Skip to content

Mietitkö biometriikkaa? Tässä on kaikki mitä sinun pitäisi tietää

19 de maaliskuu de 2021

Biometriikka hyödyntää ihmisen ominaispiirteitä, jotka ovat yksilöllisiä ihmisiltä toiselle niin, että omasta itsestämme tulee tunnistamisen / todentamisen keino sen sijaan, että tarvitsisimme antaa vahvan salasanan tai pitkän PIN-koodin.

Tekoäly on lähentynyt biometriikkaa, mikä auttaa lisäämään tietoturvaa tietokoneissa ja älypuhelimissa.

Biometristen ominaisuuksien määritelmä

Biometriikka määritellään sellaisten tieteellisten ja / tai teknologisten menetelmien tutkimiseksi ja soveltamiseksi, jotka on suunniteltu mittaamaan, analysoimaan ja / tai tallentamaan ihmisen ainutlaatuiset fysiologiset tai käyttäytymisominaisuudet. Itse asiassa monet meistä käyttävät jo biometrisiä tietoja sormenjälkien ja kasvojemme muodossa.

Kuinka biometriikkaa käytetään jokapäiväisessä elämässä

Vaikka eri teollisuudenalat ovat käyttäneet biometriikkaa jo vuosikymmenien ajan, nykyaikainen tekniikka on auttanut sitä lisäämään yleisön tietoisuutta. Esimerkiksi monissa uusimmissa älypuhelimissa on sormenjälkitunnistimet ja / tai kasvojentunnistus laitteiden lukituksen avaamiseksi.

Verrattuna ns tunnuspohjainen (esim. avaimet, henkilökortit, ajokortit) ja tietoon perustuva (esim. PIN-koodit, salasanat) kulunvalvontamenetelmiä, biometrisiä piirteitä on paljon vaikeampi hakata, varastaa tai väärentää. Tämä on yksi syy siihen, miksi biometriikkaa suositaan usein korkean tason turvallisen pääsyn (esim. Hallitus / sotilaalliset rakennukset), arkaluontoisten tietojen saatavuuden sekä petosten tai varkauksien estämisen vuoksi.

Biometrisen tunnistamisen / todentamisen ominaisuudet ovat pääosin pysyviä, mikä tarjoaa mukavuutta – et voi yksinkertaisesti unohtaa tai jättää vahingossa jonnekin kotiin. Biometristen tietojen kerääminen, tallentaminen ja käsittely (erityisesti kuluttajateknologian suhteen) tuo kuitenkin usein esiin huolenaiheita yksityisyydestä, turvallisuudesta ja henkilöllisyyden suojaamisesta.

Biometriset seulontaominaisuudet

Nykyään on käytössä useita biometrisiä ominaisuuksia, joilla kaikilla on erilaiset keruu-, mittaus-, arviointi- ja käyttötavat. Biometriikassa käytetyt fysiologiset ominaisuudet liittyvät muoto ja / tai koostumus kehosta. Joitakin esimerkkejä ovat (mutta eivät rajoitu niihin):

 • DNA
 • Sormenjäljet ​​/ kämmenjäljet
 • Iiris / verkkokalvo
 • Kasvot
 • Suonigeometria
 • Tuoksu / haju

Biometriikassa käytetyt käyttäytymisominaisuudet – joita joskus kutsutaan myös käyttäytymismalleiksi – liittyvät ainutlaatuiset kuviot esillä toiminnan kautta. Joitakin esimerkkejä ovat (mutta eivät rajoitu niihin):

 • Ääni
 • Odota
 • Allekirjoitus
 • Näppäin
 • Sydämenlyönti

Ominaisuudet valitaan erityisten tekijöiden vuoksi, jotka tekevät niistä sopivia biometrisiin mittauksiin ja tunnistamiseen / todentamiseen. Seitsemän tekijää ovat:

 • Universal – Jokaisella yksilöllä on oltava se.
 • Ainutlaatuinen – Erojen tulisi olla riittävät erottamaan erilliset yksilöt toisistaan.
 • Pysyvyys – Kestävyys muutoksiin ajan myötä (eli miten se kestää ikääntymistä).
 • Kerättävyys – Hankinnan ja mittaamisen helppous.
 • Esitys – Nopeus ja tarkkuus.
 • Kiertäminen – Kuinka helposti se voidaan väärentää tai jäljitellä.
 • Hyväksyttävyys – Ihmisten avoimuus tiettyyn biometriseen tekniikkaan / prosessiin (ts. Helpommat ja vähemmän invasiiviset tekniikat, kuten älypuhelinten sormenjälkiskannerit, hyväksytään yleensä laajemmin).

Nämä tekijät auttavat myös määrittämään, voidaanko yhtä biometristä ratkaisua soveltaa paremmin tilanteessa kuin toista. Mutta myös kustannukset ja koko keräysprosessi otetaan huomioon. Esimerkiksi sormenjälkien ja kasvojen skannerit ovat pieniä, halpoja, nopeita ja helposti asennettavia mobiililaitteisiin. Siksi älypuhelimissa on laitteiden sijasta ne, jotka analysoivat kehon hajua tai laskimoiden geometriaa!

Kuinka biometriikka toimii koko yhteiskunnassa

Biometrinen tunnistus / todennus alkaa keräysprosessista. Tämä edellyttää antureita, jotka on suunniteltu tiettyjen biometristen tietojen sieppaamiseen. Monet iPhonen omistajat saattavat tuntea Touch ID: n asettamisen, jossa heidän on laitettava sormet Touch ID -anturiin yhä uudelleen.

Keräykseen käytettyjen laitteiden / tekniikan tarkkuus ja luotettavuus auttavat ylläpitämään korkeampaa suorituskykyä ja pienempiä virhesuhteita seuraavissa vaiheissa (ts. Sovittaminen). Pohjimmiltaan uusi tekniikka / löytö auttaa parantamaan prosessia paremmalla laitteistolla.

Jotkin biometristen antureiden tyypit ja / tai keräysprosessit ovat yleisempiä ja yleisempiä kuin toiset jokapäiväisessä elämässä (vaikka ne eivät liity tunnistamiseen / todentamiseen). Harkitse:

 • Oikeuslääketiede: Lainvalvontaviranomaiset keräävät säännöllisesti sormenjälkiä, DNA-näytteitä (hiukset, veri, sylki jne.), Videovalvonta (kasvojen / kävelyn tunnistus), käsiala / allekirjoitukset ja äänitallenteet (kaiuttimien tunnistus) auttaakseen luomaan rikospaikkoja ja tunnistamaan yksilöitä. Prosessi kuvataan usein (ts. Dramatisoidaan vaihtelevalla todellisuudella) elokuvissa ja televisio-ohjelmissa. Voit jopa ostaa rikosteknisiä tieteellisiä leluja pyrkiville etsiville.
 • Tietoturva: Sormenjälkiskannerit ovat kasvava tyyppinen suojausominaisuus, joka sisällytetään mobiililaitteisiin – nämä skannerit ovat olleet saatavilla (sekä integroituna että erillisenä yksikkönä) pöytä- / kannettaville tietokoneille jo vuosia. Kasvojentunnistus, joka löytyy älypuhelimista, kuten kasvotunnuksella varustetusta Apple iPhone X: stä tai mistä tahansa Google Smart Lockia käyttävästä Androidista, suorittaa suojaustoimintoja (tyypillisesti lukituksen avaamisen) joko sormenjälkiskannereiden sijasta tai niiden lisäksi.
 • Lääke: Monet vuosittaiset hyvinvointitarkastukset sisältävät verkkokalvon digitaalisen kuvantamisen (valinnainen) parannus kattaviin silmätutkimuksiin. Silmän sisäosan valokuvat auttavat lääkäreitä silmäsairauksien / -olojen varalta. On myös geneettistä testausta, jota lääkärit käyttävät auttamaan yksilöitä määrittämään perinnöllisen sairauden / tilan kehittymisen riskit ja näkymät. Isyyskokeet ovat myös yleisiä (usein toistuva teema joissakin päiväkeskusteluissa).
 • Kotiviihde / automaatio: Puheentunnistus (erilainen kuin kaiuttimien tunnistus, jota rikosteknologia käyttää yksilöiden tunnistamiseen äänimallien kautta) on ollut saatavilla jo jonkin aikaa. Sitä käytetään enimmäkseen sanojen tunnistamiseen, kuten puheesta tekstiin, kielen kääntämiseen ja laitteen hallintaan. Jos olet keskustellut Applen Sirin, Amazonin Alexan, Androidin Google Now’n ja / tai Microsoftin Cortanan kanssa, olet kokenut puheentunnistuksen viihdettä. Monet älykkäät kodinkoneet voidaan myös automatisoida ääniaktivoinnin avulla.
 • Ostot / sopimukset: Jos olet koskaan maksanut luottokortilla ja / tai tehnyt sopimuksen (esim. Henkilötodistukset, pankkisekit, sairaus- / vakuutuspalvelut, omaisuudet / asiakirjat, testamentit, vuokrat jne.) Henkilön / yhteisön kanssa, olet todennäköisesti allekirjoittamaan nimesi. Tällaisia ​​allekirjoituksia voidaan tutkia identiteetin ja / tai väärennösten selvittämiseksi – koulutetut ammattilaiset pystyvät havaitsemaan käsinkirjoituksen luonnolliset vaihtelut verrattuna erilaisiin kirjoittajiin.

Kun biometrinen näyte on siepattu anturi (tai anturit), tieto analysoidaan tietokonealgoritmeilla. Algoritmit on ohjelmoitu tunnistamaan ja poimimaan tietyt ominaispiirteet ja / tai ominaisuusmallit (esim. Sormenjälkien harjanteet ja laaksot, verkkokalvon verisuonten verkostot, monimutkaiset iiriksen merkinnät, äänen sävelkorkeus ja tyyli / kadenssi jne.) tiedot digitaaliseen muotoon / malliin.

Digitaalinen muoto helpottaa tietojen analysointia / vertaamista muihin. Hyvään tietoturvakäytäntöön sisältyy kaikkien digitaalisten tietojen / mallien salaus ja turvallinen tallennus.

Seuraavaksi käsitelty tieto siirtyy vastaavaan algoritmiin, joka vertaa syötettä yhteen (eli todennus) tai useampaan (eli tunnistetietoon) järjestelmän tietokantaan tallennettuun merkintään. Yhteensovittaminen sisältää pisteytysprosessin, joka laskee samankaltaisuusasteet, virheet (esim. Keräysprosessin puutteet), luonnolliset varianssit (ts. Jotkut ihmisen ominaisuudet voivat kokea hienovaraisia ​​muutoksia ajan myötä) ja paljon muuta. Jos pisteet ylittävät vähimmäismerkin sovittamiseksi, järjestelmä onnistuu tunnistamaan / todentamaan yksilön.

Biometrinen tunnistus vs. todennus (vahvistus)

Biometriikan osalta termit ”tunnistaminen” ja ”todennus” sekoitetaan usein keskenään. Jokainen kuitenkin kysyy hieman erilaista mutta erillistä kysymystä.

Biometrinen tunnistus haluaa tietää kuka sinä olet – Yhdistelmäprosessissa verrataan biometrisiä tietoja syötteeseen kaikkiin muihin tietokannan tietoihin. Esimerkiksi rikospaikalta löydetty tuntematon sormenjälki käsiteltäisiin sen tunnistamiseksi, kenelle se kuuluu.

Biometrinen todennus haluaa tietää, jos olet kuka väität olevasi – henkilökohtainen sovitusprosessi vertaa biometrisiä tietoja syötteeseen tietokannassa olevaan tietueeseen (tyypillisesti sinun, joka oli aiemmin ilmoittautunut viitteeksi). Esimerkiksi kun sormenjälkitunnistinta käytetään älypuhelimen lukituksen avaamiseen, se tarkistaa, että olet todellakin laitteen valtuutettu omistaja.