Skip to content

Mikä on komentorivin tulkki?

30 de huhtikuu de 2021

Komentorivin tulkki on mikä tahansa ohjelma, joka sallii komentojen syöttämisen ja suorittaa sitten komennot käyttöjärjestelmälle. Se on kirjaimellisesti komentojen tulkki. Toisin kuin ohjelmalla, jolla on graafinen käyttöliittymä (GUI), kuten painikkeita ja valikoita, joita ohjataan hiirelläni, komentorivin tulkki hyväksyy tekstirivit näppäimistöltä komentoina ja muuntaa sitten komennot toimintoiksi, jotka käyttöjärjestelmä ymmärtää.

Muut komentorivin tulkin nimet

Kaikkiin komentorivin tulkkiohjelmiin viitataan usein myös komentoriviliittymänä. Harvemmin sitä kutsutaan myös a CLI, komentokielen tulkki, konsolin käyttöliittymä, komentoprosessori, kuori, komentorivin kuoritai a komentotulkki. CLI on myös lyhenne muille tekniikatermeille, joilla ei ole mitään tekemistä komentoriviliittymän kanssa, kuten kutsuvan linjan tunnistus, puhelutason käyttöliittymä, välimuistilinjan lomitus, selkeä keskeytyslippu, ja soittajan sijaintitiedot.

Miksi niitä käytetään?

Jos tietokonetta voidaan ohjata helppokäyttöisillä sovelluksilla, joissa on graafinen käyttöliittymä, saatat ihmetellä, miksi kukaan haluaisi sen sijaan kirjoittaa komentoja komentoriviltä. Syitä on kolme … Ensimmäinen on, että voit automatisoida komennot. Voisimme antaa monia esimerkkejä, mutta yksi on komentosarja, joka sulkee tietyt palvelut tai ohjelmat aina, kun käyttäjä kirjautuu ensimmäisen kerran sisään. Toista voidaan käyttää kopioimaan samankaltaisen tiedoston tiedostot kansiosta, joten sinun ei tarvitse siivilöidä. sen kautta itse. Nämä asiat voidaan tehdä nopeasti ja automaattisesti komentojen avulla. Toinen etu komentorivin tulkin käytöstä on, että sinulla on suora pääsy käyttöjärjestelmän toimintoihin. Edistyneet käyttäjät saattavat mieluummin käyttää komentoriviliittymää sen antaman ytimekkään ja tehokkaan pääsyn vuoksi. Yksinkertaiset ja kokemattomat käyttäjät eivät kuitenkaan yleensä halua käyttää komentoriviliittymää, koska he eivät todellakaan ole yhtä helppoja käyttää kuin graafinen ohjelma. Käytettävissä olevat komennot eivät ole yhtä ilmeisiä kuin ohjelma, jolla on valikko ja painikkeet. Et voi vain avata komentorivin tulkkia ja tietää heti, kuinka sitä käytetään tavallisen graafisen sovelluksen kanssa, jonka saatat ladata. Komentorivin tulkit ovat hyödyllisiä, koska vaikka käyttöjärjestelmän ohjaamiseen voi olla valtava määrä komentoja ja vaihtoehtoja, on mahdollista, että kyseisen käyttöjärjestelmän GUI-ohjelmistoa ei yksinkertaisesti rakenneta hyödyntämään näitä komentoja. He myös antavat sinun käyttää joitain näistä komennoista, mutta sinun ei tarvitse käyttää niitä kaikkia kerralla, mikä on hyödyllistä järjestelmille, joilla ei ole resursseja graafisen ohjelman suorittamiseen.

Kaikki komentorivin tulkit eivät ole samanlaisia

Kun komentorivin tulkki ymmärtää tietyn komennon, se tekee sen ohjelmointikielen ja syntaksin perusteella. Tämä tarkoittaa, että yksi komento, joka toimii yhdessä tilanteessa tietyssä käyttöjärjestelmässä ja ohjelmointikielessä, ei välttämättä toimi samalla tavalla (tai ollenkaan) eri ympäristössä. Esimerkiksi yksi käyttöympäristö saattaa käyttää komentoa skannaa nyt skannata tietokone virheiden varalta, mutta toinen ohjelma tai käyttöjärjestelmä, johon ei ole sisäänrakennettua ominaisuutta, ei ehkä tee mitään. Tai jos sillä on samanlainen toiminto, komentorivin tulkki saattaa ymmärtää vain skannata tai niukasti, esimerkiksi. Syntaksi on myös tärkeä, koska ne ovat herkkiä sille, että virheellinen kirjoittaminen voidaan tulkita väärin täysin erilaisena komennona. Esimerkiksi, skannaa nyt voi olla, mitä ohjelma käyttää skannauksen aloittamiseen, mutta jos poistat viimeisen kirjaimen, scanno voi olla miten se ymmärtää kun sen pitäisi lopettaa skannaus.

Lisätietoja komentorivin tulkeista

Useimmissa Windows-käyttöjärjestelmissä ensisijainen komentorivin tulkki on komentokehote. Windows PowerShell on edistyneempi komentorivin tulkki, joka on saatavana komentokehotteen rinnalla Windowsin uusimmissa versioissa. Windows Terminal sisältää myös komentorivityökalut, mutta se ei ole sisäänrakennettu Windowsiin. Windows XP: ssä ja Windows 2000: ssa erityinen diagnostiikkatyökalu nimeltä Recovery Console toimii myös komentorivin tulkkina suorittamaan erilaisia ​​vianmääritys- ja järjestelmän korjaustehtäviä. MacOS-käyttöjärjestelmän komentoriviliittymää kutsutaan terminaaliksi. Joskus sekä komentoriviliittymä että graafinen käyttöliittymä sisältyvät samaan ohjelmaan. Tässä tapauksessa on tyypillistä, että yksi käyttöliittymä tukee tiettyjä toimintoja, jotka on suljettu pois toisesta. Se on yleensä komentoriviosa, joka sisältää enemmän ominaisuuksia, koska se tarjoaa raakan pääsyn sovellustiedostoihin eikä sitä rajoita se, mitä ohjelmistokehittäjä päätti sisällyttää käyttöliittymään.