Skip to content

Mikä on ero bittikartan ja rasterikuvan välillä?

19 de maaliskuu de 2021

Bittikarttaan perustuvat kuvat koostuvat ruudukon pikseleistä. Jokainen kuvan pikseli tai ”bitti” sisältää tietoja näytettävästä väristä. Bittikarttakuvat tarjoavat kiinteän tarkkuuden, eikä niiden kokoa voida muuttaa kuvanlaadun heikkenemättä. Näitä kuvia kutsutaan myös rasterikuvia.

Vaihtoehto bittikartalle on a vektori kuva, joka pisteiden sijaan piirtää viivoja poluille upotettujen ohjeiden avulla. Vektorin kokoa voidaan muuttaa äärettömästi ilman kuvanlaadun heikkenemistä.

Kaikki pikseleistä

Jokainen näytön pikseli on hyvin yksinkertaisella tavalla ”vähän” väritietoa, jota käytetään kuvan näyttämiseen ruudulla. Tuo näyttö voi olla yhtä pieni kuin Apple Watchin näyttö tai yhtä suuri kuin Times Squarelta löytyvä pikselitaulu.

Pikseliin käytettyjen kolmen värin (punainen, vihreä, sininen) tuntemisen lisäksi toinen ”bittinen” informaatio on, missä tarkalleen kyseinen pikseli sijaitsee kuvassa. Nämä pikselit luodaan, kun kuva otetaan. Jos siis kamerasi ottaa kuvan, jonka koko on 1280 pikseliä ja 720 pikseliä, kuvassa on 921600 yksittäistä pikseliä, ja jokaisen pikselin väri ja sijainti on muistettava ja renderöitävä.

Jos kaksinkertaistat kuvan koon, pikselit kasvavat ja tiedostokoko kasvaa, koska sama pikselimäärä on nyt suuremmalla alueella. Pikseleitä ei lisätä. Jos pienennät kuvan kokoa, sama määrä pikseleitä on pienemmällä alueella, ja tiedostokoko pienenee sellaisenaan.

Kuinka resoluutiotekijät

Eräs toinen bittikarttoihin vaikuttava tekijä on tarkkuus. Tarkkuus on kiinteä, kun kuva luodaan. Esimerkiksi monet nykypäivän modernit digitaalikamerat ottavat kuvia 300 dpi: n tarkkuudella. Tämä selittää miksi digitaalikameran kuvat voivat olla melko valtavia. Kartoitettavia ja värillisiä pikseleitä on tonnia enemmän kuin tavallisessa tietokoneen näytössä.

Tyypilliset bittikarttaan perustuvat muodot

Yleisimmät bittikarttapohjaiset muodot ovat JPEG, GIF, TIFF, PNG, PICT ja BMP. Suurin osa bittikarttakuvista voidaan muuntaa muihin bittikarttapohjaisiin muotoihin erittäin helposti. Bittikarttakuvilla on yleensä paljon suurempia tiedostokokoja kuin vektorigrafiikoilla, ja ne pakataan usein niiden koon pienentämiseksi. Vaikka monet grafiikkamuodot ovat bittikarttapohjaisia, bittikartta (BMP) on myös graafinen muoto – vaikka sen käyttö nykyään onkin hyvin harvinaista.