Skip to content

Mikä on laajakulmalinssi?

22 de kesäkuu de 2021

Olet todennäköisesti kuullut laajakulma-objektiivista aiemmin, ja olet melkein varmasti nähnyt tämäntyyppisellä objektiivilla otettuja valokuvia. Jos kuitenkin olet suhteellisen uusi digitaalivalokuvauksessa tai videokuvauksessa, et ehkä tunne sen toimintaa. Vaikka tässä artikkelissa ei käsitellä laajakulmalinssien ostosuosituksia – neuvoja ja suosituimpia tietoja, katso tämä artikkeli DSLR-laitteiden parhaista laajakulmalinsseistä – selitämme, mikä on laajakulmalinssi ja miksi haluat ehkä yksi.

Mikä on laajakulmalinssi?

Laajakulmaobjektiivin polttoväli on lyhyempi kuin ei-laajakulmalinssin. Polttoväli on etäisyys objektiivin keskiosasta siihen, missä objektiivi on tarkennettu. Mitä lyhyempi polttoväli, sitä laajemman näkökentän voit kaapata. Joten laajakulmaobjektiivilla voit saada enemmän tietyn kohtauksen kehyksestäsi, ja etualalla olevat kohteet näyttävät paljon suuremmilta kuin taustalla olevat. Pohjimmiltaan laajakulmaobjektiivilla saat suuremman näkökentän.

Miksi haluat käyttää laajakulmalinssiä

Laaja näkökulma kaupunkimaisemaan

Laajakulmaobjektiivi voi olla hyödyllinen, jos et pysty siirtymään kauas saadaksesi enemmän kohdetta kohteestasi. Esimerkiksi, jos yrität kuvata suurta ryhmäkuvaa, mutta sinulla ei ole paljon tilaa heiluttaa, missä seisot, laajakulmaobjektiivi voi auttaa saamaan mahdollisimman monen ihmisen kehykseen. Koska laajakulmaobjektiivit sopivat täydellisesti suuren näkökentän sieppaamiseen, ne sopivat myös luonnon kohtausten ja maisemien kuvaamiseen. Jos haluat kaapata kuvan, jolla on hyvä syväterävyys (eli taustalla olevat kohteet ovat edelleen suhteellisen tarkennettuina), laajakulmaobjektiivi on hyvä valinta, varsinkin zoomaus- / teleobjektiiviin verrattuna. Zoom-linsseistä puhuen, huomaa, että jotkut laajakulmalinssit ovat myös zoomauslinssejä, mutta eivät kaikki. Joillakin linsseillä (laajakulma ja muut) on kiinteä polttoväli (ei zoomausmahdollisuutta) – näihin linsseihin viitataan myös ”päälinsseinä”. Paras vaihtoehto sinulle riippuu mieltymyksistäsi ja tilanteestasi. Prime-linssit ovat tyypillisesti halvempia ja niillä on suurempi aukkoasetus, kun taas zoom-objektiivit tarjoavat enemmän vaihtoehtoja, koska voit hallita, kuinka lähellä kuvan rajaus on.

Jotkut mielessä pidettävät asiat

Askeleet hiekkadyyneissä ammuttiin laajakulmaobjektiivilla

Laajakulmaobjektiivilla kuvaamiseen liittyy joitain kompromisseja. Esimerkiksi lyhyt polttoväli voi johtaa vääristymiin. Jos otat kuvan useista esineistä, kuten muutama erilainen pullo pöydällä, ja jotkut ovat lähempänä linssiä kuin toiset, ne voivat näyttää olevan huomattavan erikokoisia, vaikka ne eivät olekaan todellisuudessa. Lisäksi näet vääristymät kaikilla sieppaamillasi suorilla viivoilla. Laajakulmaobjektiivit voivat saada ne näyttämään kaarevilta, koska laaja näkökenttä johtaa siihen, että kuvaa puristetaan sopivaksi. Tämä vaikutus tunnetaan tynnyrin vääristymänä. Vääristymien lisäksi laajakulmalinsseillä on potentiaalinen haittapuoli, että ne eivät korosta tarkennusta kuvan tiettyihin osiin. Tämä on järkevää, mutta jos tavoitteesi on sieppata kukan yksityiskohdat suuremmalla luontokuvalla, teleobjektiivi (zoom) voi olla parempi veto, koska voit keskittyä tähän tiettyyn kuvan alueeseen ja lukita keskittyä sinne.

Bottom Line

Laajakulmaobjektiivit ovat ihanteellisia maisemakuvaukseen ja muihin tilanteisiin, joissa haluat saada mahdollisimman paljon kehykseen siirtymättä liian kauas kohteesta. Kuten näette, tälle objektiiville on paljon käyttötapauksia – se ei ole lisävaruste, jonka vain ammattimaisimmat ja kokeneimmat valokuvaajat haluavat. Muista vain, että tämän tyyppinen linssi voi aiheuttaa vääristymiä. Niin kauan kuin tiedät mitä odottaa laajakulmaobjektiivilla, voit kuitenkin luoda hyviä kuvia.