Skip to content

Mikä on CD-vaihtaja?

1 de toukokuu de 2021

Autot jäävät yleensä muutama vuosi jäljelle kuluttajateknologian yleisestä virtauksesta, lähinnä pitkän suunnitteluprosessin takia. Uudempia tekniikoita, kuten Bluetooth ja USB, esiintyy yleensä jälkimarkkinoilla olevissa pääyksiköissä kauan ennen kuin suuret autovalmistajat sisällyttävät ne, ja vanhemmat tekniikat, kuten kasettinauhat ja CD-levyt, pysyvät autossa paljon kauemmin kuin muualla. Vaikka olisitkin purkanut CD-levyt digitaalisen musiikkikokoelman tai jopa tilauksen palvelulle, kuten Spotify tai Apple Music, autossasi on todennäköisesti edelleen CD-soitin. Ja jos vielä kuuntelet CD-levyjä autossasi, sinun on esitettävä vahva argumentti investoinnille CD-vaihtajaan, jotta voit sekoittaa useita CD-levyjä vaihtamatta niitä, jopa näinä päivinä Pandora ja Spotify.

Jos kuuntelet CD-levyjä autossasi, CD-vaihtaja voi helpottaa elämääsi.
Andersen Ross / Blend Images / Getty

Mitä hyötyä CD-vaihtajista on?

CD-levynvaihtajat ovat laitteita, jotka voittavat muutaman tärkeimmän ongelman, joita tavallisesti kohtaavat kuunnellessasi CD-levyjä autojärjestelmissä. Suurin este, josta CD-levyformaatti kärsi alun perin, oli sen taipumus hypätä ja änkyttää ravistellessaan, mikä oli valtava kompastuskivi varhaisille autojen CD-soittimille. Erilaiset iskunsuojatoimenpiteet ovat tehneet siitä ongelman, mutta pari räikeää ongelmaa on edelleen olemassa. Verrattuna puhtaasti digitaaliseen mediaan perinteiset CD-levyt jäävät alle kokonaiskuunteluajan suhteen, ja CD-levyjen manuaaliseen vaihtamiseen ajon aikana liittyy myös turvallisuuskysymyksiä. Koska CD-vaihtajien avulla voit siirtyä saumattomasti useiden levyjen välillä napin painalluksella, ne käsittelevät molempia ongelmia. Näiden kahden pääongelman lisäksi CD-vaihtaja voi myös korjata puutteet tehdasyksikössä, jossa ei ole CD-soitinta. Tämän avulla voit lisätä CD-soittimen saumattomasti auton audiojärjestelmään ja jättää tehdaslaitteet koskematta. CD-vaihtajien päätyypit ovat:

  • CD-kauko-ohjaimet – Ne voidaan asentaa mihin tahansa autoosi, istuimen alle ja tavaratilaan. Jotkut näistä yksiköistä on suunniteltu integroitumaan saumattomasti tiettyyn pääyksiköiden sarjaan, ja toiset ovat universaaleja.
  • Kojelaudassa olevat CD-vaihtajat – Kojelautaan asennettavan CD-vaihtajan asentaminen vaatii autoradion päivityksen, koska nämä sisällyttävät vaihtajan suoraan pääyksikköön. Jätät hyvästit pääyksiköstäsi, mutta sinun ei tarvitse kaivaa tavaratilassa tai istuimen alla vaihtaaksesi levyjä.

Molemmat näistä CD-vaihtajatyypeistä ovat saatavana alkuperäisinä laitteina ja jälkimarkkinoiden päivityksinä.

Dash-CD-vaihtajat

Jotkut autot toimitetaan tehtaalla kojelaudassa olevilla CD-vaihtajilla, mutta tämän tyyppisiä pääyksiköitä on saatavana myös jälkimarkkinoilta. Tämän tyyppinen CD-vaihtaja sisältää sisäänrakennetun aikakauslehden, joka on kokonaan pääyksikössä, joten suurin osa niistä sopii kaksinkertaiseen DIN-muotoon. Niitä on suhteellisen helppo käyttää, koska syötät yleensä vain CD: tä toisensa jälkeen, kunnes vaihtaja on täynnä. Kojelautaan sijoitettavien CD-vaihtajien tärkeimmät edut ovat, että niihin ei liity mitään ylimääräisiä johdotuksia, eikä tavaratilaan tai istuimen alle asennettavaa kaukosäädintä ole. Tämä tarkoittaa, että ne vievät vähemmän tilaa kuin kauko-ohjattavat CD-vaihtajat, ja jälkimarkkinayksiköt voidaan yleensä asentaa hyvin pienellä vaivalla. Kojelaudassa olevien CD-vaihtajien tärkein haittapuoli on, että ne eivät yleensä sovi yhtä monta CD-levyä kuin ulkoinen yksikkö. Tavallisesti on myös vaikeampi muuttaa yksikössä olevia CD-levyjä, koska sinun on poistettava ne yksi kerrallaan ja vaihdettava sitten yksi kerrallaan. Ulkoisia yksiköitä on yleensä helpompi käsitellä, ja niiden avulla voit joskus jopa käyttää useita aikakauslehtiä.

Etäasennetut CD-vaihtajat

Jotkut autot toimitetaan myös tehtaalla asennetuilla CD-kauko-ohjaimilla, mutta nämä yksiköt löytyvät paljon yleisemmin jälkimarkkinoilta. Jos ajoneuvossasi oli alun perin lisävarusteena CD-vaihtaja, voit lisätä jälkimarkkinayksikön tehdasyksiköllä tai adapterilla. Muuten olet jumissa jälkimarkkinoiden ja kourallisen erilaisten asennusvaihtoehtojen kanssa. CD-kauko-ohjaimet voidaan asentaa moniin eri paikkoihin, kuten tavaratilaan, hansikaslokeroon ja istuimen alle. Näitä laitteita ei yleensä asenneta kojelautaan niiden suhteellisen suuren koon vuoksi, mutta on joitain poikkeuksia. CD-kauko-ohjaimen asennuskohdasta riippuen tämän vaihtoehdon yksi haittapuoli on siihen asennettavien CD-levyjen muuttamisen vaikeustaso. Jos vaihdin sijaitsee tavaratilassa, voit vaihtaa levyjä vasta, kun ajoneuvo on pysäköity. Matkustamoon asennettuja yksiköitä on kuitenkin paljon helpompi käsitellä. Etä-CD-vaihtajat sopivat tyypillisesti suurempaan määrään CD-levyjä kuin niiden kojelaudassa olevat kollegansa, ja monet niistä tukevat myös irrotettavia aikakauslehtiä. Kun vaihdin sisältää irrotettavan aikakauslehden, sinulla voi olla useita aikakauslehtiä, jotka kukin on täynnä erityisillä CD-levyillä, minkä ansiosta voit vaihtaa sarjan nopeasti toiselle. Jotkin CD-kauko-ohjaimet sallivat jopa useiden aikakauslehtien asentamisen kerralla.

Tärkeitä CD-vaihtajan ominaisuuksia

Kun ostat CD-vaihtajaa, etsi nämä tärkeät ominaisuudet:

  • Iskusuojaus – Tämä voi auttaa estämään CD-levyjen hyppäämistä ajettaessa epätasaisessa maastossa. Jos autossasi on jo CD-soitin, mutta se on hyvin vanha, uusi CD-vaihtaja on yleensä valtava parannus tässä osastossa.
  • CD-RW-yhteensopivuus – Jotkut vanhemmat CD-soittimet eivät pysty toistamaan CD-kirjoitinohjelmalla luotuja CD-levyjä, vaikka polttaisit levyn ääni-CD: nä data-CD: n sijaan. Useimmat uudet CD-vaihtajat ovat yhteensopivia levyjen kanssa, jotka poltat itse kotona.
  • Tuki useille äänikoodekkeille – Useimmat uudet CD-vaihtajat pystyvät myös lukemaan CD-levyjä, jotka on poltettu kappaleilla suosituissa muodoissa, kuten WMA, MP3, AAC ja muut.
  • Levyn nimi – Tämä on hyödyllinen ominaisuus, koska sen avulla pääyksikkösi voi näyttää kappaleen nimen raidan numeron sijaan.

Vaikka nämä ja muut ominaisuudet ovat tärkeitä sekä kojelautaan että kauko-ohjattaviin CD-vaihtajiin käytettävyyden kannalta, liitettävyys ja yhteensopivuus ovat myös tärkeitä ominaisuuksia, jotka on otettava huomioon etäasennettujen yksiköiden tapauksessa. Ainoa tapa lisätä CD-vaihtaja tehdasyksikköön on tyypillisesti löytää OEM-yksikkö, kun taas ristisoveltuvuus on ominaisuus, jonka löydät todennäköisemmin jälkimarkkinoilta.