuluttajille, jotka eivät ole kovin teknisesti taitavia ja alttiita lataamaan haittaohjelmia ja viruksia säännöllisesti. S-tila rajoittaa toiminnot kuratoituun sovellusten valintaan Microsoft Storessa, joka tarjoaa vain Microsoftin luomia sovelluksia, mikä tarkoittaa, että niiden käyttö on aina turvallista.

Voinko pelata videopelejä Windows 10 S -tietokoneella?

Videopelit ovat saatavilla tietokoneessa, jossa on Microsoftin Windows 10 S tai Windows 10 S-tilassa. Aivan kuten muutkin sovellukset, ainoat saatavilla olevat otsikot ovat Microsoftin valtuuttamia sovelluksia. Tietokoneet, joissa on Windows 10 S-tilassa, on yleensä suunniteltu opetustarkoituksiin, eivätkä ne välttämättä pysty pelaamaan joitakin visuaalisesti intensiivisemmistä PC-videopeleistä huolimatta niiden luettelosta Microsoft Storessa.

Voinko katsella elokuvia Windows 10: ssä S-tilassa?

Voit katsella digitaalisia elokuvia ja TV-jaksoja tavallisten verkkosivustojen kautta Microsoft Edge -selaimella ja sovelluksissa, kuten Netflix ja Amazon Video.

Onko tietokoneellani Windows 10 S- tai S-tila?

Voit tarkistaa tietokoneellasi olevan Windows 10 -käyttöjärjestelmän seuraavasti:

 1. Avaa alkaa -valikkoa napsauttamalla kuvaketta näytön vasemmassa alakulmassa tai painamalla Windows -näppäintä.

 2. Valitse asetukset.

  Käynnistä-valikko Windows 10: ssä Asetukset-painike korostettuna

 3. Valitse Järjestelmä.

  Windowsin asetukset korostettuna Järjestelmä-kohta

 4. Selaa vasenta valikkoa alaspäin ja napsauta Noin.

  Windows 10 -asetukset Tietoja-otsikko korostettuna

 5. Selaa tätä sivua alaspäin, kunnes pääset Windowsin tekniset tiedot. Tämän otsikon alla Painos, on asentamasi käyttöjärjestelmän nimi. Jos siinä lukee Windows 10 Home S-tilassa tai Windows 10 Pro S-tilassa, laitteellasi on asennettuna S-tila ja se on tällä hetkellä aktiivinen.

  Windows 10: n Tietoja-näyttö, jossa Edition on korostettu

 6. Voit poistaa S-tilan käytöstä, jos haluat avata laitteen lukituksen. Mutta kun poistat sen käytöstä, et voi palata takaisin.

Sovellusten asentaminen Windows 10: een S-tilassa

Kun käytät Windows 10: tä S-tilassa, olet vain asentanut sovelluksia Microsoft Storesta. Voit asentaa nämä tietokoneellesi samalla tavalla kuin asennat ne tavalliseen Windows 10 -laitteeseen:

 1. Avaa Microsoft Store sovellus. Vaihtoehtoisesti voit avata sen painamalla Windows näppäimistö näppäimistöllä kirjoittamalla ”Kauppa”ja valitsemalla Microsoft Store hakutuloksista.

  Tietokoneen työpöytä, jossa Microsoft Store -kuvake on auki

 2. Hae sovelluksia oikean yläkulman hakupalkin kautta tai selaamalla päänäytössä olevia sovelluksia.

  Microsoft Store iCloud-hakutulokset korostettuna

 3. Kun löydät itsellesi kiinnostavan sovelluksen, valitse se siirtyäksesi sen pääsovellussivulle Microsoft Storessa.

 4. Jos sovellus on ilmainen, sinun pitäisi nähdä sininen Saada -painiketta sovelluksen nimen alla. Napsauta sitä ladataksesi sovelluksen.

  iCloud-sivu Microsoft Storessa ja korosta Hae-painike

 5. Jos sovellus maksaa rahaa, näet sen hinnan otsikon alla ja sen alla sinisen Ostaa -painiketta. Klikkaa Ostaa -painiketta ja valitse maksutapa, kuten luottokortti tai Microsoft Store -luotto, aloittaaksesi latauksen.

Mistä löytää äskettäin ostetut sovellukset Windows 10: stä S-tilassa

Voit myös tarkastella ostohistoriaasi Microsoft Storessa ja ladata poistamiasi sovelluksia tai tarkistaa päivitykset. Näin voit tehdä sen.

 1. Valitse Microsoft Storesta ellipsi (kolme pistettä) näytön oikeassa yläkulmassa.

  Microsoft Store Windows 10: ssä korostettuina

 2. Valitse Lataukset ja päivitykset nähdäksesi kaikki äskettäin ladatut ja päivitetyt sovelluksesi.

  Microsoft Store, jossa "Lataukset ja päivitykset" -kohde on korostettu

 3. Valitse sovellus nähdäksesi lisätietoja siitä.

Sovellusten poistaminen Windows 10: stä S-tilassa

Sovellusten poistaminen Windows 10: n S-tilassa tietokoneesta on identtinen tapaan, jolla se tehdään tavallisella Windows 10 -laitteella.

 1. Avaa alkaa -valikkoa napsauttamalla kuvaketta näytön vasemmassa alakulmassa tai painamalla Windows -näppäintä.

 2. Sovelluksesi näkyvät aakkosjärjestyksessä Käynnistä-valikon sarakkeessa. Etsi se, jonka haluat poistaa, ja oikealla painikkeella se hiirellä. Jos käytät Windows 10 -laitetta kosketusnäytöllä, napauta sovelluskuvaketta muutaman sekunnin ajan ja vapauta sitten.

  Käynnistä-valikko Windows 10: ssä

 3. Valitse Poista asennus vaihtoehto.

  Windows 10 -sovelluksen asetusvalikko, jossa Poista-vaihtoehto on korostettuna

 4. Klikkaus Poista asennus uudelleen vahvistaaksesi, että haluat poistaa sovelluksen.

  Windows 10: n vahvistusruutu, jossa Poista-painike on korostettuna

 5. Toista nämä vaiheet kaikille sovelluksille, jotka haluat poistaa tietokoneeltasi.