Skip to content

Mikä on digitaalinen optinen yhteys?

20 de maaliskuu de 2021

Digitaalinen optinen on eräänlainen ääniliitäntä kotiteatterijärjestelmissä ja autojen stereojärjestelmissä. Digitaalisilla optisilla lähtöportteilla tehdään vähemmän laitteita, joten on tärkeää ymmärtää, minkä tyyppisiä yhteyksiä äänilaitteesi tukee.

Mikä on digitaalinen optinen yhteys?

Digitaalinen optinen on fyysinen yhteys, joka käyttää kuituoptiikkaa siirtämään äänidataa yhteensopivasta lähdelaitteesta yhteensopivaan toistolaitteeseen käyttämällä erityisesti suunniteltua kaapelia ja liitintä. Äänidata muunnetaan digitaalisesti koodatuista sähköpulsseista lähetyspäässä olevaan valoon LED-lampulla.

Kun valo kulkee digitaalisen optisen kaapelin läpi määränpäähän, valopulssit muuttuvat takaisin sähköpulsseiksi, jotka sisältävät äänitiedot. Sitten sähköiset äänipulssit kulkevat edelleen niitä käsittelevän yhteensopivan kohdelaitteen (kuten kotiteatterin tai stereovastaanottimen) läpi, muuntaen ne lopulta analogisiksi signaaleiksi ja vahvistamalla niitä siten, että ne voidaan kuulla kaiuttimien tai kuulokkeiden kautta.

Toinen nimi digitaalisille optisille yhteyksille on TOSLINK-yhteydet. TOSLINK on lyhenne sanoista ”Toshiba Link”, koska Toshiba oli ensimmäinen yritys, joka standardoi tekniikan. Digitaalisen optisen (Toslink) yhteyden kehittäminen ja toteuttaminen yhdisti CD-äänimuodon käyttöönoton, jossa sitä käytettiin ensin huippuluokan CD-soittimissa, ennen kuin se laajeni kotiteattereihin.

Laitteet, joilla voi olla digitaalisia optisia yhteyksiä

Digitaalisia optisia yhteyksiä esiintyy tyypillisesti seuraavissa laitteissa:

 • DVD-soittimet
 • Blu-ray-soittimet
 • Ultra HD Blu-ray -soittimet
 • Median suoratoistot
 • Kaapeli- / satelliittilaatikot
 • DVR: t
 • Pelikonsolit
 • CD-soittimet
 • Kotiteatterivastaanottimet
 • Soundbarit
 • Ajoneuvon stereovastaanottimet
 • Televisiot

Jotkut Blu-ray-soittimet ovat eliminoineet digitaalisen optisen ääniliitännän, ja sen sijaan ovat valinneet vain HDMI-lähdön sekä äänelle että videolle. Jos sinulla on kotiteatterivastaanotin, jossa on digitaaliset optiset liitännät, mutta ei HDMI-liitäntöjä, varmista, että käytettävissä laitteissa on digitaalinen optinen lähtöliitäntä.

Digitaaliset optiset liitännät välittävät vain ääntä. Videota varten on käytettävä erillistä liitäntätyyppiä, kuten HDMI, komponentti tai komposiitti.

Digitaaliset optiset liitännät ja äänimuodot

Digitaalisen äänisignaalin tyypit, joita voidaan kuljettaa digitaalisen optisen yhteyden kautta, ovat kaksikanavainen stereo PCM, Dolby Digital / Dolby Digital EX, DTS Digital Surround ja DTS ES surround-äänimuodot.

Kun digitaalinen optinen yhteys kehitettiin, se tehtiin vastaamaan digitaalisia äänistandardeja (pääasiassa 2-kanavainen CD-toisto). Digitaalisia äänisignaaleja, kuten 5.1 / 7.1-monikanavainen PCM, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio, DTS: X ja Auro 3D Audio, ei voida siirtää digitaalisten optisten liitäntöjen kautta. Tämäntyyppiset audiosignaalimuodot edellyttävät HDMI-liitäntöjen käyttöä.

Digitaaliset optiset vs. digitaaliset koaksiaaliliitännät

Digitaalinen koaksiaalinen on toinen digitaalisen ääniliitännän vaihtoehto, jolla on samat ominaisuudet ja rajoitukset kuin digitaalisella optisella. Sen sijaan, että valoa käytetään äänisignaalien siirtämiseen, data liikkuu perinteisen langan kautta RCA-tyylisillä liittimillä. Suurin ero koaksiaalikaapeleiden ja optisten kaapeleiden välillä on se, että edellinen tarjoaa suuremman kaistanleveyden. Koaksiaaliliitännät ovat myös tukevampia, mutta ne ovat alttiita sähkömagneettisille häiriöille.