Skip to content

Mikä on Dapp?

1 de toukokuu de 2021

Dapps, joskus kirjoitettu DApps tai dApps, on hajautettujen sovellusten tai hajautettujen sovellusten lyhenne. Dappit ovat sovelluksia tai järjestelmiä, jotka toimivat hajautetulla tekniikalla, esimerkiksi lohkoketjulla. Sana koskee yleensä hajautettuja, blockchain-pohjaisia ​​sovelluksia, jotka näyttävät ja toimivat kuin älypuhelin- tai tietokoneohjelmat ja ohjelmat. Kryptovaluuttoja, kuten Bitcoin ja Ethereum, kutsutaan toisinaan Dappeiksi. Ethereum- ja Tron-lohkoketjut hallitsevat monia suosittuja Dapp-sovelluksia. Jotkut käyttävät muita lohkoketjuja tai niiden verkkoa.

Dong Wenjie / Moment / Getty Images
Tärkein edellytys sille, että Dappia kutsutaan Dappiksi, on sen hajauttaminen. Monet salauksen harrastajat toteavat myös, että Dappin on oltava avoimen lähdekoodin tai sitä on käytettävä digitaalisilla tunnuksilla. Nämä ovat kuitenkin tekniikan henkilökohtaisia ​​mieltymyksiä eikä puolueettomia teknisiä vaatimuksia.

Kuinka lausut Dappia?

Vaikka useimmat ihmiset lausuvat Dapps foneettisesti, jotkut mieluummin lukevat sen D-sovelluksina tai Dee-sovelluksina. Kumpikin ääntäminen on oikea ja ymmärretään, kun viitataan tekniikkaan keskustelussa.

Mikä on hajauttaminen?

Suurin osa yleisistä sovelluksista ja palveluista, kuten sosiaalisen median verkostot, pankit ja valtion palvelut, on keskitetty. Heidän tietonsa tallennetaan tiettyihin pysyviin paikkoihin. Jos nämä palvelimen sijainnit hakkeroidaan tai vahingoittuvat, koko palvelu voi laskea. Monet henkilöt ja organisaatiot isännöivät hajautettuja palveluja, mikä tekee niistä vastustuskykyisempiä hakkeroinnille tai muille hyökkäyksille. BitTorrent on yksi suosittu esimerkki hajautetusta palvelusta. Sen käyttäjät isännöivät tiedostojaan osittain, joten keskustietokantaa ei tarvita sisällön tallentamiseen. Monet hajautetut kryptovaluutanvaihdot ovat suosittuja kauppiaiden keskuudessa. Salauskaupan hajauttaminen tekee viranomaisista vaikeamman sulkea palvelun.

Kuinka käyttää Dappia

Jotkut Dappit voidaan ladata Apple App Storesta ja Google Play Kaupasta älypuhelimille ja tableteille. Muut ladataan ja asennetaan tietokoneelle. Tällaiset Dappit toimivat pinnalla samalla tavalla kuin tavallinen sovellus tai videopeli. Useimmat Dappit toimivat verkkoselaimessa, ja niihin pääsee samalla tavalla kuin verkkosivustolla. Plasmakoira on yksi tällainen Dapp. Se on videopeli, jonka tarjoaa OmiseGO-lohkoketju. Se toimii verkkoselaimessa eikä vaadi ohjelmatiedostojen lataamista tai asentamista. Toinen esimerkki on suosittu CryptoKitties-videopeli, Ethereum Dapp, joka toimii verkkoselaimessa. Erilaisissa Dapp-hakemistoissa on luettelo hajautetuista Ethereum-sovelluksista ja Dapp-sovelluksista, jotka on rakennettu muille lohkoketjuille, kuten Eos, Neo ja Tron. Jotkut tarkistamisen arvoiset Dapp-hakemistot ovat State of Dapps, Tron Dapp House, DappRadar ja Dapp.com. iOS- ja Android-älypuhelinten ja -tablettien käyttäjien on käytettävä Dapp-selainohjelmaa Dappien käyttämiseen tai lataamiseen. Coinbase Wallet -sovellus on hyvä vaihtoehto aloittelijoille helposti ymmärrettävän käyttöliittymän ja dokumentaationsa vuoksi. Siinä on sisäänrakennettu Dapp-hakemisto hyväksytyistä Dappeista. Tämä hakemisto on kuitenkin pieni. Kun Dapp-tietoisuus kasvaa, useampi laite lisää heille sisäänrakennettua tukea. HTC Exodus -älypuhelin, jota ei pidä sekoittaa cryptocurrency-lompakon Exodus-sovellukseen, tarjoaa Dapps-tuen lähettämällä useita Dapp-sovelluksia esiasennettuna ja tarjoamalla muita Dapp-sovelluksia sovelluskaupassaan ladattavaksi.