Skip to content

Mikä aiheuttaa tupakansytyttimen sulakkeen palamisen?

20 de maaliskuu de 2021

Tässä artikkelissa

Sulakkeet on suunniteltu vikaantumaan turvallisesti ennen kuin vahingoittuvat auton johdot tai laitteet. Joten jos tupakansytyttimen sulake palaa yhä uudelleen, se on erittäin hyvä osoitus siitä, että on olemassa jonkinlainen taustalla oleva ongelma, joka on käsiteltävä. Ongelma voi olla tupakansytyttimen liittimessä, laitteessa, jota yrität kytkeä, tai jopa tupakansytyttimen johdotuksessa.

Ainoa tapa korjata se siten, että tupakansytyttimen sulake lakkaa palamasta, on tarkistaa kaikki mahdolliset vikapisteet, kunnes tunnistat ongelman. Mutta mitä teetkin, älä edes ajattele tupakansytyttimen sulakkeen korvaamista korkeammalla vahvistimella. Ongelman luonteesta riippuen sulakkeen vaihtaminen korkeammalle vahvistimelle voi vahingoittaa sulakerasiaa, sulattaa johtoja tai jopa aiheuttaa tulipalon.

Kuinka tupakansytyttimet toimivat?

Auton tupakansytyttimet ovat yksinkertaisia ​​laitteita, jotka ovat muuttuneet hyvin vähän vuosikymmenien aikana. Kaksi peruskomponenttia ovat pistorasia, joka on kytketty sekä sähköön että maahan, ja irrotettava muovi- tai metallikotelo, joka sisältää kelatun metallinauhan.

Useimmissa tapauksissa pistorasian sisäseinä on maadoitettu, ja keskellä oleva nasta on kytketty sulatettuun virtalähteeseen. Kun työnnät sytyttimen pistorasiaan, virta kulkee kelatun metalliliuskan läpi, mikä aiheuttaa sen lämpenemisen.

Normaaleissa olosuhteissa tupakansytyttimen voidaan odottaa vetävän noin 10 ampeeria, ja tupakansytyttimen piireissä on yleensä 10 tai 15 ampeerin sulakkeet. Tämän avulla voit kytkeä puhelimen laturit ja muut laitteet, jotka vetävät alle 10 tai 15 ampeeria riippuen ajoneuvosi sulakkeesta.

Sekä tupakansytyttimen liitäntöjä että erillisiä 12 voltin lisävarustepistorasioita voidaan käyttää 12 voltin laitteiden ja virtalähteiden virtalähteeseen. Joten jos sinulla on 12 voltin lisävarustepistoke erillisessä piirissä, joka pitää sulakkeita jatkuvasti, diagnoosimenettely on suunnilleen sama.

Miksi tupakansytyttimen sulakkeet palavat?

Tupakansytyttimen sulakkeet, kuten kaikki auton sulakkeet, räjähtävät, kun piiri vetää enemmän virtaa kuin sulake on suunniteltu käsittelemään. Jos tupakansytyttimen sulake on 15 ampeeria, yli 15 ampeerin vetovoima saa sen palamaan. Jos vaihdat sen toiseen 15 ampeerin sulakkeeseen ja jokin piirissä on edelleen yli 15 ampeeria, sulake palaa vain uudelleen.

Näyttää siltä, ​​että helpoin ratkaisu olisi yksinkertaisesti korvata 15 ampeerin sulake suuremmalla sulakkeella, mutta tämä on todella vaarallista. Vaikka tupakansytyttimen piirin johdot voivat pystyä käsittelemään hieman yli 15 ampeeria, ei ole mitään takeita siitä, että se todella on. Ja jos piirisi ongelma on oikeastaan ​​jonkinlainen oikosulku, suuremman sulakkeen asettaminen saattaa aiheuttaa johdotuksen lämpenemisen siihen pisteeseen, jossa se voi sulaa tai jopa aiheuttaa tulipalon.

Vaikka voit ostaa katkaisijan suorana korvaavana sulakkeelle, joka palaa jatkuvasti, tämä on myös huono idea, varsinkin jos virtapiirissä on oikosulku. Nämä katkaisijat ovat hyödyllisiä joissakin sovelluksissa ja niillä on tiettyjä diagnostisia käyttötarkoituksia, mutta niiden käyttöä tupakansytyttimen piirin tarkoitukselliseen ylikuormittamiseen ei suositella.

Tarkista, onko savukkeensytyttimen liittimessä vieraita esineitä

Tupakansytyttimen sulakkeen toistuvaan ponnahtamiseen on monia syitä, mutta yksi yleisimmistä ja usein unohdetuista on vieraiden esineiden esiintyminen pistorasiassa. Koska tupakansytyttimen pistorasiat on suunniteltu siten, että koko sylinterin runko on maadoitettu ja keskitappi kuuma, piiri on yllättävän helppo oikosulkea.

Joissakin ajoneuvoissa on tupakansytyttimen pistorasian läheisyydessä vaihtopidikkeitä tai keräilyastioita, mikä helpottaa kolikon putoamista vaarallisesti. Jos näin tapahtuu, kolikko voi koskettaa sekä maadoitettua tynnyriä että sisällä olevaa nastaa pistorasiaan ja aiheuttaa oikosulun.

Muut metalliesineet, kuten paperiliittimet tai jopa vanhoista puhelimen latureista irrotetut kappaleet, voivat myös sijoittua tupakansytyttimen pistorasiaan. Joissakin tapauksissa saatat huomata, että tällainen esine ei aiheuta oikosulua koko ajan, mutta tupakansytyttimen tai 12 voltin virtalähteen asettaminen aiheuttaa sulakkeen palamisen välittömästi.

Jos katsot tupakansytyttimen pistorasiaan taskulampulla ja näet vierasesineen, on hyvät mahdollisuudet, että sen poistaminen korjaa ongelmasi. Turvallisuuden takaamiseksi sinun on varmistettava, että sinä poista tupakansytyttimen sulake ennen kuin ulotut pistorasian sisään vieraiden esineiden poistamiseksi. Voit sitten asentaa uuden sulakkeen ja tarkistaa, palaako se edelleen.

Tarkista laite, jonka haluat käynnistää tupakansytyttimestä

Virralla on kova rajoitus, jonka voit vetää tupakansytyttimen liittimestä tai mistä tahansa 12 voltin lisävarustepistokkeesta. Jos laite, jonka haluat käynnistää tupakansytyttimen kautta, vetää enemmän virtaa, on yksinkertainen tosiasia, että sulake palaa aina, kun kytket sen verkkovirtaan.

Useimmissa tapauksissa tupakansytyttimien piirit käyttävät 15 ampeerin sulakkeita, mutta voit tarkistaa ajoneuvosi sulakerasian varmistaaksesi. Sitten haluat tarkistaa laitteen, jota yrität liittää, nähdäksesi kuinka paljon virtaa se vetää. Matkapuhelimen laturit on yleensä suunniteltu toimimaan tupakansytyttimien kanssa ilman sulaketta, mutta muut laitteet, kuten tupakansytyttimet, voivat helposti ylikuormittaa virtapiiriä.

Vaikka 12 voltin laite, laturi, sovitin tai invertteri on suunniteltu vetämään alle 15 ampeeria, on silti syytä tarkistaa pistoke. Jos pistoke on rikki, kulunut tai siinä on jotain kiinni, pistokkeen liittäminen voi aiheuttaa suoran oikosulun virran ja maan välillä savukkeensytyttimen pistorasiassa.

Jos olet koskaan yrittänyt liittää vain yhden asian tupakansytyttimeen, saattaa olla jopa syytä kokeilla toista 12 voltin laturia tai sovitinta vain poistaaksesi ongelman käyttämäsi kanssa. Tai voit myös käyttää ohmimittaria tarkistaaksesi sovittimen sisäisen oikosulun.

Ongelmia tupakansytyttimen piirissä

Suurimman osan ajasta savukkeensytyttimen sulake, joka palaa jatkuvasti, johtuu ulkoisista ongelmista. On kuitenkin aina mahdollista, että voisit käsitellä sisäistä ongelmaa. Jos sulake palaa aina kytkemättä mitään verkkovirtaan, ja olet varmistanut, että pistorasian sisällä ei ole vierasta esinettä, piirissä on ongelma muualla.

Voit sulkea kokonaan pois pistorasian ongelman poistamalla sen, jotta näet, sulake palaa. Tämä on sovellus, jossa virrankatkaisimen sulake voi olla todella hyödyllinen, koska sulakkeiden palaminen uudestaan ​​ja uudestaan ​​ongelman lähteen kaventamiseksi voi tulla kalliiksi.

Tämän tyyppinen ongelma on myös helpompi diagnosoida, jos pystyt jäljittämään tietyn ajoneuvosi kytkentäkaavion, koska se näyttää kaikki muut komponentit kuin tupakansytytin, jotka ovat myös samalla piirillä. Kaikkien näiden komponenttien irrotus vuorostaan, jos sellaisia ​​on, voi myös olla hyödyllistä määritettäessä lyhytesi lähde.

Toinen todennäköinen syy tämän tyyppiselle ongelmalle on oikosuljettu virtajohto. Tämä tarkoittaa pohjimmiltaan, että tupakansytyttimeen kytkeytyvä virtajohto on saattanut hieroa tai palaa läpi ja joutua kosketuksiin metallin kanssa kojelaudan takana. Voit etsiä tämän tyyppisiä oikosulkuja tarkistamalla jatkuvuuden tupakansytyttimen virtajohdon ja maan välillä.

Oikosulun löytäminen

Ajoneuvostasi riippuen voi olla äärimmäisen vaikeaa löytää oikean tyyppisen lyhyen sijainti. Lyhyt voi olla vaikeasti saavutettavissa olevassa paikassa, jota et löydä poistamatta radiota, LVI-ohjaimia tai edes kojelautaa.

Vaikka on olemassa laitteita shortsien paikantamiseksi autoteollisuudessa, tämä ei ole sellainen työkalu, joka jokaisella on. Joissakin tapauksissa helpoin ratkaisu voi olla jättää tupakansytyttimen sulake pysyvästi pois ja johtaa uusi virtajohto tupakansytyttimen pistorasiaan.

Huonon tupakansytyttimen piirin uudelleenjohdotus

Jos päätät käyttää uutta virtajohtoa tupakansytyttimen pistorasiaan, on erittäin tärkeää käyttää sopivaa vaijerimittaria. On myös tärkeää asentaa sopiva sulake, jos päätät mennä tällä reitillä. Joissakin tapauksissa saatat pystyä käyttämään tyhjää kohtaa sulakerasiassa, ja toisissa tapauksissa ainoa vaihtoehto on johtaa virtajohto suoraan akkuun.

Molemmissa tilanteissa sopivan sulakkeen käyttämättä jättäminen voi helposti johtaa sähköiseen tulipaloon. Ja joka tapauksessa uuden virtajohdon käyttämisen pitäisi olla viimeinen keino, kun olet sulkenut pois kaikki muut mahdolliset syyt tupakansytyttimen sulakkeen palamiseen toistuvasti.