Skip to content

Mikä on Apple Touch ID?

4 de heinäkuu de 2021

Touch ID on sormenjälkitunnistin ja lukija, joka on sisällytetty moniin iPhone-laitteisiin ja joihinkin Macintosh-tietokoneisiin. Touch ID antaa sinun käyttää sormenjälkeä henkilöllisyytesi vahvistamiseen sitä tukevissa Apple-laitteissa. Touch ID, salasana ja henkilökohtainen tunnistenumero (PIN) auttavat suojaamaan laitettasi. Vaikka salasana tai PIN-koodi on jotain mitä tiedät, sormenjälki on biometrinen tai jotain sinä olet. Touch ID antaa sinun vahvistaa henkilöllisyytesi nopeasti ilman, että sinun tarvitsee antaa salasanaa tai PIN-koodia. IPhonessa tai iPadissa Apple antaa sinun valita Touch ID: n käyttämisen neljään erilliseen tehtävään:

  • Avaa laitteen lukitus,
  • Hanki kohteita iTunesista ja App Storesta
  • Maksa Apple Paylla
  • Salli salasanan automaattinen täyttö

MacOS-laitteissa voit valita Touch ID: n ensimmäisten kolmen yllä luetellun tehtävän suorittamiseen. Tammikuun 2019 lopusta lähtien kyky käyttää Touch ID: tä Safari AutoFillissä on testattavissa ja sen odotetaan olevan saatavana osana macOS-päivitystä. Voit määrittää Touch ID: n, kun määrität ensimmäisen kerran uuden tekniikan sisältävän laitteen. Sinun on asetettava ja nostettava sormesi useita kertoja Touch ID -ympyrään, jotta järjestelmä voi tunnistaa sormen.

Touch ID antaa järjestelmän tunnistaa enintään viisi sormenjälkeä. Joten voit lisätä peukalon ja etusormen kummastakin kädestä. Tai voit lisätä toisen henkilön sormenjäljet. Jos esimerkiksi haluat antaa luotettavan ystävän tai kumppanin käyttää laitettasi, voit lisätä yhden (tai useamman) heidän sormenjäljistään Touch ID: llä.

Kosketa ID iOS: ssä

Määritä, hallitse ja säädä kaikkia Touch ID -asetuksia iOS-laitteissa avaamalla asetuksetsitten Kosketa Tunnus ja salasana. Siellä voit lisätä, kouluttaa tai poistaa sormenjälkiä sekä valita mitä toimintoja Touch ID tukee. Apple julkaisi iPhone 5S: n Touch ID: llä vuoden 2013 lopulla ja sisällytti iPhonen tekniikan julkaisemalla iPhone 8: n ja 8 Plus: n. Touch ID toimii myös monilla ennen vuoden 2018 loppua julkaistuilla iPad-laitteilla, mukaan lukien iPad Pro, iPad (5. sukupolvi ja uudemmat), iPad Air 2, iPad mini 3 ja iPad mini 4. Apple jätti Touch ID: n pois, kun yritys julkaisi iPhone X: n 2017. Sen sijaan iPhone X, iPhone XS, iPhone XR ja iPhone XS Max tukevat Face ID: tä, jonka avulla nämä järjestelmät voivat tunnistaa kasvosi sormenjäljen sijaan. Apple päätti myös sisällyttää Face ID: n Touch ID: n sijaan iPad Pro -laitteiden lanseerauksella vuoden 2018 lopulla.

Kuva iPhone 7: stä zoomattu Touch ID / home-painikkeeseen puhelimen alaosassa.

Kosketa ID macOS: ssä

Vuodesta 2016 lähtien joissakin MacBook Pro- ja MacBook Air -malleissa on myös Touch ID. Touch ID löytyy näppäimistön oikeasta yläkulmasta (joko toimintonäppäinten tai kosketuspalkin oikealta puolelta) poistonäppäimen yläpuolelta. Määritä, hallitse ja säädä Touch ID -asetuksia macOS: ssä avaamalla Omenavalikko, valitse Järjestelmäasetuksetja valitse sitten Kosketa ID. Sieltä voit hallita järjestelmän Touch ID -asetuksia. Eri ihmisten käyttämässä Macissa Touch ID voi vaihtaa tiliä järjestelmässä. Ensin jokaisen on määritettävä Touch ID tunnistamaan ainakin yksi sormenjälki. Sitten, kun henkilö laittaa sormen Touch ID -anturiin, Mac siirtyy kyseisen henkilön tilille.