Skip to content

Mikä kuvataajuus videokamerallasi pitäisi olla?

21 de maaliskuu de 2021

Tarkastellessasi videokameran teknisiä tietoja näet usein termin ”kuvataajuus”. Se ilmaistaan ​​sekunnissa kaapattujen kehysten lukumääränä (fps, kehyksille sekunnissa).

Kehys on pohjimmiltaan valokuva. Ota tarpeeksi niitä nopeasti peräkkäin, ja sinulla on täysliikkuva video. Kehys korko, viittaa sitten siihen, kuinka monta kuvaa videokamera kaapaa yhdessä sekunnissa, mikä määrittää, kuinka sujuva video näyttää.

Kuvataajuuden valitseminen

Videokamerat tallentavat yleensä 30 kuvaa sekunnissa saumattomien liikkeiden näyttämiseksi. Elokuvat tallennetaan nopeudella 24 kuvaa sekunnissa, ja jotkut videokameramallit tarjoavat 24p-tilan elokuvien jäljittelemiseksi. Hitaammalla kuvanopeudella kuin 24 kuvaa / s tallentaminen tuottaa videon, joka näyttää nykivältä ja hermostuneelta.

Monet videokamerat tarjoavat mahdollisuuden kuvata nopeammin kuin 30 kuvaa sekunnissa, yleensä 60 kuvaa sekunnissa. Tämä on hyödyllistä urheilun tai muun liikkeen sieppaamiseen.

Hidastettu tallennus

Jos nopeutat kuvataajuuden esimerkiksi 120 kuvaa sekunnissa tai enemmän, voit tallentaa videota hidastettuna. Se saattaa kuulostaa aluksi epäluuloiselta: Miksi nopeampi kuvataajuus antaisi sinulle hitaamman liikkeen?

Suuremmalla kuvataajuudella kuvaat vielä enemmän yksityiskohtia liikkeestä joka kuluva sekunti. 120 kuvaa sekunnissa nopeudella videotiedot ovat neljä kertaa suuremmat kuin 30 kuvaa sekunnissa.

Suurempi pysäytyskuvien määrä antaa videokameralle mahdollisuuden hidastaa videon toistoa ja toimittaa hidastettua kuvaa videonmuokkausohjelmassa.

Suljinnopeus

Jos olet kuullut termistä ”kuvataajuus”, olet ehkä kuullut myös suljinnopeudesta. Nämä kaksi käsitettä liittyvät toisiinsa, mutta eivät ole samat.

Kuvanopeus viittaa sekunnissa otettavien kuvien määrään – ja siten videon tasaisuuteen. Suljinnopeus puolestaan ​​viittaa siihen, kuinka kauan kameran suljin on auki kuvaa otettaessa; tämä tarkoittaa valon määrää, jota kuvakenno voi käyttää kuvan tallentamiseen.

Kun kuvataajuus on hyvin alhainen, video saattaa näyttää epäselvältä, koska kuvia ei otettu tarpeeksi. Jos suljin ei ole auki tarpeeksi kauan (ts. Suljinnopeus on liian lyhyt), kuva ei saa tarpeeksi valoa ja se on alivalottunut.

On tavallista, että suljinnopeus on kaksinkertainen fps tallennusta varten. Esimerkiksi, jos videokamerasi on asetettu nauhoittamaan 30 kuvaa sekunnissa, suljinnopeuden tulisi olla 1/60 sekuntia. Tämä tarkoittaa, että jokainen kehys (30 sekuntia kohden) valotetaan 1/60 sekunnin ajan.