Skip to content

Mikä on dynaaminen IP-osoite?

3 de toukokuu de 2021

Dynaaminen IP-osoite on IP-osoite, joka määritetään automaattisesti jokaiselle yhteydelle tai solmu, kuten älypuhelimen, pöytätietokoneen tai langattoman tablet-laitteen. Tämä automaattinen IP-osoitteiden määritys suoritetaan ns. DHCP-palvelimella. DHCP-palvelimen määrittämää IP-osoitetta kutsutaan dynaaminen koska se on usein erilainen tulevissa verkkoyhteyksissä. Dynaamisen IP-osoitteen ”vastakohtaa” kutsutaan staattiseksi IP-osoitteeksi (joka määritettiin manuaalisesti).

© KTSDESIGN / Tiedekuvakirjasto / Getty Images

Missä dynaamisia IP-osoitteita käytetään?

Julkinen IP-osoite, jonka Internet-palveluntarjoajat antavat useimpien koti- ja yrityskäyttäjien reitittimelle, on dynaaminen IP-osoite. Suuremmat yritykset eivät yleensä muodosta yhteyttä Internetiin dynaamisten IP-osoitteiden avulla, ja niille on osoitettu staattiset IP-osoitteet ja vain heille. Paikallisessa verkossa, kuten kotona tai toimipaikassa, jossa käytät yksityistä IP-osoitetta, useimmat laitteet on todennäköisesti määritetty DHCP: lle, mikä tarkoittaa, että ne käyttävät dynaamisia IP-osoitteita. Jos DHCP ei ole käytössä, kullakin kotiverkon laitteella on oltava verkkotiedot manuaalisesti. Jotkut Internet-palveluntarjoajat antavat ”tahmeat” dynaamiset IP-osoitteet tehdä muutos, vain harvemmin kuin tyypillinen dynaaminen IP-osoite.

Mitkä ovat dynaamisten IP-osoitteiden edut?

IP-osoitteiden dynaamisen osoittamisen tärkein etu on, että se on joustavampi ja helpompi määrittää ja hallita kuin staattiset IP-osoitteet. Esimerkiksi yhdelle kannettavaan tietokoneeseen, joka muodostaa yhteyden verkkoon, voidaan määrittää tietty IP-osoite, ja kun se irtoaa, kyseistä osoitetta voi nyt käyttää toinen laite, joka yhdistää myöhemmin, vaikka se ei olisikaan sama kannettava tietokone. Tämän tyyppisellä IP-osoitteen määrityksellä verkkoon kytkeytyvien laitteiden määrälle on vähän rajoituksia, koska laitteet, joita ei tarvitse yhdistää, voivat katkaista yhteyden ja vapauttaa käytettävissä olevan osoitesarjan toiselle laitteelle. Vaihtoehtoisesti DHCP-palvelin varaa tietyn IP-osoitteen kullekin laitteelle, vain siinä tapauksessa, että se halusi muodostaa yhteyden verkkoon. Tässä skenaariossa muutamalla sadalla laitteella, riippumatta siitä, käytetäänkö vai ei, olisi jokaisella oma IP-osoitteensa, joka voisi rajoittaa uusien laitteiden käyttöä. Toinen dynaamisten IP-osoitteiden käytön etu on, että se on helpompi toteuttaa kuin staattiset IP-osoitteet. Mitään ei tarvitse asettaa manuaalisesti uusille laitteille, jotka muodostavat yhteyden verkkoon – sinun tarvitsee vain varmistaa, että DHCP on käytössä reitittimessä. Koska melkein jokainen verkkolaite on määritetty oletusarvoisesti nappaamaan IP-osoite käytettävissä olevasta osoitesarjasta, kaikki on automaattista.

Mitkä ovat dynaamisten IP-osoitteiden haitat?

Vaikka kotiverkon on erittäin yleistä ja teknisesti hyväksyttävää käyttää dynaamisesti osoitettua IP-osoitetta reitittimessään, ongelma syntyy, jos yrität käyttää kyseistä verkkoa ulkopuolisesta verkosta. Oletetaan, että Internet-palveluntarjoajasi on määrittänyt kotiverkkoosi dynaamisen IP-osoitteen, mutta sinun on etäkäytettävä kotitietokonetta työtietokoneelta. Koska useimmat etäkäyttö- / työpöytäohjelmat edellyttävät, että tiedät reitittimesi IP-osoitteen päästäksesi tietokoneelle kyseisen verkon sisällä, mutta reitittimen IP-osoite muuttuu säännöllisesti, koska se on dynaaminen, saatat joutua vaikeuksiin.