Skip to content

Mikä on DLL-tiedosto?

2 de toukokuu de 2021

Mitä tietää

  • DLL-tiedosto on dynaamisen linkkikirjaston tiedosto.
  • Useat ohjelmat voivat käyttää niitä toimintojen jakamiseen.
  • Useimmat ihmiset käsittelevät heitä vain, kun heidän on korjattava DLL-virheet.

Tässä artikkelissa kuvataan mitä DLL-tiedostot ovat, miten ja miksi niitä käytetään, ja mitä tehdä, jos sinulla on DLL-virhe.

Mikä on DLL-tiedosto?

DLL-tiedosto, lyhyt Dynaaminen linkkikirjasto, on tiedostotyyppi, joka sisältää ohjeita, joita muut ohjelmat voivat pyytää tekemään tiettyjä asioita. Tällä tavoin useat ohjelmat voivat jakaa yhdeksi tiedostoksi ohjelmoidut kyvyt ja jopa tehdä sen samanaikaisesti. Esimerkiksi kaikki erilaiset ohjelmat saattavat kaikki kutsua veryuseful.dll tiedosto (tietysti siitä muodostunut) löytääksesi kiintolevyltä vapaan tilan, etsi tiedosto tietystä hakemistosta ja tulosta testisivu oletustulostimelle. Toisin kuin suoritettavat ohjelmat, kuten EXE-tiedostopääte, DLL-tiedostoja ei voida suorittaa suoraan, vaan ne on kutsuttava muulla jo käynnissä olevalla koodilla. DLL-tiedostot ovat kuitenkin samassa muodossa kuin EXE-tiedostot, ja jotkut saattavat jopa käyttää .EXE-tiedostotunnistetta. Vaikka suurin osa Dynamic Link -kirjastoista päättyy tiedostopääte .DLL, muut voivat käyttää .OCX, .CPL tai .DRV.

DLL-tiedostot.

DLL-virheiden korjaaminen

DLL-tiedostot ovat yleensä niiden Windowsin käynnistämisen, käytön ja sammuttamisen yhteydessä havaittujen virheiden keskipisteenä, koska niitä on paljon ja kuinka usein niitä käytetään. Vaikka sen lataaminen voi olla helppoa puuttuu tai ei löydetty DLL-tiedosto, se on harvoin paras tapa edetä. Katso lisätietoja artikkelistamme Tärkeät syyt EI lataamaan DLL-tiedostoja. Jos saat DLL-virheen, paras veto on löytää DLL-ongelmaan liittyviä vianmääritystietoja, joten olet varma, että ratkaiset sen oikein ja lopullisesti. Meillä voi olla jopa erityinen fix-it-opas sinulle. Muussa tapauksessa katso ohjeet DLL-virheiden korjaamisesta.

Lisätietoja DLL-tiedostoista

Dynaamista linkkiä kirjastossa käytetään sanaa ”dynaaminen”, koska tietoja käytetään ohjelmassa vain, kun ohjelma sitä aktiivisesti pyytää, sen sijaan, että tiedot olisivat aina käytettävissä muistissa. Paljon DLL-tiedostoja on saatavana Windowsista oletusarvoisesti, mutta myös kolmannen osapuolen ohjelmat voivat asentaa ne. On kuitenkin harvinaista avata DLL-tiedosto, koska sitä ei koskaan tarvitse muokata, ja se aiheuttaa todennäköisesti ongelmia ohjelmien ja muiden DLL-tiedostojen kanssa. Jos kuitenkin tiedät mitä olet tekemässä, Resource Hacker on yksi tapa tehdä se. DLL-tiedostot ovat hyödyllisiä, koska ne voivat antaa ohjelman erottaa eri komponentit ainutlaatuisiksi moduuleiksi, jotka voidaan sitten lisätä tai poistaa tiettyjen toimintojen sisällyttämiseksi tai poissulkemiseksi. Kun ohjelmisto toimii tällä tavalla DLL-tiedostojen kanssa, ohjelma voi käyttää vähemmän muistia, koska sen ei tarvitse ladata kaikkea kerralla. Lisäksi DLL: t tarjoavat tavan päivittää ohjelman osat ilman, että koko ohjelmaa tarvitsee rakentaa tai asentaa uudelleen kaikkialle. Etu kasvaa jopa enemmän, kun ohjelma käyttää DLL-tiedostoa, koska kaikki sovellukset voivat sitten hyödyntää päivitystä yhdestä DLL-tiedostosta. ActiveX-komponentit, Ohjauspaneelin tiedostot ja laiteajurit ovat joitain tiedostoja, joita Windows käyttää dynaamisina linkkikirjastoina. Vastaavasti nämä tiedostot käyttävät OCX-, CPL- ja DRV-tiedostotunnistetta. Kun DLL käyttää eri DLL: n ohjeita, ensimmäinen on nyt riippuvainen toisesta. Tämä helpottaa DLL-toimintojen hajoamista, koska sen sijaan, että vain ensimmäisellä voi olla toimintahäiriö, se riippuu nyt myös toisesta, mikä vaikuttaisi ensimmäiseen, jos se kokisi ongelmia. Jos riippuvainen DLL päivitetään uudempaan versioon, korvataan vanhemmalla versiolla tai poistetaan tietokoneesta, DLL-tiedostoon luottava ohjelma ei ehkä enää toimi niin kuin pitäisi. Resurssien DLL-tiedostot ovat tiedostoja, jotka ovat samassa tiedostomuodossa kuin DLL-tiedostot, mutta käyttävät ICL-, FON- ja FOT-tiedostotunnisteita. ICL-tiedostot ovat kuvakekirjastoja, kun taas FONT- ja FOT-tiedostot ovat fonttitiedostoja.