Skip to content

Mikä on DSLR-kamera?

3 de toukokuu de 2021

DSLR-kamera tai digitaalinen yhden objektiivin refleksi kamera on kamera, jolla on järjestelmäkameran optiikka ja mekanismit, tai yksi heijastava linssi, kamera ja digitaalikameran digitaaliset kuvantamisominaisuudet. DSLR-kamerat ovat yksi suosituimmista kameratyypeistä markkinoilla, koska ne kaappaavat ammattilaistasoisia kuvia, mutta ovat suhteellisen helppokäyttöisiä.

DSLR-kameran toiminnan ymmärtämiseksi (ja mikä tekee niistä niin suosittuja) on ensin ymmärrettävä, miten sen edeltäjä, järjestelmäkamera toimii.

Kuinka järjestelmäkamerat toimivat

Olet ehkä nähnyt järjestelmäkameran etkä koskaan ymmärtänyt sitä. Nämä ovat elokuvakamerat jotka olivat suosittuja 1990-luvun puolivälissä ja lopulla. Ne koostuvat kameran rungosta, johon voidaan lisätä vaihdettavia linssejä. Nämä linssit voivat vaihdella sen mukaan, minkä tyyppisen kuvan valokuvaaja haluaa kaapata. Toisin kuin nykypäivän digitaalikamerat, valokuvaajien oli ladattava valokuvarulla filmikameran runkoon ennen kuvien ottamista.

Yashica Single Refex Lens -kamera istuu valokuva-albumin päällä.

@tamus kautta Twenty20
Kun elokuva on ladattu, kamera toimi käyttäen refleksiä. Valo kulki kameran linssin läpi peiliin, joka heijasti kuvaa, johon kamera tarkennettiin, pentaprismaan, joka ohjasi tarkan kuvan näkymälle. Aiemmin omistettuja järjestelmäkameroita löytyy edelleen, mutta valmistajat eivät enää tuota järjestelmäkameroita. Voit kuitenkin silti ostaa valokuvafilmejä järjestelmäkameroille, ja vielä on muutama laboratorio, joka kehittää valokuvafilmiä. Jos haluat kuvan järjestelmäkameran toiminnasta yrittämättä ostaa yhtä, kertakäyttöiset kamerat (kutsutaan myös kertakäyttöisiksi) toimivat samoilla perusperiaatteilla kuin järjestelmäkamerat, mutta niissä on melkein aina vain 35 mm: n objektiiviasetus. Kun valokuvaaja oli valmis ottamaan kuvan, hän painoi laukaisinta, joka käänsi peilin pois tieltä, jotta kuva voidaan heijastaa elokuvaan. Valokuvaajan manuaalisesti säätämät asetukset määrittivät, kuinka kauan suljin pysyi auki kuvan ottamiseksi. Sitten, kun kuva on otettu, valokuvaaja joutui siirtämään elokuvan manuaalisesti kameran yläosassa olevalla vivulla jonottamaan seuraavan valottamattoman solun elokuvarullassa ennen uuden kuvan ottamista. Valokuvaajan on ehkä myös säädettävä kameran asetuksia tai objektiivin tarkennusta ennen seuraavan kuvan ottamista. Mikä teki SLR-kameroista merkittävän tuolloin, oli peilien heijastuskyky. Tämän ansiosta valokuvaaja näki etsimen läpi (ennen kuvan ottamista) tarkan kuvan, joka näkyy elokuvassa.

Kuinka DSLR-kamerat toimivat

DSLR-kamera toimii samalla tavalla kuin järjestelmäkamerakamera yhdellä tärkeällä muunnelmalla – valoherkän elokuvan käyttämisen sijaan DSLR-kamerat (joita kutsutaan joskus nimellä Digital SLR) käyttävät digitaalisia kuvantunnistimia ottaakseen kuvan, joka näkyy näkymässä tai näyttöön. Valokuvaaja näkee edelleen tarkan kuvan, joka on otettu, se on vain erilainen kuvausmenetelmä.

Kaavio DSLR-kameran toiminnasta.

Daveen Salinas
Elokuvan poistaminen kamerasta mahdollisti myös jonkin verran lisäedistystä kameran toiminnassa. Esimerkiksi sen sijaan, että tarvitsisi edetä valokuvafilmiä manuaalisesti jokaisen laukaisimen jälkeen, DSLR-kamera voi kaapata kuvan ja ottaa sitten heti toisen yhtä nopeasti kuin valokuvaaja voi painaa laukaisinta uudelleen. Joissakin tapauksissa tämä tarkoittaa, että valokuvaajat voivat kaapata enemmän ja parempia kuvia kuin aikaisemmin oli mahdollista. DSLR-kameroilla otetut digitaalikuvat tallennetaan SDIM-kortin DCIM (Digital Camera Images) -kansioon. Sitten kuva voidaan noutaa muistikortilta tietokoneella kameran ja tietokoneen välisellä kaapeliyhteydellä tai SD-kortinlukijalla. Kun SD-korttien (ja vastaavien XD-korttien) tallennuskapasiteetti kasvaa, valokuvaajat voivat ottaa yhä enemmän valokuvia ilman, että heidän on huolehdittava fyysisten materiaalien kustannuksista. Älä sekoita DSLR-kameroita point-and-shoot-kameroihin. Osoita ja ampu -kamerissa ei ole vaihdettavia linssejä (niitä kutsutaan usein nimellä kiinteän linssin kamerat), ja useimmilla ei ole objektiivirefleksiominaisuutta, jonka avulla voit nähdä tarkan kuvaamasi kuvan etsimestä.

Miksi DSLR-kamerat ovat niin suosittuja?

Kuten järjestelmäkameroissa, DSLR-kameroissa on vaihdettavat linssit – sinulla voi olla linssejä lähikuvia, toinen laajakulmakuvia ja toinen pitkän kantaman kuvia varten. Se on osa siitä, mikä tekee näistä kameroista suosittuja; he ovat monipuolisia. Mutta se ei ole ainoa syy, miksi kaikkien tasojen valokuvaajat valitsevat DSLR-kamerat. Toinen syy on, että DSLR-kameroiden käyttö on helpottunut. Useimmissa DSLR-kameroissa on useita kuvaustiloja, ja jopa uusimmat valokuvaajat voivat oppia automaattisen kuvaustilan nopeasti, koska kamera tekee kaiken työn puolestasi. Esimerkiksi kuvattaessa automaattitilaan asetetulle DSLR-kameralle, kamera määrittää antureiden avulla valotason, joka kulkee kuvakennoon ja kytkee salaman automaattisesti päälle heikossa valaistuksessa. Siinä on automaattitarkennettavat linssit, joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että kuvasi ovat epäselvät. Joissakin kameroissa on myös sisäänrakennetut suodattimet tai kohtaustilat, jotta varmistetaan, että syväterävyys, valkotasapaino ja värikylläisyys ovat oikeat kaapattavalle kuvalle. Edistyneemmille valokuvaajille on manuaalisia kuvaustiloja, joiden avulla valokuvaaja voi säätää suljinnopeutta, syväterävyyttä ja paljon muuta. DSLR-kameroiden linssejä voidaan myös säätää automaattitarkennuksesta manuaaliseen tarkennukseen, jotta voidaan paremmin hallita sitä, miten valokuvaaja päättää keskittyä mihin tahansa kuvan osaan. Joissakin DSLR-kameroissa on jopa videotila, jonka avulla valokuvaajat voivat kaapata laadukkaita videoita kuvien ottamisen lisäksi.

DSLR-kameroiden kustannukset

Hinta on luultavasti yksi suurimmista syistä, että DSLR-kamerat ovat suosittuja. Ensimmäisen DSLR-kameran (1991, Kodak DCS-100) hinta oli noin 13 000 dollaria. Mutta kun muoto on kasvanut suosiotaan, hinta on laskenut. Lähtötason DSLR-hinnat alkavat noin 250-300 dollaria riippuen valmistajasta, kameran laadusta ja kameran rungon mukana toimitettavien linssien lukumäärästä ja tyypistä. Laadukkaammat ammattiluokan DSLR-kamerat voivat silti maksaa yli 5000 dollaria tai enemmän, ja erikoislinssit voivat maksaa kaksinkertaisen. Tavalliselle valokuvaajalle kuitenkin kohtuuhintainen DSLR-kamera tarjoaa kaikki kuvausominaisuudet, joita tarvitaan mahtavien perhe- ja lomavalokuvien sieppaamiseen. Käytettyjen kameralinssien ostaminen voi auttaa pitämään kustannukset alhaisina ja samalla laajentamaan kameran ominaisuuksia.