Skip to content

Mikä on komentokehote Windowsissa ja miten se avataan?

20 de maaliskuu de 2021

Komentokehote on komentorivin tulkkisovellus, joka on saatavana useimmissa Windows-käyttöjärjestelmissä. Sitä käytetään syötettyjen komentojen suorittamiseen. Suurin osa näistä komennoista automatisoi tehtäviä komentosarjojen ja erätiedostojen kautta, suorittaa edistyneitä hallintatoimintoja ja vianmäärittää tai ratkaista tiettyjä Windows-ongelmia.

Komentokehotetta kutsutaan virallisesti Windows Command Processoriksi, mutta sitä kutsutaan joskus myös komentokuoreksi tai cmd-kehote tai jopa sen tiedostonimi, cmd.exe.

Komentokehotteeseen viitataan joskus väärin ”DOS-kehotteena” tai itse MS-DOS: na. Komentokehote on Windows-ohjelma, joka jäljittelee monia MS-DOS: ssa käytettävissä olevia komentorivikykyjä, mutta se ei ole MS-DOS.

Cmd on myös lyhenne monille muille tekniikan termeille, kuten keskitetty viestien jakelu, värinäyttöja yhteinen hallintatietokanta, mutta millään heistä ei ole mitään tekemistä komentokehotteen kanssa.

Komentokehotteen käyttö

Komentokehote voidaan avata useilla tavoilla, mutta ”normaali” menetelmä tapahtuu Komentokehote Käynnistä-valikossa tai Sovellukset-näytössä oleva pikakuvake Windows-versiostasi riippuen.

Pikakuvake on nopeampi useimmille ihmisille, mutta toinen tapa käyttää komentokehotetta on cmd Suorita komento. Voit myös avata cmd.exe alkuperäiseltä sijainniltaan:

C:Windowssystem32cmd.exe

Vielä yksi tapa avata komentokehote joissakin Windows-versioissa on Power User -valikko. Saatat kuitenkin nähdä PowerShellin komentokehotteen sijasta tietokoneen asetusten mukaan.

Monet komennot voidaan suorittaa vain, jos käytät komentokehotetta järjestelmänvalvojana.

Komentokehotteen käyttö

Käyttääksesi komentokehotetta, kirjoita kelvollinen komentokehote -komento mahdollisten parametrien ohella. Komentokehote sitten suorittaa komennon syötetyksi ja suorittaa tehtävän tai toiminnon, jonka se on suunniteltu suorittamaan Windowsissa.

Esimerkiksi seuraavan komentokehotekomennon suorittaminen Lataukset-kansiossa poistaisi kaikki MP3-tiedostot kyseisestä kansiosta:

del *.mp3

Komennot on syötettävä komentokehotteeseen tarkalleen. Väärä syntaksi tai kirjoitusvirhe voi aiheuttaa komennon epäonnistumisen tai pahempaa; se voi suorittaa väärän komennon tai oikean komennon väärällä tavalla. Mukavuustasoa ja komentokäsittelyn lukemista suositellaan.

Esimerkiksi suorittamalla ohj -komento näyttää luettelon tiedostoista ja kansioista, jotka ovat missä tahansa tietyssä paikassa tietokoneessa, mutta ei oikeastaan tehdä mitä vain. Muuta kuitenkin vain pari kirjainta ja se muuttuu del komento, jolla poistat tiedostot komentokehotteesta!

Syntaksi on niin tärkeä, että joillakin komennoilla, erityisesti poistokomennolla, jopa yhden välilyönnin lisääminen voi tarkoittaa täysin erilaisten tietojen poistamista.

Tässä on esimerkki, jossa komennossa oleva tila jakaa rivin kahteen osaan, luoden lähinnä kaksi komennot, joissa juurikansiossa olevat tiedostot (tiedostot) poistetaan alikansiossa olevien tiedostojen (musiikki) sijaan:

del C:files music

Oikea tapa suorittaa komento tiedostojen poistamiseksi musiikkia Kansio on sen sijaan poistaa tila niin, että koko komento on kiristetty oikein.

Älä anna tämän pelotella sinua käyttämästä komentorivikomentoja, mutta anna sen varmasti tehdä sinusta varovainen.

Komentokehotuskomennot

Komentokehotteessa on suuri määrä komentoja, mutta niiden saatavuus vaihtelee käyttöjärjestelmittäin. Täältä näet, mitkä komentokehotekomennot ovat yhteensopivia tietyn käyttöjärjestelmän kanssa:

  • Windows 8 -komennot
  • Windows 7 -komennot
  • Windows XP -komennot

Näiden komentoluetteloiden seuraaminen osoittaa, että komentokehotteessa on paljon ja paljon komentoja, mutta kaikkia niitä ei käytetä niin usein kuin muita.

Tässä on joitain yleisimmin käytettyjä komentorivikomentoja, joita käytetään useissa olosuhteissa: chkdsk, copy, ftp, del, format, ping, attrib, net, dir, help ja shutdown.

Komentokehotteen saatavuus

Komentokehote on käytettävissä kaikissa Windows NT -käyttöjärjestelmissä, joihin kuuluvat Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP ja Windows 2000 sekä Windows Server 2012, 2008 ja 2003.

Windows PowerShell, edistynyt komentorivin tulkki, joka on saatavana uusimmissa Windows-versioissa, täydentää komentokehotteessa käytettävissä olevia komentojen suorittamisen kykyjä. Windows PowerShell voi lopulta korvata komentokehotteen tulevassa Windows-versiossa.

Windows Terminal on toinen Microsoftin hyväksymä tapa käyttää komentokehotetta ja PowerShelliä samassa työkalussa.