Skip to content

Mikä on Chromebook?

30 de huhtikuu de 2021

Chromebook on paljasluinen, pilvipohjainen kannettava tietokone, jossa on Linux-pohjainen Chrome OS -käyttöjärjestelmä. Jos ajattelet kuinka useimmat ihmiset käyttävät kannettavaa tietokonetta, nämä toiminnot sisältävät yleensä enimmäkseen verkkoselaamisen, sähköpostin, asiakirjat ja laskentataulukot sekä tiedostojen tallentamisen. Joten mihin Chromebook on hyvä? Chromebook pystyy täyttämään kaikki nämä tarpeet, mutta pilvipohjaisen lähestymistavan avulla.

Chrome-käyttöjärjestelmä

Linux-pohjainen Chrome-käyttöjärjestelmä on suunniteltu nopeimmaksi käytettävissä olevaksi käyttöjärjestelmäksi, ja siihen sisältyy myös nopea käynnistävä BIOS. Chromebook käynnistyy yleensä vain muutamassa sekunnissa verrattuna kannettavaan tietokoneeseen, joka voi kestää 60 sekunnista useisiin minuutteihin. Syy on niin nopea, koska sen ei tarvitse käynnistää paikallisia sovelluksia aina, kun Chromebook käynnistetään. Sen sijaan kaikki tapahtuu Chrome-selaimen tai Chrome-pohjaisten verkkosovellusten kautta, jotka näyttävät ja näyttävät tavallisilta sovelluksilta. Laitteisto itsessään on myös rakennettu kiinteän kovalevyn avulla, joka siirtää tietoja paljon nopeammin kuin perinteiset asemat. Chrome OS -käyttöliittymä näyttää Windows 10 -työpöydältä, vaikka käyttöjärjestelmä onkin hyvin erilainen kuin Windows.

Chromebookia käytettäessä odotettavissa oleva työpöytä sisältää:

 • Ympyräkuvake vasemmassa alakulmassa, jota monet käyttäjät pitävät ”aloitusvalikkona”. Tämä valikko avaa ikkunan, joka näyttää kaikki asennetut Chrome-sovellukset.
 • Kiinnitettyjen sovellusten palkki tehtäväpalkin alaosassa.
 • Oikeassa alakulmassa oleva tilarivi, jolla voit käyttää ominaisuuksia, kuten Wi-Fi, Bluetooth, äänenvoimakkuus, käyttäjätilit ja asetukset.

Chrome kannettavan tietokoneen laitteisto

Ennen kuin menet ulos ostamaan Chromebookia, on tärkeää ymmärtää laitteistoero, jotta tiedät mitä voit tehdä Chromebookilla ja mitä et:

 • Näppäimistö: Useimmilla on täysikokoiset näppäimistöt, mutta yleensä oikealla puolella ei ole numeronäppäimistöä. CAPS LOCK -näppäin korvataan hakunäppäimellä. Toimintonäppäimet korvataan erilaisilla Chromebook-toimintonäppäimillä. Voit silti käyttää CAPS- ja toimintonäppäimiä Chromebookin pikanäppäimillä.
 • USB-laitteet: Chrome OS tukee useimpia tavallisia USB-laitteita, kuten ulkoisia hiiriä, näppäimistöjä ja flash-asemia. Edistynyt tai ainutlaatuinen laitteisto, joka vaatii laiteohjainten asennuksen (kuten web-kamerat tai näyttösovittimet), ei toimi.
 • Yhteydet: Chromebookien on tarkoitus olla mobiililaitteita, joten Chrome-käyttöjärjestelmä on rakennettu tukemaan Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteyksiä. Niissä ei yleensä ole Ethernet-porttia.
 • Varastointi: Chromebookit on tarkoitettu käytettäväksi pilvessä, mikä tarkoittaa, että sinun tulisi tallentaa suurin osa tiedostoistasi Google Driveen tai muihin pilvitallennuspalveluihin. Chromebookeilla on kuitenkin rajallinen paikallinen tallennustila, joka on yleensä varattu Chromebookilla ottamillesi tiedostoille ja kuvakaappauksille. Tämä on yleensä 16 Gt tai 32 Gt sisäinen SSD-asema. Useimmissa Chromebookeissa on myös SD-korttiportti, joten voit laajentaa paikallista tallennustilaa huomattavasti.
 • Näytönohjain: Useimmissa Chromebookeissa on Intel UHD -näytönohjain, joka pystyy toistamaan mitä tahansa teräväpiirtovideovideoita, mutta ei kovin hyvä vakaville verkkopeleille.

Chrome-kannettava tietokoneohjelma

Saatat miettiä, mitä Chromebook voi tehdä, jos et voi asentaa ohjelmistoa? Vastaus on: paljon. Laite on rakennettu pilvikäyttöä ajatellen, mikä tarkoittaa, että sinun on mietittävä kaikki mitä haluat tehdä sen suhteen, mitä Google-palveluja on saatavana vastaamaan tähän tarpeeseen.

 • Sähköposti: Sinun on käytettävä Gmailia, Yahoo Mailia, Outlook Onlinea tai muuta pilvipohjaista sähköpostipalvelua vastaamaan sähköposteihin ja vastaamaan niihin.
 • Asiakirjat ja laskentataulukot: Käytä Google Docsia ja Google Sheetsia tai käytä Office Onlinea Microsoft 365 -tililläsi.
 • Tiedostojen tallentaminen: Chromebookin kanssa on parasta tallentaa kaikki tiedostot pilvitallennustileille, kuten Google Drive, OneDrive tai Dropbox. Voit kuitenkin tallentaa tiedostoja paikallisesti tai flash-asemaan, jos haluat.
 • Videoneuvottelu: Useimmissa Chrome-kannettavissa tietokoneissa on verkkokamera, joten voit käyttää mitä tahansa online-videoneuvottelupalvelua videoneuvotteluihin.
 • Tuottavuus ja muistiinpanot: Käytä Google-kalenteria tai Google Keepiä (molemmat verkkosovellukset on esiasennettu) tai suosikki online-kalenteriasi ja muistiinpanopalveluita.
 • Musiikki: Chromebookeihin on esiasennettu musiikkisoitinsovellus, jotta voit toistaa musiikkitiedostoja Chrome-kannettavalla tietokoneellasi tai suoratoistaa musiikkia verkosta.

Mille Chromebook on hyvä?

Useimmat tavalliset kannettavien käyttäjät ovat tyytyväisiä Chromebookiin. Se saavuttaa 80-90 prosenttia siitä, mihin useimmat ihmiset käyttävät tietokonettaan, mukaan lukien joidenkin pelien suoratoisto verkossa Steamin ja muiden palveluiden kanssa. Chromebook ei kuitenkaan todennäköisesti riitä heidän tarpeisiinsa tehokäyttäjille, jotka käyttävät usein tiettyjä macOS- tai Windows-sovelluksia, tai raskaille pelaajille.