Skip to content

Mikä on käynnistyssektori?

1 de toukokuu de 2021

Käynnistyssektori on kiintolevyn fyysinen sektori tai osa, joka sisältää tietoja käynnistysprosessin aloittamisesta käyttöjärjestelmän lataamiseksi. Käynnistyssektori on sisäisellä kiintolevyllä, johon on asennettu käyttöjärjestelmä kuten Windows, sekä tallennuslaitteille, joita ei tarvitse edes käynnistää, vaan jotka vain pitävät henkilökohtaisia ​​tietoja, kuten ulkoinen kiintolevy, levyke tai jokin muu USB-laite.

Atilla ALTUN / E + / Getty Images

Kuinka käynnistyssektoria käytetään

Kun tietokone käynnistyy, ensimmäinen asia, joka tapahtuu, on se, että BIOS etsii vihjeitä siitä, mitä se tarvitsee käyttöjärjestelmän käynnistämiseen. Ensinnäkin BIOS näyttää jokaisen tietokoneeseen liitetyn tallennuslaitteen ensimmäisen sektorin. Oletetaan, että tietokoneessasi on yksi kiintolevy. Tämä tarkoittaa, että sinulla on yksi kiintolevy, jolla on yksi kenkäsektori. Kiintolevyn kyseisessä osassa voi olla yksi kahdesta asiasta: Master Boot Record (MBR) tai Volume Boot Record (VBR). MBR on ensimmäinen muotoiltu kiintolevy. Koska BIOS tarkastelee ensimmäistä sektoria ymmärtääkseen, miten sen pitäisi toimia, se lataa MBR: n muistiin. Kun MBR-tiedot on ladattu, aktiivinen osio löytyy, jotta tietokone tietää käyttöjärjestelmän sijainnin. Jos kiintolevyllä on useita osioita, VBR on kunkin sektorin ensimmäinen sektori. VBR on myös ensimmäinen sektori laitteelle, jota ei ole osioitu lainkaan. Tarkista ne MBR ja VBR yllä olevista linkeistä saadaksesi lisätietoja Master Boot Record- ja Volume Boot Record -tietueista ja niiden toiminnasta osana käynnistysprosessia.

Käynnistyssektorivirheet

Sektorilla on oltava hyvin erityinen levyn allekirjoitus, jotta BIOS näkee sen käynnistyssektorina. Tämä allekirjoitus on 0x55AA ja sisältyy sen kahteen viimeiseen tavuun. Jos levyn allekirjoitus on vioittunut tai sitä on jotenkin muutettu, on hyvin todennäköistä, että BIOS ei löydä käynnistyssektoria, joten se ei tietenkään voi ladata tarvittavia ohjeita käyttöjärjestelmän löytämiseen ja aloittamiseen järjestelmään. Mikä tahansa seuraavista virheilmoituksista voisi osoittavat vioittuneen käynnistyssektorin:

  • Virheellinen osiotaulukko
  • BOOTMGR-tiedostoa ei löytynyt
  • Bootmgr puuttuu
  • Puuttuva käyttöjärjestelmä
  • Asennusohjelma on todennut, että tiedostojärjestelmäsi on vioittunut
  • Tapahtui levyn lukuvirhe
  • NTLDR puuttuu
  • Virhe ladattaessa käyttöjärjestelmää

Vaikka yksi näistä virheistä usein osoittaa käynnistyssektoriongelman, voi olla muita syitä, erilaisilla ratkaisuilla. Noudata kaikkia erityisiä vianmääritysohjeita, joita saatat löytää sivustollamme tai muualla.

Boot Sector -virheiden korjaaminen

Jos huomaat vianetsinnän kautta, että käynnistyssektorivirhe on todennäköisesti syy ongelmiin, kiintolevyn alustaminen ja Windowsin uudelleenasentaminen alusta alkaen on ”klassinen” korjaus tämän tyyppisille ongelmille. Onneksi on olemassa muita, vähemmän tuhoisia, mutta vakiintuneita prosesseja, joita kuka tahansa voi seurata ja joiden pitäisi korjata käynnistyssektori … ei tarvita tietokoneen poistamista. Voit korjata vioittuneen käynnistyssektorin Windows 10, 8, 7 tai Vistassa noudattamalla yksityiskohtaista opetusohjelmaa Uuden osion käynnistyssektorin kirjoittaminen Windows-järjestelmäosioon. Näitä virheitä voi esiintyä myös Windows XP: ssä, mutta korjausprosessi on hyvin erilainen. Katso lisätietoja artikkelistamme Uuden osion käynnistyssektorin kirjoittaminen Windows XP: n järjestelmäosioon. Yksi yllä mainituista virallisemmista, Microsoftin määräämistä prosesseista on parempia vetoja melkein kaikissa tapauksissa, mutta on joitain kolmannen osapuolen työkaluja, jotka voivat rakentaa käynnistyssektorit uudelleen, jos haluat kokeilla yhtä niistä. Katso luettelo ilmaisista levyosiointityökaluista, jos tarvitset suositusta. On myös joitain kaupallisia kiintolevytestaustyökaluja, jotka mainostavat kykyä palauttaa tietoja viallisilta sektoreilta, mikä saattaa olla yksi tapa korjata virhe, mutta keskitymme jo mainitsemiinne ideoihin ennen kuin maksamme yhdestä näistä.

Käynnistyssektorivirukset

Käynnistyssektori on lisäksi yleinen alue haittaohjelmien tarttumiselle riskin lisäksi, että jokin onnettomuus tai laitteistovika vioittuu. Haittaohjelmien valmistajat rakastavat keskittää huomionsa käynnistyssektoriin, koska sen koodi käynnistetään automaattisesti ja joskus ilman suojausta, ennen kuin käyttöjärjestelmä edes käynnistyy! Jos luulet, että sinulla on käynnistyssektorivirus, suosittelemme a saattaa loppuun skannaa haittaohjelmia varmista, että skannaat myös käynnistyssektorin. Katso ohjeet kohdasta Kuinka skannata tietokoneesi virusten ja muiden haittaohjelmien varalta, jos et ole varma mitä tehdä. Monet näistä viruksista estävät tietokoneesi käynnistymisen kokonaan, mikä tekee haittaohjelmien skannaamisesta Windowsin sisällä mahdotonta. Näissä tapauksissa tarvitset käynnistettävissä virustunnistin. Pidämme luetteloa ilmaisista käynnistettävistä virustentorjuntatyökaluista, joista voit valita, mikä ratkaisee tämän erityisen turhauttavan catch-22: n. Joissakin emolevyissä on BIOS-ohjelmisto, joka estää aktiivisesti käynnistyssektoreiden muokkaamisen, mikä on erittäin hyödyllistä estämään haittaohjelmia tekemästä muutoksia siihen. Tämä ominaisuus on todennäköisesti poistettu käytöstä oletuksena, joten osiointityökalut ja levyn salausohjelmat toimivat oikein, mutta se kannattaa ottaa käyttöön, jos et käytä tämäntyyppisiä työkaluja ja olet käsitellyt käynnistyssektorin viruskysymyksiä.

Lisätietoja käynnistyssektoreista

Käynnistyssektori luodaan, kun alustat laitteen ensimmäisen kerran. Tämä tarkoittaa, että jos laitetta ei ole alustettu eikä siksi käytetä tiedostojärjestelmää, myöskään käynnistyssektoria ei ole. Tallennuslaitetta kohti on vain yksi käynnistyssektori. Vaikka yhdellä kiintolevyllä on useita osioita tai se käyttää useampaa kuin yhtä käyttöjärjestelmää, ne ovat silti vain yksi koko ajamiselle. Maksullinen ohjelmisto, kuten Active @ Partition Recovery, on saatavana, joka voi varmuuskopioida ja palauttaa käynnistyssektorin tiedot, jos kohtaat ongelman. Muut kehittyneet sovellukset voivat löytää asemasta toisen käynnistyssektorin, jota voidaan käyttää vioittuneen uudelleen rakentamiseen.