Skip to content

Mikä on Dolby Pro Logic IIz? Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

19 de maaliskuu de 2021

Dolby Pro Logic IIz on joissakin kotiteatterivastaanottimissa toteutettu äänenkäsittelyparannus, joka laajentaa tilaääntä pystysuunnassa ja täyttää tilaa kuuntelijan ylä- ja alapuolella. Tämä lisää ylimääräisen äänikentän, joka soveltuu erinomaisesti sää-, helikopteri- ja lentoyhteysvaikutuksiin.

Mikä on Dolby Pro Logic IIz?

Dolby Prologic IIz voidaan lisätä 5.1 / 5.2- tai 7.1 / 7.2-kanavaasetuksiin yhdistämällä kaksi etukaiutinta vasemman ja oikean pääkaiuttimen yläpuolelle. Dolby ProLogic IIz on yhteensopiva myös kaksikanavaisten ja monikanavaisten surround-äänilähteiden kanssa, mukaan lukien Dolby TrueHD ja DTS-HD Master Audio.

Kun lisäät 7.1- tai 7.2-kanavaan (yhteensä 9 kanavaa), sinulla on sekä taka- että takakeskikaiuttimet. Tarvitset kuitenkin vahvistuksen kaikille 9 kanavalle. Koska useimmat kotiteatterivastaanottimet tarjoavat vahvistuksen 7.1 / 7.2-kanaville, sinun on hylättävä surround-takakanavat, kun käytät Pro Logic IIz -ohjelmaa. Tämä tarkoittaa, että päätät käyttää 5.1 / 5.2-kanava-asetusta ja lisätä Dolby Pro Logic IIz -korkeuskanavat saadaksesi 7.1 / 7.2-kanava-asetukset.

Dolby Pro Logic IIz -kaiuttimen sijainti

Etukorkeuden kaiuttimet tulee asentaa noin kolme jalkaa suoraan vasemman ja oikean etukaiuttimen yläpuolelle. Alkuperäisen surround-ääniyhdistelmän luonteen säilyttämiseksi kaiutintason asetukset korkeuskanaville tulisi asettaa hieman matalammiksi kuin vasemman ja oikean etukaiuttimen pääkaiuttimet.

Motivaatio Dolby Pro Logic IIz: n takana

Ihmiset kuulevat enemmän edestä, ylhäältä ja sivuilta kuin takaapäin. Tämä tarkoittaa, että on edullisempaa korostaa ääntä, joka tulee kuuntelijan edestä, sivuilta ja yläpuolelta.

Useimmissa tapauksissa 5.1-kanavainen surround-asetus tarjoaa tarpeeksi takaäänitietoa kuuntelijalle, ja yhden tai kahden muun surround-takakanavan lisääminen (kuten edistetään 7.1-kanavaisilla kotiteatterivastaanottimilla) ei aina anna kuuntelijalle paljon enemmän tilaäänikokemus. Pienemmissä huoneissa yhden tai kahden takakeskikanavan lisääminen voi olla fyysisesti epäkäytännöllistä.

Aiheeseen liittyvät tekniikat Dolby Pro Logic IIz

Vaikka tuttu Dolby-tuotenimi kiinnittää huomiota Dolby Pro Logic IIz: ään, Dolby ja muut yritykset tarjoavat muita formaatteja, jotka tarjoavat samanlaisen kuuntelukokemuksen:

  • Audyssey DSX lisää etupystysuorat kaiuttimet, mutta siinä on myös vasen / oikea leveä kaiutin, joka on sijoitettu vasemman / oikean etukaiuttimen ja vasemman / oikean surround-kaiuttimen väliin.
  • DTS Neo: X on 11,1-kanavainen tilaäänimuoto, joka on suunniteltu etsimään jo stereo-, 5.1- tai 7.1-kanavaisissa ääniraidoissa olevia vihjeitä. Se sijoittaa nämä vihjeet etukorkeisiin ja leveisiin kanaviin ja jakaa ne etu- ja takakorkeisiin kaiuttimiin luoden ympäröivämmän ääniympäristön.
  • Dolby Atmos on koodaus / dekoodausjärjestelmä, jonka avulla pystysuorat äänikomponentit voidaan sijoittaa useisiin paikkoihin ääniraidassa tallennuksen ja sekoituksen aikana, mikä tekee siitä tarkemman.
  • DTS: X on mukaansatempaava, objektipohjainen tilaäänimuoto, joka on Dolby Atmosin kilpailija.
  • DTS Virtual: X on surround-äänenkäsittelymuoto, joka heijastaa korkeuden / yläpuolisen äänikentän lisäämättä ylimääräisiä kaiuttimia. Monimutkaisten algoritmien avulla se huijaa korvasi kuulokorkeuteen, yläpuolelle ja jopa taka-surround-äänelle sen toteuttamistavasta riippuen.
  • Auro 3D on kanavapohjainen tilaäänijärjestelmä, jossa ääntä voidaan tallentaa, sekoittaa ja toistaa kolmessa kerroksessa. On perinteinen 5.1-kanavainen kerros, 5-kanavainen korkeuskerros (sijoitettu hieman kuuntelupaikan yläpuolelle) ja yksi yläkerros. Tämä järjestelmä voidaan sovittaa kuulokkeisiin tai autokäyttöön.

Onko sinun päivitettävä?

Älä korvaa kotiteatterivastaanotinta vain kahden uuden etu- tai sivukaiuttimen lisäämiseksi. Jos sinulla on 5.1-kanavainen järjestelmä, hyvät kaiuttimet ja hyvä kaiuttimien sijoitus edistävät optimaalisesti kotiteatterin tilaäänikokemusta. Jos etsit uutta vastaanotinta, jossa on Dolby Pro Logic IIz tai jokin muu edellä mainittu tekniikka, ota huomioon lisätyt kaiutinasetteluvaatimukset.