Skip to content

Mikä on kalansilmälinssi?

3 de toukokuu de 2021

Kalansilmälinssi on erittäin leveä linssi DSLR-kameralle, joka sieppaa pallonpuoliskon (pyöreän) kuvan. Tämä luo visuaalisia vääristymiä, jotka ovat selkeitä ja joita käytetään usein luovassa valokuvauksessa. Tuloksena on kuva, joka näyttää ikään kuin kuvan reunat olisi kääritty pallomaisen muodon ympärille, kaarevia viivoja ja muuttanut minkä tahansa kuvan ulkoreunan kontekstia.

Mikä tekee kalansilmälinssistä ultradide?

Kalansilmälinssin kulma voi kaapata noin 180 asteen kulman, minkä vuoksi sitä pidetään erittäin laajakulmaobjektiivina. Laajakulmaobjektiivi voi kaapata kuvan, joka on noin 100 astetta leveä. Tämä luo kuvan, joka näyttää siltä, ​​että se on otettu kurkistusreiän läpi, kuten usein sisäänkäynnin ovissa. Kalansilmälinsseillä on myös erilainen ulkonäkö, koska linssin ulkolasilla on paljon huomattavampi käyrä kuin laajakulmalinssillä. Tämä käyrä antaa linssin siepata suuremman valon alueen ja luoda valokuvia, jotka ovat leveämpiä kuin keskimääräinen laajakulmaobjektiivisi.

Kuinka kalansilmälinssi toimii

Kaikkiin DSLR-linsseihin, paitsi kalansilmälinsseihin, viitataan nimellä suoraviivaiset linssit. Tämä johtuu siitä, että valo kulkee linssin läpi suoraan kuvakennoon. Tämä luo suorat viivat, jotka näet useimmissa valokuvissa.

@mlsartstudio kautta Twenty20
Kalansilmälinssit on suunniteltu taipumaan valoa, kun ne kulkevat linssin ulkoreunoista kuvakennoon. Tuloksena on, että linssi supistaa valoa kuvakennoon ja vain linssin keskiosa tuottaa valoa suoralla tiellä, mikä luo valokuvan ulkoreunojen ilmeisen vääristymän, joka nähdään käyrinä, joissa tavallisesti olisi suoria viivoja. Juuri tämä tekee näistä linsseistä niin suosittuja. Ensimmäisen kalansilmäobjektiivin loi Lontoon Becks vuonna 1924, mutta kalansilmälinssejä ei tullut laajalti saataville vaihdettaville objektiivikameroille, ennen kuin Nikon julkaisi ensimmäisen vaihdettavan kalansilmäobjektiivin vuonna 1962. Ensimmäisellä kalansilmäobjektiivilla oli 8 mm: n polttoväli ja f / 8-aukko.

Kalansilmälinssin monet käyttötavat

Yksi syy siihen, miksi jotkut valokuvaajat valitsevat kalansilmäobjektiivin, on saada aikaan nimeltään tehoste tynnyrin vääristymä. Useimmissa valokuvaustyypeissä tynnyrin vääristyminen on vaikutus, jota valokuvaajat välttävät, mutta kuvattaessa kalansilmäobjektiivin kautta se on juuri sitä, mitä jotkut valokuvaajat haluavat saavuttaa. Kalansilmäobjektiivilla on kuitenkin kaksi lähestymistapaa valokuvaukseen. Yksi valokuvaajien ryhmä käyttää linssejä keinona parantaa kuvaa, mutta on selvää, että käytettiin kalansilmälinssiä. Esimerkiksi kalansilmäobjektiivia voidaan käyttää auringonlaskun laukauksella horisontin laajentamiseksi edelleen tai sitä voidaan käyttää kaarevan kohteen kanssa käyrän tunteen kaappaamiseksi menettämättä osaa kuvasta.

Näkymä baseball-stadionille, joka on kaapattu kalansilmälinssillä.

@kymdros kautta Twenty20
Toinen valokuvaajien ryhmä käyttää kalansilmälinssiä nimenomaan linssin aiheuttaman vääristymän kaappaamiseen. Tästä on hyötyä monenlaisissa luovissa tyyleissä, mutta sitä käytetään useimmiten äärimmäisissä urheiluvalokuvissa, kuten rullalautailu tai laskuvarjohyppy, joissa kalansilmälinssin luoma näkymä simuloi näkymää, jonka henkilö näkisi.

Valokuva laskuvarjohyppääjästä kiinni kalansilmälinssillä.

Rick Neves / Getty Images

Muita kalansilmävalokuvaustyyppejä

Tietysti riippumatta siitä, haluaisiko valokuvaaja sen olevan selvää, käytetäänkö kalansilmäobjektiivia vai ei, kalansilmäobjektiivien käyttötarkoituksia on paljon enemmän kuin vain horisontti- ja extreme-urheilukuvia. Ei ole harvinaista, että vedenalaiset valokuvaajat käyttävät kalansilmäobjektiivia, koska se luo paremman ” tunnelman ” siitä, millaista on olla vedenalainen, antamalla katsojan nähdä kohtaus paljon luonnollisemmalla tavalla.

Kuva hammerhead-haista, joka on kaapattu kalansilmälinssillä.

Ken Kiefer 2 / Getty Images
Toinen kalansilmäobjektiivin luova käyttö on kuvien ottaminen linssin ollessa suoraan ylöspäin. Tästä on hyötyä kaupunkikuvavalokuvassa tai jopa maisemavalokuvauksessa. Linssin ylöspäin suuntautuva kulma antaa korkeuden tunteen katsellessaan rakennuksia, puita ja muita elementtejä.

Bambumetsä, joka on kuvattu katsomalla suoraan ylös kalansilmälinssin läpi.

@simogarb kautta Twenty20
Jotkut valokuvaajat käyttävät kalansilmälinssejä myös muun tyyppisiin valokuviin, kuten muotokuviin (kohde on keskitettävä ja reunat vääristyvät), astrofotografiaan ja kulissien takana oleviin valokuviin, jotka voivat kuvata täydellisemmän kuvan tapahtumista kulissien takana. Pyöreät kohteet sopivat hyvin myös valokuviin, jotka on otettu kalansilmälinsseillä, koska kuvien pallomainen luonne toimii hyvin kalansilmälinssin pyöreän luonteen kanssa. Vielä yksi, hieman hämärä kalansilmälinssien käyttö on liikkuvassa valokuvauksessa. Liikkuvat kalansilmäobjektiivit luovat kuvia, jotka on suljettu erilliseen ympyrään, ja joidenkin luovien valokuvaajien mielestä tämä on mielenkiintoinen tapa kaapata kohteitaan. Ulkoreunan vääristymät ja keskipiste ovat edelleen läsnä, kuten muillakin kalansilmävalokuvilla, mutta pyöreiden mobiilikuvien ilmeinen liikkuva luonne on oma genre.

Kuva pienestä lapsesta, joka on kaapattu liikkuvan kalansilmälinssin avulla.

Taro Hama @ e-kamakura / Getty Images

Kalansilmäkuvien jälkikäsittely

Jälkikäsittelyllä voi olla pari erilaista roolia kalansilmäkuvauksessa:

  • Kalansilmämaisten valokuvien luominen: Jotkut valokuvaajat haluavat lisätä kalansilmätehosteen jälkikäsittelyn aikana sen sijaan, että ottaisivat kuvia kalansilmälinssillä. Tämän ansiosta valokuvaaja voi hallita paremmin kalansilmän vääristymiä, vääristymien sijaintia ja kalansilmätehosteen kehää. Kuvissa, joissa on tämä vaikutus, lisätään viestiin, saattaa olla vain pieni osa kokonaiskuvasta, joka sisältää kalansilmätehosteen. Se voi olla mielenkiintoinen tapa muuttaa luovia kuvia luoda jotain uutta.
  • Objektiivin aiheuttamien vääristymien poistaminen: Jotkut valokuvaajat ottavat kuvan kalansilmäobjektiivilla ja korjaavat ja suoristavat kuvan reunojen ympäri kuvanmuokkausohjelmiston avulla. Tuloksena voi olla erittäin leveä kuva, joka muistuttaa panoraamavalokuvaa.