Skip to content

Mikä on AF-lukitus? (Myös FE, AF, AE Lock)

3 de toukokuu de 2021

DSLR-kameran FE-, AF- ja AE-lukituspainikkeet antavat paremman hallinnan valokuviesi sujuudelle. AE-lukitus lukitsee nykyiset valotusasetukset, kun taas AF-lukitus lukitsee tarkennuksen. FE-lukitusta käytetään yksinomaan salaman valotusasetusten lukitsemiseen. Tämän artikkelin tiedot koskevat laajasti erityyppisiä DSLR-kameroita. Katso lisätietoja laitteen käyttöoppaasta tai valmistajan verkkosivustolta.

Mikä on AE-lukitus?

AE tarkoittaa automaattista valotusta. AE-lukitus-painikkeen avulla käyttäjät voivat lukita valotusasetuksensa, kuten aukon ja suljinnopeuden, varmistaakseen yhtenäisyyden valokuvia otettaessa. Näin sinun ei tarvitse säätää kaikkea jatkuvasti aina, kun painat laukaisinta vaikeissa valaistustilanteissa. Käytä AE-lukitusta ottaessasi panoraamakuvia varmistaaksesi, että jokaisen valokuvan valaistus näyttää samanlaiselta, kun liität ne yhteen.

Nikon

Mikä on FE-Lock?

FE tarkoittaa salamavalotusta. FE-lukitus on erityisen hyödyllinen valokuvattaessa heijastavia pintoja, mikä voi sekoittaa salaman mittauksen tai kun kohteesta puuttuu selkeä tarkennuspiste. Joissakin kameroissa FE-Lock kestää vain noin 15 sekuntia tai niin kauan kuin pidät laukaisinta puolivälissä. Monissa DSLR-kameroissa ei ole erillistä FE-lukituspainiketta. Sen sijaan FE-Lock-ominaisuus on sidottu AE-Lockiin. Joissakin kalliissa järjestelmäkameroissa on erillinen FE-Lock-painike, ja toisten avulla voit määrittää FE-Lock-toiminnon mukautetulle toimintopainikkeelle.

Mikä on AF-lukitus?

AF tarkoittaa automaattitarkennusta. Kaikissa digitaalisissa järjestelmäkameroissa on automaattitarkennusominaisuus, joka aktivoituu, kun napsautat valokuvaa, mutta jos pidät AF-lukitus-painiketta painettuna, voit säilyttää saman tarkennuspisteen, vaikka säätäisit kohtauksen koostumusta. Kaikissa kameroissa ei ole AF-lukituspainiketta, mutta voit silti lukita automaattitarkennuksen painamalla laukaisin puoliväliin. Kun pidät sormea ​​laukaisimen painettuna puoliväliin, tarkennus pysyy lukittuna. Joskus AE-lukitus ja AF-lukitus jakavat saman painikkeen, jolloin voit aktivoida molemmat samanaikaisesti. AF-lukitus voi olla erittäin hyödyllinen, jos haluat tarkentaa kohteeseen, joka on kuvan toisella puolella. Tällä tavoin voit lukita kohteen tarkennuksen ja sommitella kuvan uudelleen ottamatta sormeasi laukaisimesta.