Skip to content

Mikä on hakukone? Kuinka ne toimivat?

25 de helmikuu de 2021

Hakukone on työkalu, jolla etsitään tietoja tietyn syötteen perusteella. Verkkohakukoneet ovat yksi esimerkki, jossa voit kirjoittaa sanan tai lauseen löytääksesi termejä vastaavat verkkosivut.

Kaikki verkkohakukoneet eivät toimi samalla tavalla, mutta useimmat ovat indeksointipohjaisia, mikä tarkoittaa, että he etsivät verkosta aktiivisesti hakemistoon lisättäviä sivuja. Hakukonetta käytetään hakemaan tietoja nopeasti hakemistosta ja näyttämään tulokset sivulla.

Hakukoneet ovat ensisijainen tapa selata verkkoa, ja on olemassa monia erilaisia, jotka on rakennettu tiettyjen tietojen löytämiseen. Jokaisessa hakukoneessa on usein edistyneitä hakuvaihtoehtoja, joita käytetään keskittämään hakusi paremmin ja auttamaan sinua löytämään etsimäsi.

Vaikka niitä käytetään usein keskenään, verkkohakukone eroaa web-hakemistosta ja verkkoselaimesta.

Kuinka hakukone toimii

Hakukoneet luovat verkkosivustoluettelot automaattisesti ohjelmistojen avulla, joita usein kutsutaan hämähäkit tai hämähäkkirobotit, että ”indeksoivat” verkkosivut. He seuraavat sivuston linkkejä muille sivuille ja indeksoivat prosessin tiedot.

Hakukoneiden takana olevat indeksointirobotit etsivät Internetiä paitsi siirtymällä yhdestä linkistä seuraavaan myös tarkistamalla jokaisesta sivustosta robots.txt tiedosto. Tämä tiedosto sisältää luettelon siitä, mitkä sivuston sivut hakukoneen tulisi indeksoida. Tämä on yksi tapa, jolla verkkosivustojen omistajat voivat estää hakukonetta indeksoimasta tiettyä sivua.

Ohjelmistohämähäkit palaavat sivuille, jotka on jo indeksoitu melko säännöllisesti päivitysten ja muutosten varalta, ja kaikki löytämäsi sisältö palaa hakukoneiden tietokantaan.

Hakukoneen käyttö

Jokainen hakukone on erilainen, mutta niiden kaikkien yhteinen idea on kirjoittaa jotain hakukenttään ja odottaa tuloksia. Joillakin hakukoneilla on myös käänteinen hakuvaihtoehto, jonka avulla voit selata Internetiä muulla kuin tekstillä, kuten äänileikkeellä tai kuvatiedostolla.

Monet hakukoneet sisältävät lisäominaisuuksia pelkän hakukentän lisäksi. Niiden avulla voit olla vuorovaikutuksessa hakemiston kanssa käyttämällä erityisiä tekstikomentoja tai painikkeita, jotka voivat suodattaa tuloksia ja poistaa kohteita, joilla ei ole merkitystä etsimäsi kannalta.

Esimerkiksi on olemassa paljon edistyneitä Google-haun komentoja, joita voidaan käyttää parempien hakutulosten saamiseksi Googlelta.

Esimerkkejä hakukoneista

Hakukoneita on paljon, mutta käyttämäsi hakukoneen pitäisi riippua siitä, mitä haluat tehdä sillä.

  • Verkkosivuhakukone: Usein monikäyttöinen, he etsivät kaikenlaista tietoa yleisistä verkkosivuista ja uutisista asiakirjojen, online-pelien ja yleensä esimerkiksi kuvien, videoiden ja tiedostojen tapaan.
  • Kuvahakukoneet: Hae valokuvia, piirustuksia, leikekuvia, taustakuvia jne.
  • Videohakukoneet: Etsi musiikkivideoita, uutisvideoita, livestriimejä ja muuta.
  • Ihmiset hakukoneet: Etsi ihmiset Internetistä käyttämällä heidän nimeään, osoitettaan, puhelinnumeroa, sähköpostiosoitetta jne.
  • Mobiilihakukoneet: Tavallinen hakukone, joka on optimoitu etsimään ja näyttämään tuloksia pienemmällä näytöllä.
  • Työnhakukoneet: Etsi työpaikkailmoituksia.
  • Näkymättömät verkkohakukoneet: Näkymättömää verkkoa selaavat työkalut.

Muita tietoja hakukoneista

Hakukonetta ei tarvitse päivittää manuaalisesti, jotta saat uusimmat tulokset hauissasi. Jos näet todella vanhoja tuloksia, joiden epäilet päivittyvän, sinun on ehkä tyhjennettävä selaimesi välimuisti.

Hakukoneet eivät tee hakuja koko verkosta. Verkossa on massiivisia osia, joita hakukone ei voi indeksoida, ja ne tunnetaan yhdessä nimellä näkymätön / syvä verkko.

Hakukone löytää verkkosivut itsestään, joten sinun ei tarvitse välttämättä käskeä sitä indeksoimaan verkkosivustoasi tai lisäämään tietyn sivun tietokantaansa. Eri syistä hakukone ei kuitenkaan välttämättä ole indeksoinut tiettyä verkkosivua.

Jotkut hakukoneet sisältävät työkalun, jonka avulla voit nimenomaisesti pyytää, että he tarkistavat sivun ja lisäävät sen hakemistoon, jotta muut ihmiset löytävät sen. Googlen URL-tarkastustyökalu on yksi esimerkki.

Hakukoneoptimointi (SEO) on jotain, jota verkkosisällön kirjoittajat yrittävät kilpailla hakukoneiden kautta löydetyn vastaavan sisällön kanssa. Hakukoneet käyttävät verkkosivustojen sijoittamiseen tiettyjä algoritmeja, joten online-sisällöntuottajan tavoitteena on varmistaa, että sivu heijastaa aihetta tarkasti. Tämä tapahtuu usein käyttämällä erityisesti muotoiltuja avainsanoja ja lauseita.

Koska hakukoneet indeksoivat verkkoa tietojen löytämiseksi, verkkosivustojen omistajien on usein pyrittävä saamaan enemmän saapuvia linkkejä, jotta indeksoijat löytävät sivut nopeammin ja seuraavat niitä muutosten varalta.

Teknisesti hakukone on työkalu, joka etsii jotain muuta. Tämän määritelmän mukaan monet ja monet verkkosivustot sisältävät hakukoneet yksinkertaisen hakupalkin muodossa, jossa kirjoitat sanan tai kaksi löytääksesi aiheeseen liittyvää sisältöä kyseiseltä sivustolta. Kuka tahansa voi lisätä hakuvaihtoehdon omalle sivustolleen, mutta ne eivät ole samat kuin a verkko hakukone tällä sivulla kuvatulla tavalla.