Skip to content

Mikä on käynnistysjärjestys?

2 de toukokuu de 2021

Käynnistysjärjestys on BIOSissa lueteltujen laitteiden järjestys, jossa tietokone etsii käyttöjärjestelmää. Vaikka kiintolevy on yleensä päälaite, josta käyttäjä voi haluta käynnistää, muut laitteet, kuten optiset asemat, levykeasemat, flash-asemat ja verkkoresurssit, ovat kaikki tyypillisiä laitteita, jotka on lueteltu käynnistysjärjestysvaihtoehdoina BIOS: ssa. Käynnistysjärjestykseen viitataan joskus myös nimellä BIOS-käynnistysjärjestys tai BIOS-käynnistysjärjestys.

BIOS-asetusohjelman käynnistysvalikko (CD-ROM-prioriteetti).

Käynnistysjärjestyksen muuttaminen BIOSissa

Monissa tietokoneissa kiintolevy on lueteltu käynnistysjärjestyksen ensimmäisenä kohteena. Koska kiintolevy on aina käynnistettävä laite (ellei tietokoneella ole suuria ongelmia), joudut muuttamaan käynnistysjärjestystä, jos haluat käynnistää jostakin muusta, kuten DVD-levyltä tai flash-asemalta. Jotkin laitteet saattavat sen sijaan luetella ensin jotain optista asemaa, mutta sitten seuraavaksi kiintolevyä. Tässä tilanteessa sinun ei tarvitse muuttaa käynnistysjärjestystä vain käynnistääksesi kiintolevyltä, ellei asemassa ole levyä. Jos levyä ei ole, odota vain, että BIOS ohittaa optisen aseman ja etsi käyttöjärjestelmää seuraavasta kohdasta, joka olisi kiintolevy tässä esimerkissä. Katso täydellinen opas kohdasta Kuinka muuttaa käynnistysjärjestystä BIOSissa. Jos et ole varma, kuinka käyttää BIOS-asetusohjelmaa, tutustu oppaasemme kohtaan Kuinka päästä BIOSiin. Jos etsit täydellistä apua erityyppisiltä medioilta käynnistettäessä, katso ohjeet ohjeista Käynnistäminen DVD / CD / BD-levyltä tai Kuinka käynnistää USB-asemalta. Aika, jolloin haluat käynnistää CD-levyltä tai flash-asemalta, voi olla käynnissä olevaa virustentorjuntaohjelmaa, uuden käyttöjärjestelmän asennusta tai tietojen tuhoamisohjelmaa suoritettaessa.

Lisätietoja käynnistysjärjestyksestä

Käynnistyksen itsetestin jälkeen BIOS yrittää käynnistää käynnistysjärjestyksessä luetellulta ensimmäiseltä laitteelta. Jos laitetta ei voida käynnistää, se yrittää käynnistää toisesta luettelossa olevasta laitteesta ja niin edelleen. Jos sinulla on kaksi kiintolevyä asennettuna ja ainoa sisältää käyttöjärjestelmän, kyseinen kiintolevy on lueteltava ensin käynnistysjärjestyksessä. Jos ei, on mahdollista, että BIOS roikkuu siellä ja ajattelee, että toisella kiintolevyllä pitäisi olla käyttöjärjestelmä, kun se ei todellakaan ole. Muuta vain käynnistysjärjestystä niin, että käyttöjärjestelmän todellinen kiintolevy on päällä, niin käynnistät oikein. Suurin osa tietokoneista antaa sinun nollata käynnistysjärjestyksen (yhdessä muiden BIOS-asetusten kanssa) vain yhdellä tai kahdella näppäimistöllä. Voit esimerkiksi painaa F9-näppäintä palauttaaksesi BIOSin oletusasetuksiin. BIOS-nollaus kuitenkin todennäköisesti palautuu kaikki BIOSissa tekemistäsi mukautetuista asetuksista eikä vain käynnistysjärjestyksestä. Jos haluat nollata käynnistysjärjestyksen, se on todennäköisesti vähemmän tuhoisa BIOS: n yleisasetuksille vain sijoittamalla laitteet haluamallesi tavalla, mikä kestää yleensä vain muutaman askeleen.