Skip to content

Mikä on aito sävy-näyttö?

1 de heinäkuu de 2021

True Tone -näyttö käyttää useita antureita mukauttamaan laitteen näytön värilämpötilaa ympäröivien valonlähteiden mukaan. Se ilmestyi ensimmäisen kerran 9,7 tuuman iPad Pron julkaisun myötä ja on saatavana tietyissä uuden sukupolven iPadissa, iPhonessa ja Macissa. True Tone -näytöllä varustetut Apple-laitteet ovat vähemmän heijastavia ja niillä on laaja värivalikoima. Nämä ominaisuudet toimivat käsi kädessä True Tone -tekniikan kanssa, joka säätää näytöllä näkyvät värit valaistusolosuhteiden perusteella tarkemman, todenmukaisen kuvan luomiseksi.

Aito sävy Mitä?

Kun katsomme kohdetta, emme näe vain itse esinettä. Näemme myös valon heijastumisen, joka hyppää pois esineestä. Jos olemme ulkona aamulla, tämä valo voi olla hieman punaisempi nousevan auringon takia. Se voi olla keltaisempaa keskellä päivää, ja jos olemme sisällä, meillä saattaa olla enemmän puhdasta valkoista valoa, joka kimpoaa esineestä. Mutta jos et koskaan huomannut tätä heijastavaa ympäröivää valoa, et ole yksin. Ihmisen aivot suodattavat nämä värit esineistä, joita näemme kompensoimalla näiden valojen heijastuksen, jotta voimme saada selkeämmän kuvan siitä, mitä näemme. Hieno esimerkki tästä on mekko, jonka joidenkin mielestä oli valkoinen ja kulta. Ihmisen aivot päättävät sävyttää värejä joissakin tapauksissa tai korostaa niitä muissa tapauksissa. Koska mekossa käytetyt värit olivat lähinnä tiiviisti aivojemme värisuodattimen rajoja vasten, sillä oli dramaattinen vaikutus siihen, miten ihmiset kokivat mekon värin.

Aito sävy ja valkotasapaino

Aitolla äänellä ei ole yhtä voimakasta vaikutusta, mutta se toimii samanlaisilla periaatteilla ja heijastamattomilla ominaisuuksilla iPadissa, iPhonessa ja Macissa. Valoheijastuksen estäminen on tärkeää, jotta näyttö olisi luettavissa, jos olet ulkona päivän aikana, mutta se myös estää joitain näistä ympäröivistä väreistä. Ja koska aivomme eivät tiedä, että ne ovat tukossa, on edelleen vaikeaa yrittää kompensoida sitä olematonta valoa. True Tone tulee kuvaan sopeutumalla ympäristön valoon, jotta asiat näyttävät luonnollisemmilta. Aivomme kompensoivat ympäröivän valon, joka kimpoaa esineistä, minkä vuoksi valkoinen paperi näyttää hyvin valkoiselta riippumatta siitä, katsotko sitä kirkkaan auringon alla, kuistin varjossa vai sisällä keinotekoisella valolla. Me näemme valkoisen ”hyvin valkoisena”, kunnes jotain vielä valkoisempaa tulee näkökentäämme. Mutta entä näyttö, joka on suunniteltu vähentämään heijastavan valon määrää? IBooks-sovelluksen valkoinen tausta voi päätyä näyttämään hieman poissa erilaisista valaistuksista. Tämä vaikutus ei johdu sovelluksen taustavärin muutoksesta – se ei muutu – vaan siitä, että aivomme yrittävät suodattaa pois olematonta ympäröivää valoa. Tavallaan True Tone lisää lämpimiä värejä, ja aivomme suodattavat osan tästä väristä. Tuloksen tulisi olla lähempänä sitä, mitä voimme nähdä, jos pidämme oikeaa paperia kädessämme.

Joten onko tosi sävyllä suuri ero?

True Tone saattaa tehdä iPadin näytöstä hieman realistisemman, mutta useimmat ihmiset eivät pystyisi erottamaan asiaa, ellet aseta laitetta tällä tekniikalla ja ilman sitä vierekkäin. True Tone voi olla hyödyllinen vaikutus niille, jotka käyttävät iPadia valokuvien muokkaamiseen tai videon muokkaamiseen ja haluavat hienosäätää kuvien väriä. Tämä ominaisuus voi olla erityisen hyödyllinen, jos verrataan värejä varsinaiseen valokuvaan.

Aito sävy ja DCI-P3-laaja väriskaala

True Tone -näyttö saa paljon paineaikaa, mutta todellinen syy, miksi 9,7 tuuman iPad Pron näyttö näyttää paremmalta kuin mikään muu iPad, ennen kuin se tukee DCI-P3 Wide Color Gamut -ohjelmaa, joka valitsee iPadin värit ylös yksitoista. DCI-P3-laajakuvavalaisto voi näyttää 26 prosenttia enemmän värejä kuin sRGB-väriasteikko, jota käytetään monissa näytöissä ja televisioissa, ja se vastaa monien digitaalisten elokuvien väriasteikkoa. Kun katsot True Tone -näyttöä iPad Prossa ja luulet kuvan näyttävän uskomattomalta, sillä on todennäköisesti yhtä paljon tai enemmän tekemistä DCI-P3: een siirtymisen kanssa kuin True Tone -tekniikalla. Vaikka saat upean näytön, kun yhdistät kaikki nämä tekniikat.

OK, True Tone on mahtava, mutta miten voin sammuttaa sen?

True Tone ei välttämättä sovi kaikille. Jos työskentelet valokuvien tai videoiden kanssa, haluat ehkä kääntää ne päälle tai pois päältä riippuen siitä, mitä yrität tehdä. True Tone on oletusarvoisesti käytössä, mutta voit poistaa sen käytöstä:

  • Siirry macOS: lla Järjestelmäasetukset > Näytöt ja poista valinta ruudusta Aito sävy.
  • Siirry iOS- ja iPadOS-laitteilla kohtaan asetukset > Näyttö ja kirkkaus, ja kytke kytkin pois-asentoon vieressä Aito sävy.

Voit käyttää True Tone -ohjelmaa Night Shift -toiminnon kanssa. Säädä laitteesi näyttöasetuksissa Night Shift -värilämpöä ja ota automaattinen kirkkaus käyttöön tai poista se käytöstä.