Skip to content

Mikä muodostaa Linux-työpöytäympäristön?

21 de heinäkuu de 2021

Saatavilla on monia Linux-työpöytäympäristöjä, mukaan lukien muun muassa Unity, Cinnamon, GNOME, KDE, XFCE, LXDE ja Enlightenment. Näitä komponentteja käytetään yleisesti Linux-työpöytäympäristön luomiseen.

Ikkunanhallinta

Ikkunanhallinta määrittää, miten sovellukset näytetään käyttäjälle näytöllä. Saatavilla on erityyppisiä ikkunaohjaimia:

  • Säveltäminen: Nykyaikaiset Linux-työpöytäympäristöt käyttävät sommittelua ikkunoiden näyttämiseen. Windows ilmestyy päällekkäin, napsahtaa vierekkäin ja näyttää miellyttävältä silmälle.
  • Pinoaminen: Pinoava ikkunanhallinta asettaa ikkunat päällekkäin, mutta ne näyttävät vanhanaikaisemmilta.
  • Laatoitus: Ikkunanhallintalaite asettaa ikkunat vierekkäin päästämättä niitä päällekkäin.

Tyypillisesti ikkunassa voi olla reunoja, se voidaan minimoida ja maksimoida, sen kokoa voidaan muuttaa ja vetää ruudun ympäri. Ikkunalla on otsikko, se voi sisältää pikavalikon, ja kohteita voidaan valita hiirellä. Ikkunahallinnan avulla voit siirtyä ikkunoiden välillä, lähettää ne tehtäväpalkkiin (tunnetaan myös paneelina), napsauttaa ikkunoita vierekkäin ja suorittaa muita tehtäviä. Voit yleensä asettaa työpöydän taustakuvan ja lisätä työpöydälle kuvakkeita.

Paneelit

Windows-käyttöjärjestelmässä paneeli on tehtäväpalkki. Linuxilla voi olla useita paneeleita näytöllä.

XFCE-paneeli

Paneeli istuu yleensä näytön reunassa joko ylä-, ala-, vasemmalla tai oikealla puolella. Paneeli sisältää kohteita, kuten valikon, pikakäynnistyskuvakkeet, pienennetyt sovellukset, ilmaisinalueen tai ilmoitusalueen.Paneelin toinen käyttö on telakointipalkki, joka tarjoaa pikakäynnistyskuvakkeet yleisesti käytettyjen sovellusten lataamiseen.

Valikko

Useimmissa Linux-työpöytäympäristöissä on valikko, ja usein se toteutetaan napsauttamalla paneeliin liitettyä kuvaketta. Joissakin työpöytäympäristöissä ja joissakin ikkunanhallinnoissa voit näyttää valikon napsauttamalla mitä tahansa työpöydän kohtaa.

XFCE-viiksivalikko

Valikossa näkyy yleensä luettelo luokista, joihin napsautettaessa näkyvät kyseisessä luokassa käytettävissä olevat sovellukset. Joissakin valikoissa on hakupalkki, pääsy suosikkisovelluksiin ja toiminnot uloskirjautumiseen järjestelmästä.

Järjestelmäalusta

Järjestelmäalusta on yleensä kiinnitetty paneeliin ja tarjoaa pääsyn tärkeimpiin asetuksiin, kuten Ääni, Verkko, Virta, Käyttäjä, Bluetooth, Ilmoitukset ja Kello.

Järjestelmäalusta

Kuvakkeet

Kuvakkeet tarjoavat välittömän pääsyn sovelluksiin. Kuvake linkittää tiedostoon .desktop-laajennuksella, joka tarjoaa linkin suoritettavaan ohjelmaan. .Desktop-tiedosto sisältää myös kuvassa käytettävän kuvan polun sekä valikoissa käytettävän sovelluksen luokan.

Työpöydän kuvakkeet

Widgetit

Widgetit tarjoavat hyödyllistä tietoa käyttäjälle suoraan työpöydälle. Yleiset widgetit tarjoavat järjestelmätietoja, uutisia, urheilutuloksia ja säätä.

KDE Plasma -widgetit

Launcher

Unityn ja GNOME-työpöydän ainutlaatuinen kantoraketti tarjoaa luettelon pikakäynnistyskuvakkeista, jotka napsauttamalla lataavat linkitetyn sovelluksen. Muiden Linux-työpöytäympäristöjen avulla voit luoda paneeleita tai telakoita, jotka sisältävät käynnistysohjelmat saman toiminnon tarjoamiseksi.

Ubuntu-käynnistin

Kojelaudat

Unity- ja GNOME-työpöytäympäristöissä on viiva-tyylinen käyttöliittymä, joka voidaan näyttää painamalla super-näppäintä (useimmissa kannettavissa tietokoneissa tämä on avain, jossa on Windows-logo). Viiva-tyylinen käyttöliittymä tarjoaa sarjan kuvakkeita luokkiin, jotka napsauttamalla avaavat linkitetyn sovelluksen. Mukana on yleensä tehokas hakutoiminto sovellusten löytämisen helpottamiseksi.

Ubuntu-viiva

Tiedostonhallinta

Tiedostonhallinta vaaditaan tiedostojärjestelmässä liikkumiseen, jotta voit muokata, kopioida, siirtää ja poistaa tiedostoja ja kansioita. Yleensä se näyttää luettelon tavallisista kansioista, kuten koti, kuvat, asiakirjat, musiikki ja lataukset. Kansion napsauttaminen näyttää kansion kohteet.

Nautilus

Pääteemulaattori

Pääteemulaattori suorittaa matalan tason komentoja käyttöjärjestelmää vastaan. Komentorivi tarjoaa tehokkaampia ominaisuuksia kuin perinteiset graafiset työkalut. Voit tehdä useimpia asioita komentorivillä, mitä voit tehdä graafisilla työkaluilla, mutta lisääntynyt kytkinmäärä antaa pienemmän tarkkuustason. Komentorivi tekee toistuvien tehtävien suorittamisesta yksinkertaisempaa ja vähemmän aikaa vievää.

Pääteemulaattori

Tekstieditori

Tekstieditorilla voit luoda tekstitiedostoja, ja voit käyttää sitä muokkaamaan kokoonpanotiedostoja. Vaikka se on yksinkertaisempi kuin tekstinkäsittelyohjelma, tekstieditorista on hyötyä muistiinpanojen ja luetteloiden luomiseen.

GEdit-tekstieditori

Display Manager

Näyttöhallinta on näyttö, jota käytetään kirjautumiseen Linux-työpöytäympäristöön. Sen lisäksi, että voit kirjautua järjestelmään, voit myös vaihtaa käytössä olevaa työpöytäympäristöä näytönhallinnalla.

Display Manager

Määritystyökalut

Useimmissa Linux-työpöytäympäristöissä on työkaluja, joiden avulla voit määrittää sen ulkoasun. Työkalut säätävät hiiren käyttäytymistä, ikkunoiden toimintaa, kuvakkeiden käyttäytymistä ja muita työpöydän ominaisuuksia.

Unity Tweak