Skip to content

Mikä on digitaalinen kaksos?

2 de toukokuu de 2021

Digitaalisen kaksosen, jota joskus kutsutaan laitevarjoksi, käsite on ollut jo jonkin aikaa, mutta keinotekoisen älykkyyden ja esineiden internetin myötä käsite alkaa olla entistä tärkeämpi. Mutta mikä on digitaalinen kaksos tarkalleen ja miksi sillä on merkitystä?

Mikä on digitaalinen kaksos?

Yksinkertaisesti sanottuna digitaalinen kaksos on virtuaalimalli, joka simuloi fyysistä prosessia, palvelua tai järjestelmää. Vaikka tämä lause voi houkutella kuvia 3D-tietokonemallista, joka näyttää todelliselta vastineeltaan, digitaalinen kaksos voi olla myös abstraktimpi, keskittynyt tuotteen toimintaan ja toimintaan sen fyysisen ulkonäön sijaan. Luomalla todellisen hyödykkeen digitaalisen ilmentymän suunnittelijat ja insinöörit voivat testata tehokkuuden ja tunnistaa ongelmat helpommin tarvitsematta prototyyppiä kutakin iteraatiota fyysisesti. Tämän nettovaikutus on seisokkien väheneminen ja mahdollisuus parempaan tulevaisuuden suunnitteluun.

Oliver Burston / Getty Images

Mistä digitaalisten kaksosten käsite syntyi?

Michael Grieves Michiganin yliopistosta esitteli fyysisten esineiden reaaliaikaisen digitaalisen mallinnuksen idean ensimmäisen kerran vuonna 2002. Tuolloin käsitteeseen viitattiin peilattujen tilojen mallina, mutta vuosien varrella ilmaisusta ”digitaalinen kaksos” on tullut tunnistettavissa oleva termi sille, mitä Grieves ensin hahmotteli. Siitä lähtien digitaaliset kaksoset ovat omaksuneet ja rakentaneet useita toimialoja, kuten ilmailu-, terveydenhuolto- ja autoteollisuus.

Kuinka digitaalinen kaksoset toimivat?

Digitaalinen kaksoset käyttävät antureita fyysisen kohteen nykyisen tilan, mukaan lukien sen sijainti, työskentelyolosuhteet, koostumus ja paljon muuta. Tämä raakatieto siirretään sitten virtuaaliseen vastineeseensa lähes reaaliajassa, mikä mahdollistaa diagnostiikan ja ennustetestauksen. Tietojen jäsentäminen, käsittely ja mallinnus voivat tapahtua paikallisessa tai pilviverkossa, mikä mahdollistaa fyysisesti vaikeasti saavutettavien osien ja tuotteiden testaamisen.

Esimerkkejä Digital Twin -tekniikasta

Digitaalisten kaksosten keskeinen etu on kyky kerätä ja analysoida tietoja maantieteellisesti jaetuista tuotteista. Hyvä esimerkki digitaalisesta kaksosesta työssä on avaruusteollisuus. Mahdollisuus suorittaa lähellä reaaliaikaista analyysiä veneellä, kun se kulkee avaruudessa, antaa insinööreille mahdollisuuden tunnistaa ja lieventää mahdollisia ongelmia ennen niiden esiintymistä. Digitaaliset kaksoset voivat olla hyödyllisiä myös kahden samanlaisen kohteen, jotka eivät ole samassa paikassa, erojen ymmärtämisessä. Esimerkiksi kaksi saman tehtaan sähköautoa voi päätyä asiakkaisiin, jotka asuvat eri ilmastoissa. Mahdollisuus etänä kerätä tietoja ajoneuvosta, jota ajetaan kuumalla Nevadalla ja toinen kylmällä Michiganissa, antaa ajoneuvon valmistajalle mahdollisuuden nähdä, kuinka sää vaikuttaa akun suorituskykyyn. Digitaalisen kaksosen avulla autonvalmistaja voi suorittaa erilaisia ​​tekoälytestejä ongelmien diagnosoimiseksi tai uusien tehokkuuksien tunnistamiseksi tarvitsematta tarkastaa kyseisiä ajoneuvoja todellisessa ympäristössä.