Skip to content

Mikä on erikoistyö ja pitäisikö suunnittelijoiden suostua siihen?

6 de heinäkuu de 2021

Graafisia suunnittelijoita pyydetään työskentelemään ”spesifikaation” parissa, mutta mitä se tarkoittaa? Erikoistyö (lyhenne spekulatiivisesta) on mikä tahansa työ, josta asiakas odottaa näkevänsä esimerkkejä tai lopputuotteen ennen kuin hän suostuu maksamaan palkkion. Tämän tyyppinen toimeksiannon pyyntö on hyvin yleistä freelancereille ja siitä tulee kiistoja. Miksi? Koska työn tekeminen on erittäin helppoa ja asiakkaan hylkääminen, jättäen sinulle korvausta ponnisteluistasi. Siksi olet menettänyt aikaa, joka olisi voitu käyttää rahan ansaitsemiseen. Niin houkuttelevaa kuin se on silloin, kun olet freelance-palvelussa hyväksymässä kaikki haluamasi työt, se palvelee sinua ja asiakkaitasi parhaiten, jos sinulla on suhde, joka palvelee teitä molempia. Tarkastellaan tarkemmin teknisten ominaisuuksien parissa työskentelyn haittoja.

Syyt välttää erikoistyötä

Graafisen suunnittelun yhteisö ja muut mainokset pitävät tämän tyyppistä työtä laajalti epätoivottavana ja moraalitonta. Se vaatii suunnittelijaa käyttämään aikaa ja resursseja projektiin mahdollisuudella saada mitään vastineeksi. Melko usein mainokset liittyvät spec-työhön muihin uriin ja palveluihin. Tilaisitko hampurilaisen ravintolassa spesifikaatiolla ja maksaisitko siitä vain, jos todella nautit siitä? Pyydätkö kokeilemaan öljyä, jonka mekaanikko laittaa autoon, jotta näet, sopiiko se sinulle? Nämä saattavat tuntua naurettavilta skenaarioilta, mutta palvelu graafisena suunnittelijana on yhtä arvokasta asiakkaillesi. Vaikka asiakkaat saattavat tuntea, etteivät he halua sijoittaa rahaa, ennen kuin he näkevät töitä, suunnittelijoiden ei pitäisi joutua siihen todistaa heidän kannattaa saada työpaikka. Sen sijaan asiakkaiden tulisi valita suunnittelija portfolionsa ja kokemuksensa perusteella ja sitoutua rakentamaan työsuhde heidän kanssaan. Vasta sitten sekä asiakas että suunnittelija näkevät parhaat tulokset.

Miksi Spec on huono asiakkaalle, liian

Spec-työ ei vahingoita vain suunnittelijaa. Jos potentiaaliset asiakkaat pyytävät yhtä tai useampaa suunnittelijaa näyttämään työtä, he muodostavat välittömästi negatiivisen suhteen. Sen sijaan, että luodaan pitkäaikainen suhde yksittäiseen suunnittelijaan, he usein pyytävät useita lähettämään töitä vähän kosketuksissa ja ottavat mahdollisuuden saada oikea muotoilu esille.

Suunnittelukilpailut

Suunnittelukilpailut ovat yksi yleisimmistä spesifikaatioista. Yritys esittää suunnittelupyynnön ja kutsuu kaikki ja kaikki lähettämään töitä. Melko usein sadat suunnittelijat lähettävät mallin, mutta vain valitulle teokselle – voittajalle – maksetaan. Suunnittelijat saattavat nähdä tämän erinomaisena mahdollisuutena suunnitella logo yritykselle ja ansaita rahaa … jos he voittavat. Tämä on kuitenkin asiakkaalle todella mahdollisuus saada rajaton määrä malleja ja maksaa vain yksi. Sen sijaan asiakkaiden tulisi palkata suunnittelija, ilmoittaa selkeästi tavoitteensa ja antaa suunnittelijan esittää useita vaihtoehtoja sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Kuinka välttää spesifikaatioita

Erikoistyötä voidaan välttää yksinkertaisesti sanomalla, ettet tee sitä. Usein asiakkaat eivät ehkä ymmärrä tai ota huomioon sen kielteisiä puolia, joten myös heidän kouluttamisesta on hyötyä. Aina on tärkeää muistaa kohdella työtäsi yrityksenä, koska se on sitä. Älä tule emotionaalisesti mukaan ilmoittaessasi asiakkaalle, miksi et työskentele spec. Sen sijaan, etsi tapa yhdistää se heidän liiketoimintaansa tai löydä toinen tapa selittää kantasi kuulostamatta loukkaantuneelta. Selitä ammattimaisesti arvosi suunnittelijana ja mitä voit tuoda heidän projektiinsä sopimuksella. Kerro heille, että sen avulla voit käyttää aikaa ja energiaa juuri heidän tarvitsemansa suunnitelmiin. Lopputuote on parempi ja se säästää aikaa ja mahdollisesti rahaa. Jos he todella arvostavat työtäsi, he arvostavat myös esittämiäsi pisteitä.