Skip to content

Mikä on digitaalikameran etsin?

1 de toukokuu de 2021

Olet ehkä kuullut kameran etsimen, jota kutsutaan diopteriksi, mutta oikeastaan ​​se ei ole. Digitaalikameran etsin on katselumekanismi DSLR (digital single lens reflex) -kameran takaosassa, jonka avulla valokuvaaja voi nähdä otettavan kuvan. Mutta kameran etsimessä on myös paljon muuta. On olemassa erilaisia ​​tyyppejä ja erilaisia ​​mekanismeja. Tässä on, mitä sinun pitäisi tietää eri etsimistä.

@FreshMaks Twenty20: n kautta

Mikä on etsin?

Digitaalikameran etsin on osa kameraa, jota käytetään valokuvan kehystämiseen ja asettamiseen. Se sijaitsee yleensä kameran takaosassa ja voi olla joko optinen etsin tai digitaalinen tai elektroninen etsin (EVF).

  • Optinen etsin: Optinen etsin löytyy useimmiten DSLR-kameroista. Tunnet sen kameran takaosassa olevana silmäkappaleena, yleensä kohti yläosaa. Tämä on katselumekanismi, joka käyttää heijastusmenetelmää näyttämään valokuvaajalle näkymän kameran linssin läpi. Optiset etsimet saattavat myös näyttää näkökentässä digitaalisia tietoja kameran asetuksista tai kuvauskohteesta, johon linssi on tarkennettu. Ja optiset etsimet toimivat hyvin sekä kirkkaassa että heikossa valaistuksessa.
  • Digitaalinen etsin: Näitä voidaan kutsua myös elektronisiksi etsimiksi, koska digitaalinen etsin näyttää parannetun digitaalisen kuvan kameran linssin läpi kulkevasta kuvasta. Tämä tarkoittaa, että digitaalisen etsimen kautta näkemäsi kuva ei välttämättä ole täsmälleen sama kuin linssi kuvaa. Digitaalisilla etsimillä on kuitenkin joitain etuja. Esimerkiksi digitaalinen etsin voi näyttää tarkemman kuvan valaistusolosuhteista tarkennetulle näkymälle.

Etsimessä on myös toisen tyyppinen etsin, vaikka se usein sijoittuu digitaalisen etsimen luokkaan: etsimen näyttö. Tämä on useimpien DSLR-kameroiden takana oleva näyttö, jossa valokuvaajat voivat muuttaa asetuksia, selata kaapattuja kuvia ja joissakin tapauksissa tehdä pieniä muutoksia tai korjauksia kuvaan. Tätä näyttöä, jonka neliö on yleensä noin 2–2,5 tuumaa, voidaan käyttää myös kehyksen luomiseen ja kameran tarkentamiseen. Ja joissakin tapauksissa etsimen näyttö on parempi vaihtoehto kuin kameran rungossa oleva optinen tai digitaalinen etsin. Esimerkiksi, jos kuvaat paikassa, jossa on hankalaa pitää kameraa kasvoillasi, etsimen näyttö voi auttaa sinua keskittymään paremmin, varsinkin jos kyseessä on nivelletty näyttö, joka voi liikkua vasemmalle ja oikealle sekä ylös ja alas.

Kuinka etsin toimii

Etsimen toiminta määräytyy käyttämäsi etsimen tyypin mukaan. Optinen etsin käyttää joko pentaprismaa tai pentapeiliä heijastamaan kuvaa, joka kulkee kameran linssin läpi etsimeen. Jos optinen etsin käyttää pentaprismaa, kuva heijastuu prisman kautta. Näin huippuluokan DSLR-kameran etsimet toimivat usein. Alemman tason ja lähtötason DSLR-kamerat käyttävät tyypillisesti Pentamirror-etsinjärjestelmää, jossa linssin läpi kulkeva kuva heijastuu etsimeen käyttämällä useita peilejä. Nämä peilit ovat usein muovisia, ja ne voidaan kuulla liikkuvan, kun kameran laukaisinta painetaan. Tämä johtuu siitä, että pentapeilijärjestelmissä on peili, joka sijaitsee suoraan kuvakennon edessä, ja sen on käännettävä ylös ja pois tieltä kuvan ottamiseksi. Molemmat optiset etsimet sopivat hyvin tarkkojen kuvien ottamiseen, kunhan etsimen edessä oleva objektiivi oleva dioptria on säädetty oikein valokuvaajan näköä varten. Elektroniset etsimet toimivat samalla tavalla, paitsi että etsimessä heijastuva kuva ei ole kuva, joka kulkee kameran linssin läpi. Sen sijaan se on kyseisen kuvan digitaalinen esitys. Elektronisten etsinten kaatuminen on, että ne kuluttavat akkua, mikä lyhentää kuvausaikaa, ja jos digitaalisen etsimen tarkkuus ei vastaa kameran tarkkuutta, et ehkä näe tarkkaa kuvaa kohtaus, jota yrität kuvata. Kun peilittömät kamerat ovat suosittuja, digitaaliset etsimet ovat yleistymässä, koska peilittömissä kameroissa ei ole optisia etsimiä.

Mikä on parempi, optinen vai digitaalinen etsin?

Uuden valokuvaajan on tavallista miettiä, onko optinen vai digitaalinen etsin paras käyttää. Ongelmana on, että jokainen on parempi tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi optinen etsin on aina parempi erittäin kirkkaissa tilanteissa, koska se auttaa vähentämään silmäsi häikäisyä, jotta näet paremmin objektiivisi läpi kulkevan kuvan. Kuitenkin, jos kuvaat heikossa valaistuksessa, digitaalinen etsin saattaa toimia paremmin edustamalla tarkasti objektiivin läpi kulkevaa valon määrää. Yleensä useimmat ammattivalokuvaajat suosivat optista etsintä, koska se antaa tarkimman kuvan objektiivin läpi kulkevasta kuvasta useimmissa tilanteissa. Optinen etsin tarjoaa myös tavan tukea kameraa kuvaamisen aikana, koska se on saatettava kasvoillesi, jotta voit katsoa etsimen läpi. Tämä yhdistettynä kyynärpäiden pitämiseen lähellä vartaloasi voi auttaa vakauttamaan kameraa ja vähentämään tärinää, joka voi ilmetä, jos yrität pitää kameraa poissa kehosta.