Skip to content

Mikä on kaksikerroksinen typografiassa?

19 de maaliskuu de 2021

Tyyppikirjassa esiintyvään erikoistuotteeseen, jota käytetään kuvaamaan yksittäisten kirjaimien osia, on termi ”kerros”. Useita kirjaimia voidaan kuvata joko yksikerroksisiksi tai kaksikerroksisiksi – niiden joukossa ovat kirjaimet a ja g.

Mikä on kerros typografiassa

Kaksikerroksinen a on pieni kirjain a, joka koostuu alaosassa olevasta suljetusta kulhosta ja varresta, jonka yläosassa on varsi, joka roikkuu kulhon yli ja muodostaa osittain suljetun alueen kulhon yläpuolelle.

Yksikerroksinen a on pieni kirjain a, joka koostuu pyöristetystä suljetusta kulhosta ja varresta, mutta ei selvää lopullista. Se on pieni kirjain, jonka useimmat meistä oppivat opiskellessaan kursivointikirjoitusta. Yksikerroksista a kutsutaan myös ”pystyasennoksi a”. A

Muu typografian terminologia

  • A kulho kirjeellä kutsutaan myös aukoksi. Se on merkin suljettu pyöreä osa.
  • A lopullinen on joidenkin kirjainten kaareva häntä. Sitä kutsutaan myös päätelaitteeksi.
  • varsi merkin – joka tunnetaan myös nimellä aivohalvaus – on merkin suurin pystysuora viiva.

Pienissä kaksikerroksisissa a: ssa on kaikki nämä kolme elementtiä.

Kirjoita Trivia

Typografiassa yksi tapa erottaa tosi kursiivi faux- tai ohjelmistokeskeisistä kirjasimista on tarkastella a-kirjainta. Kaksikerroksinen a löytyy yleensä pystysuorista roomalaisista kirjasimista. Vaikka mukana olevassa roomalaisessa versiossa on kaksikerroksinen a, todellisessa kursivoidussa versiossa käytetään yleensä yksikerroksista a. Kursivoitu kaksikerroksinen a on mahdollinen merkki faux-kursiivista.