Skip to content

Mikä on DICOM-tiedosto ja miten avaat sen?

20 de maaliskuu de 2021

DICOM on lyhenne sanoista Digital Imaging and Communications in Medicine. Tässä muodossa olevat tiedostot tallennetaan todennäköisesti joko DCM- tai DCM30 (DICOM 3.0) -tiedostotunnisteella, mutta joillakin ei ehkä ole laajennusta ollenkaan.

DICOM on sekä tiedonsiirtoprotokolla että tiedostomuoto, mikä tarkoittaa, että se voi tallentaa lääketieteellisiä tietoja, kuten ultraääni- ja magneettikuvakuvia, sekä potilastiedot yhdessä tiedostossa. Muoto varmistaa, että kaikki tiedot pysyvät yhdessä, ja tarjoaa mahdollisuuden siirtää mainitut tiedot laitteiden välillä, jotka tukevat DICOM-muotoa.

DCM-laajennusta käyttää myös macOS DiskCatalogMaker -ohjelma DiskCatalogMaker Catalog -muotona.

Älä sekoita DICOM-muotoa tai DCM-laajennuksella varustettua tiedostoa DCIM: ään kansio digitaalikamera tai älypuhelinsovellus tallentaa valokuvia.

Avaa DICOM-tiedostot ilmaisella katseluohjelmalla

Lääketieteellisen toimenpiteen jälkeen luovutetulta levyltä tai flash-asemalta löytyneitä DCM- tai DCM30-tiedostoja voidaan tarkastella mukana toimitetulla DICOM-katseluohjelmalla, jonka löydät myös levyltä tai asemalta. Etsi tiedosto nimeltä setup.exe tai vastaavia, tai käy läpi kaikki tietojen mukana toimitetut asiakirjat.

Jos et voi saada DICOM-katseluohjelmaa toimimaan tai lääketieteellisissä kuvissasi ei ollut sellaista, ilmainen MicroDicom-ohjelma on vaihtoehto. Sen avulla voit avata röntgenkuvan tai muun lääketieteellisen kuvan suoraan levyltä, ZIP-tiedoston kautta tai jopa pyytämällä sitä etsimään DICOM-tiedostot kansioistasi. Kun yksi on avattu MicroDicomissa, voit tarkastella sen metatietoja, viedä ne JPG-, TIF- tai muuna yleisenä kuvatiedostotyyppinä ja paljon muuta.

MicroDicom on saatavana sekä 32-bittisille että 64-bittisille Windows-versioille sekä asennettavana että kannettavana (mikä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse asentaa sitä voidaksesi käyttää sitä).

Jos haluat mieluummin käyttää verkkopohjaista työkalua DICOM-tiedostojen avaamiseen, ilmainen Jack Imaging Viewer on yksi vaihtoehto – vedä tiedosto vain näyttöruutuun nähdäksesi sen. Jos olet saanut lääkäriltäsi tiedoston, jolla pitäisi olla lääketieteellisiä kuvia, kuten röntgenkuva, tämä työkalu antaa sinun tarkastella sitä verkossa tuulessa.

DICOM-kirjasto on toinen ilmainen DICOM-katseluohjelma, jota voit käyttää ja joka on erityisen hyödyllinen, jos DICOM-tiedosto on todella suuri, ja RadiAnt DICOM Viewer on vielä yksi ladattava ohjelma, joka avaa DICOM-tiedostot, mutta se on vain arviointiversio täysversiosta.

View My Scans on samanlainen DICOM-katseluohjelma verkossa, joka tukee yksittäisiä tiedostoja ja ZIP-arkistoja.

DICOM-tiedostot voivat avautua myös IrfanView, Adobe Photoshop ja GIMP kanssa.

Jos sinulla on edelleen ongelmia tiedoston avaamisessa, se voi johtua siitä, että se on pakattu. Voit yrittää nimetä sen uudelleen niin, että se loppuu .postinumeroja pakkaa se sitten ilmaisella tiedostojen purkuohjelmalla, kuten PeaZip tai 7-Zip.

macOS DiskCatalogMaker DCM-laajennuksella tallennetut luettelotiedostot voidaan avata DiskCatalogMakerilla.

Kuinka muuntaa DICOM-tiedosto

Muutaman kerran mainittu MicroDicom-ohjelma voi jo viedä minkä tahansa DICOM-tiedoston BMP-, GIF-, JPG-, PNG-, TIF- tai WMF-tiedostoihin. Jos on sarja kuvia, se tukee myös niiden tallentamista videotiedostoon WMV- tai AVI-muodossa.

Jotkut muut DICOM-muotoa tukevat ohjelmat ylhäältä saattavat myös pystyä tallentamaan tai viemään tiedoston toiseen muotoon, joka on todennäköisesti Tiedosto > Tallenna nimellä tai Viedä valikossa.

Etkö vieläkään voi avata tiedostoa?

Jos et voi avata tiedostoa yllä mainituilla ohjelmilla tai verkkopalveluilla, tarkista tiedostosi tiedostopääte varmistaaksesi, että siinä lukee ”.DICOM” eikä vain jotain, joka on kirjoitettu samalla tavalla.

Esimerkiksi sinulla voi olla todella DCO-tiedosto, jolla ei ole mitään tekemistä DICOM-muodon tai kuvien kanssa yleensä. DCO-tiedostot ovat virtuaalisia, salattuja levyjä, joita käytetään Safetica Free -palvelun kanssa.

Sama voidaan sanoa samanlaisista tiedostotunnisteista, kuten DIC, vaikka tämä voi olla hankala. DIC-tiedostot saattavat itse asiassa olla DICOM-kuvatiedostoja, mutta tiedostopäätettä käytetään myös sanakirjatiedostoihin joissakin tekstinkäsittelyohjelmissa.

Jos tiedosto ei avaudu DICOM-kuvana, laita se ilmaisen tekstieditorin kautta. Se voi sisältää sanakirjaan liittyviä termejä, jotka viittaavat siihen, että tiedosto on sen sijaan Sanakirja-tiedostomuodossa.

DICOMia käytetään joskus myös lyhenteenä Distributed Component Object Model Remote Protocol, mutta sillä ei ole mitään tekemistä yllä kuvattujen tiedostomuotojen kanssa.