Skip to content

Mikä on 4G Wireless?

1 de toukokuu de 2021

Langaton 4G on neljännen sukupolven matkapuhelinpalvelu. 4G on iso askel 3G: stä ja on jopa 10 kertaa nopeampi kuin 3G-palvelu. Sprint oli ensimmäinen operaattori, joka tarjosi 4G-nopeuksia Yhdysvalloissa, vuoden 2009 alusta. Nyt kaikki operaattorit tarjoavat sitä useimmilla maan alueilla, vaikka joillakin maaseutualueilla 3G-kattavuus on edelleen hitaampi.

John Lund / Getty Images

Miksi 4G-nopeudella on merkitystä

Älypuhelimien ja tablettien kehittäessä kykyä suoratoistaa videota ja musiikkia tarve tasaiselle ja jatkuvalle datan kaistanleveydelle kasvoi samanaikaisesti. Aikaisemmin matkapuhelinnopeudet olivat paljon hitaampia kuin nopeat laajakaistayhteydet tietokoneisiin. Koska suurin osa solukkotiedoista keskittyi mobiililaitteille optimoituihin selaimiin ja hyvin yksinkertaisiin sovelluksiin, he eivät tarvinneet suuria dataputkia. 4G-nopeutta verrataan suotuisasti joihinkin laajakaistavaihtoehtoihin ja se on erityisen hyödyllinen alueilla, joilla ei ole laajakaistayhteyksiä.

4G-tekniikka

Vaikka kaikkia 4G-palveluja kutsutaan 4G tai 4G LTE, taustalla oleva tekniikka ei ole sama kaikissa operaattoreissa. Jotkut käyttävät WiMax-tekniikkaa 4G-verkossaan, kun taas Verizon Wireless käyttää tekniikkaa nimeltä Long Term Evolution tai LTE. Sprint sanoo, että sen 4G WiMax -verkko tarjoaa kymmenen kertaa nopeamman latausnopeuden kuin 3G-yhteys, ja nopeus ylittää 10 megabittiä sekunnissa. Verizonin LTE-verkko tarjoaa latausnopeuden välillä 5–12 Mbps. T-Mobile vaihtelee välillä 7–40 Mbps. Älä anna nopeuskynnysten huijata sinua. Latausnopeus riippuu laitteen laitteistokyvystä, lähimmän tornin ruuhkista, datan luonteesta ja tornin sijainnista laitteeseen nähden. Hyvin harvat ihmiset saavat jatkuvasti huippuluokan suorituskykyä.

Mitä tulee seuraavaksi?

Pian WiMax- ja LTE-verkkoja mainostavat yritykset puhuvat IMT-Advanced-tekniikasta, joka tuottaa 5G-nopeuksia. Teknologian odotetaan olevan nopeampi, siinä on vähemmän kuolleita vyöhykkeitä ja solukkosopimusten datan ylärajat. Käyttöönotto alkaa todennäköisesti suurilla kaupunkialueilla.