Skip to content

Mikä on ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line)?

3 de toukokuu de 2021

Asymmetric Digital Subscriber Line tai ADSL on viestintätekniikka, joka tarjoaa nopeammat yhteysnopeudet perinteisillä puhelinlinjoilla kuin puhelinverkkoyhteys tarjoaa. Se tarjoaa virtaa monille Internet-yhteyksille maailmanlaajuisesti ja mahdollisti laajakaistayhteyden nopeuden, joka ajoi Web 2.0: ta ja sen ulkopuolella. Vaikka kuitu-internetyhteydet ovat syrjäyttäneet sen monilla hyvin liitetyillä alueilla, ADSL on edelleen tärkeä tekniikka. ADSL: n ymmärtäminen voi olla tärkeä askel oikean yhteyden valitsemisessa kotiisi tai yritykseesi.

MaxPixel

Mikä on ADSL-linja?

Uudemmat tekniikat, kuten kuitu, edellyttävät mittatilauskaapeleita hyödyntääkseen tällaisen kehityksen tarjoamat nopeammat nopeudet. ADSL on kuitenkin joustavampi. Se toimii samoilla kuparipuhelinlinjoilla, jotka ovat käyttäneet äänipuheluita lankapuhelimien välillä vuosikymmenien ajan. ADSL lähettää digitaalista dataa samoilla linjoilla suurella nopeudella, jolloin voit tehdä kaiken sähköpostin lähettämisestä YouTube-videoiden katseluun. ADSL patentoitiin alun perin vuonna 1988. Liiallisten käyttöönottokustannusten takia tekniikan hyödyntäminen kestää useita vuosia. Jotta saavutettaisiin sellaiset nopeudet, jotka tekisivät ADSL: stä kannattavan vaihtoehdon puhelinverkkoyhteydelle, vaadittiin älykäs signaalinkäsittely, joka puolestaan ​​vaati erikoistuneita laitteita. ADSL alkoi levittää valtakunnallisesti 1990-luvun lopulla, ja sitä popularisoitiin koko 2000-luvun. Vaikka nykyiset maaseudun puhelinkeskukset voivat luottaa vanhempiin tekniikoihin, suurin osa on päivittänyt tukemaan ADSL: ää. Nämä vaihdot tukevat myös nykyaikaista tekniikkaa, kuten kuitua.

Kuinka ADSL toimii?

Jotta epäsymmetriset digitaaliset tilaajayhteydet toimisivat oikein, useiden tekniikoiden on toimittava rinnakkain. Käyttäjä tarvitsee ADSL-modeemin, joka on kytketty perinteisellä kierretyllä kuparipuhelinjohtoparilla ja yhdistetään paikalliseen puhelinvaihteeseen. Tätä varten kuparilanka ja muut myös lähialueelta on kytketty digitaaliseen tilaajajohdon multiplekseriin (DSLAM).

Ethernet-portit modeemissa

Asim18 / Wikimedia
Käyttäjän ADSL-modeemi lähettää ja vastaanottaa tietoja DSLAM-muistiin ja sieltä. Se käyttää taajuuksia, jotka erottavat digitaalisen datan mahdollisista samalla puhelulinjassa tapahtuvista äänipuheluista. Nämä kaksi signaalia jaetaan keskuksessa ja luovutetaan eri verkkotekniikoille edelleen ketjussa, yhdistämällä käyttäjän puhelimen tai verkkopalvelimen toiseen päähän.

Mikä on ADSL-nopeus?

ADSL: n kovan nopeuden katto on noin 50 Mbps johtuen yhteyden perustana olevien kuparijohtimien käytettävissä olevasta kaistanleveydestä. ADSL-yhteyden nopeuteen voi kuitenkin vaikuttaa paljon, ja suuri osa siitä ei ole kuluttajan käsissä. Rajoittamattomiksi kuvatut tai markkinoidut yhteydet maksimoivat yleensä noin 10 Mbps: n nopeuden. Nämä pyrkivät niputtamaan enemmän paikallisia yhteyksiä samaan kaistanleveysvarastoon, mikä tarkoittaa, että useammat ihmiset yrittävät käyttää käytettävissä olevaa kaistanleveyttä. Rajoitetut ADSL-yhteydet, joilla on tiukemmat rajoitukset samanaikaisten yhteyksien määrälle lähialueella, voivat saavuttaa suuremmat nopeudet. Joillakin alueilla nopeus voi nousta 40 Mbps: iin, koska kilpailu ei ole yhtä monta käyttäjää. Toinen ADSL-nopeuteen vaikuttava tekijä on etäisyys puhelinkeskuksesta. Etäisyyden kasvaessa signaalin voimakkuus heikkenee, mikä johtaa hitaampaan ja vähemmän luotettavaan yhteyteen. Silmukkajatkimet, jotka lisäävät signaalin voimakkuutta pidemmillä linjoilla, helpottavat modeemin ja keskuksen välisten suurten etäisyyksien ongelmaa. Silti ei ole olemassa lyhyemmän linjan syrjäyttämistä ADSL-nopeuden parantamiseksi. Nykyaikaiset ADSL-linjat pystyvät tuottamaan nopeamman internetyhteyden pidemmillä matkoilla. Jokainen yhteys, joka on kymmenen mailia tai enemmän vaihtopaikasta, kärsii negatiivisista seurauksista, jotka liittyvät niin kaukana olevaan.

Pitäisikö sinun saada ADSL?

Jos et pääse kuitu-internetyhteyteen – olipa kyse sitten kaapista kuituun tai kuitu tiloihin – ADSL on seuraavaksi paras asia. Se on välttämätöntä, jos haluat nauttia nykypäivän Internetin monimutkaisuudesta ja laajasta ominaisuuksista. Kuitua suositellaan, jos se on kustannustehokasta. Se on nopeampi ja vähemmän herkkä ympäristötekijöille, kuten vaihtomatka ja sää. Jos kuitu on kuitenkin kalliimpaa, ADSL on vaihtoehto, joka on enemmän kuin tarpeeksi nopea useimmille verkkotoiminnoille. Langattomat vaihtoehdot ovat toinen vaihtoehto niille, joilla on kattavuus. Uudet standardit, kuten 5G, lupaavat suurempia nopeuksia, jotka ylittävät ADSL: n kanssa mahdollisen. Langatonta internetyhteyttä voidaan kuitenkin rajoittaa käyttämiesi tietojen suhteen. Se voi myös olla kallista. Varmista, että määrität kustannukset, ennen kuin valitset tällaisen yhteyden perinteisen ADSL-ratkaisun kautta.