Skip to content

Mikä on ero graafisen ja parametrisen taajuuskorjaimen välillä?

20 de maaliskuu de 2021

Äänen taajuuskorjaimia käytetään äänentoistojärjestelmän taajuusvasteominaisuuksien muuttamiseen. Kun puhutaan äänen taajuuskorjaimista, voidaan aluksi miettiä tyyppejä, jotka löytyvät kotiteattereista ja / tai autostereoista. Monissa moderneissa ääni- tai äänentoistolaitteissa on kuitenkin jonkinlainen sisäänrakennettu äänen taajuuskorjain.

Se voi olla yhtä yksinkertainen ja yksinkertainen kuin kannettava Bluetooth-kaiutin, jossa on nupit basson ja diskantin säätämiseen. Tai se voi olla vakaampi kosketus, kuten se, mitä usein esitellään ääni- / musiikkisovelluksissa mobiililaitteille tai ohjelmisto PC: n / työpöydän äänikorteille.

Äänen taajuuskorjainten merkitys

Parhaat äänen taajuuskorjaimet on suunniteltu tarjoamaan paremman ja tarkemman äänen ja taajuuden hallinnan – merkittävä harppaus yksinkertaisten basso- ja diskantinuppien ulkopuolella. Ne voivat nostaa (lisätä) ja laskea (leikata) tiettyjen kaistojen desibelilähtöä (äänen taajuudet).

Joissakin kotistereovastaanottimissa / -vahvistimissa on sisäänrakennetut äänen taajuuskorjaimen ohjaimet, joiden monimutkaisuus vaihtelee. Saatat nähdä ne edustavan joukkoa yksittäisiä liukusäätimiä tai valitsimia. Tai ne voidaan esittää digitaalisesti LED / LCD-näytön kautta ja muokata laitteen tai kaukosäätimen painikkeilla.

Jos vastaanottimesi / vahvistimesi ei salli sinun säätää järjestelmän äänilähtöä haluamallasi tavalla, voit saada erillisen äänen taajuuskorjaimen tekemään juuri tämän. Vaikka äänen taajuuskorjaimia on monen tyyppisiä, kaksi yleisintä valita graafinen ja parametrinen. Tässä on, mitä sinun pitäisi tietää heistä.

Graafiset taajuuskorjaimet

Graafinen taajuuskorjain on yksinkertaisempi äänen taajuuskorjain, joka useimmiten käyttää useita liukusäätimiä tai säätimiä bändien vahvistamiseksi tai leikkaamiseksi. Yksittäisten hallintalaitteiden määrä voi kuitenkin vaihdella merkin ja mallin mukaan. Esimerkiksi tyypillisessä viiden kaistan graafisessa taajuuskorjaimessa on liukusäätimet viidelle kiinteälle taajuudelle: 30 Hz (matala basso), 100 Hz (keskibassot), 1 kHz (keskialuetta), 10 kHz (ylempi keskialuetta) ja 20 kHz ( diskantti tai korkea taajuus). Kymmenen kaistan taajuuskorjaimessa on liukusäätimet kymmenelle kiinteälle taajuudelle – tyypillisesti aiemmin mainitut taajuudet ja muut näiden väliset arvot. Enemmän kaistoja tarkoittaa laajempaa taajuusspektrin hallintaa. Kutakin kiinteää taajuutta voidaan nostaa tai leikata enimmäis- / vähimmäistasoon. Alue voi olla +/- 6 dB tai ehkä +/- 12 dB, kaikki riippuen merkistä ja mallista.

Kuinka graafiset taajuuskorjaimet ovat ainutlaatuisia

Mutta graafisen taajuuskorjaimen käytöstä on ymmärrettävä yksi tärkein asia; kun säädät liukusäädintä, se vaikuttaa myös naapuritaajuuksiin. Ajattele, mitä tapahtuu, kun pistät sormen muovikelmuun, joka peittää kulhon. Kun sormi painuu alaspäin muoviin, se luo kaltevuusvaikutuksen. Viisto vaikuttaa enemmän sormea ​​lähinnä oleviin alueisiin kuin kauempana oleviin alueisiin. Vaikeampi työntäminen myös tehostaa kaltevuutta verrattuna kevyeen pistelyyn. Sama periaate pätee siihen, kuinka graafiset taajuuskorjaimet käsittelevät taajuuden säätöjä tehostettaessa / leikkaamalla kaistoja.

Lyhyesti sanottuna graafiset taajuuskorjaimet tarjoavat:

  • Yksinkertainen ja intuitiivinen käyttö
  • Kiinteä taajuuden säätö
  • Laaja vaikutusalue
  • Ihanteellinen yleiseen käyttöön
  • Tyypillisesti halvempi kuin parametriset taajuuskorjaimet

Parametriset taajuuskorjaimet

Parametriset taajuuskorjaimet ovat monimutkaisempia kuin graafiset taajuuskorjaimet, koska voit tehdä lisäasetuksia äänenvoimakkuuden ulkopuolella. Parametrisen taajuuskorjaimen avulla voit hallita kolmea näkökohtaa: kunkin taajuuden tasot (desibelien nostaminen tai leikkaaminen), keski- / ensisijainen taajuus ja kaistanleveys / alue (tunnetaan myös nimellä Q tai muutoksen osamäärä). Sellaisena parametriset taajuuskorjaimet tarjoavat enemmän a kirurginen tarkkuus kun se tulee vaikuttamaan yleiseen ääniin.

Kuten graafinen taajuuskorjain, jokaisella taajuudella voi olla lisäys / lasku desibeleihin / tilavuuteen. Mutta vaikka graafisilla taajuuskorjaimilla on kiinteät taajuudet, parametriset taajuuskorjaimet voivat valita keski- / ensisijaisen taajuuden. Esimerkiksi, jos graafisella taajuuskorjaimella on kiinteä ohjaus 20 Hz: llä, parametrinen taajuuskorjain voidaan säätää ohjaustaajuuksille taajuuksilla 10 Hz, 15 Hz, 20 Hz, 25 Hz, 30 Hz ja niin edelleen. Säädettävien taajuuksien valinta (esim. Yhden, viiden tai kymmenen mukaan) vaihtelee merkin ja mallin mukaan.

Kuinka parametriset taajuuskorjaimet ohjaavat kaistanleveyttä ja aluetta

Parametrinen taajuuskorjain voi myös hallita kunkin taajuuden kaistanleveyttä / aluetta – vierekkäisiin taajuuksiin vaikuttavaa kaltevuutta. Esimerkiksi, jos keskitaajuus on 30 Hz, laaja kaistanleveys vaikuttaisi myös jopa 15 Hz: n ja jopa 45 Hz: n taajuuksiin. Kapea kaistanleveys saattaa vaikuttaa vain taajuuksiin, jotka ovat vain 25 Hz ja jopa 35 Hz. Vaikka vaikutus on edelleen kalteva, parametriset taajuuskorjaimet pystyvät paremmin nollaamaan ja hienosäätämään tiettyjen taajuuksien muodon häiritsemättä muita liikaa. Tämä sävyn ja äänen yksityiskohtainen hallinta sallii hienommat säädöt tiettyjen / henkilökohtaisten makujen ja / tai tavoitteiden mukaan (kuten sekoittaminen tai nauhoittaminen).

Pähkinänkuoressa parametriset taajuuskorjaimet tarjoavat:

  • Monimutkainen ja tarkoituksellinen toiminta
  • Valitse taajuuden säätö
  • Tarkka vaikutusalue
  • Ihanteellinen studiotallennukseen, miksaukseen ja / tai tuotantoon
  • Tyypillisesti kalliimpaa kuin graafiset taajuuskorjaimet