Skip to content

Mikä on laiteohjain?

1 de toukokuu de 2021

Laiteohjain on pieni ohjelmisto, joka kertoo käyttöjärjestelmälle ja muille ohjelmistoille, kuinka kommunikoida laitteiston kanssa. Esimerkiksi tulostinohjaimet kertovat käyttöjärjestelmälle, ja laajennuksella missä tahansa ohjelmassa sinulla on asia, jonka haluat tulostaa, tarkalleen miten tietoja tulostetaan sivulle

Kortit ja ohjaimet

Äänikorttiohjaimet ovat välttämättömiä, joten käyttöjärjestelmäsi tietää tarkalleen, kuinka MP3-tiedoston sisältämät 1- ja 0-käänteet voidaan kääntää äänisignaaleiksi, jotka äänikortti voi lähettää kuulokkeisiin tai kaiuttimiin. Sama yleinen ajatus pätee näytönohjaimiin, näppäimistöihin, näyttöihin, hiiriin, levyasemiin jne. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja ajureiden tärkeydestä, mukaan lukien muutama esimerkki, sekä tietoa siitä, miten ohjaimet pidetään ajan tasalla ja mitä tehdä jos he eivät toimi kunnolla.

Kuinka laiteohjaimet toimivat?

Ajattele laiteajureita, kuten kääntäjiä käyttämäsi ohjelman ja laitteen välillä, jota ohjelma haluaa käyttää jollakin tavalla. Ohjelmiston ja laitteiston ovat luoneet eri ihmiset tai yritykset, ja ne puhuvat kahta täysin eri kielillä, joten kääntäjä (kuljettaja) antaa heidän kommunikoida. Toisin sanoen, ohjelmisto voi antaa kuljettajalle tietoja selittääkseen, mitä se haluaa laitteiston tekevän, tiedot, jotka laiteohjain ymmärtää ja pystyy sitten täyttämään laitteiston kanssa.

Laiteohjaimet ja yhteensopivuus

Laiteajurien ansiosta useimpien ohjelmistojen ei tarvitse osata työskennellä suoraan laitteiston kanssa, eikä ohjaimen tarvitse sisällyttää täydellistä sovelluskokemusta käyttäjien kanssa vuorovaikutukseen. Sen sijaan ohjelman ja ohjaimen on yksinkertaisesti tiedettävä, miten olla yhteydessä toisiinsa. Tämä on melko hyvä tarjous kaikille asianosaisille, kun otetaan huomioon, että siellä on lähes loputon ohjelmisto- ja laitteistotarjonta. Jos kaikkien pitäisi osata kommunikoida kaikkien muiden kanssa, ohjelmistojen ja laitteistojen valmistus olisi lähes mahdotonta.

Laiteajurien hallinta

Windows-tietokoneesi jokaisen laitteiston ohjaimia hallitaan keskitetysti Laitehallinnasta, joka on saatavana kaikissa Microsoft Windows -versioissa. Suurimman osan ajasta ohjaimet asennetaan automaattisesti eikä tarvitse koskaan enemmän huomiota lukuun ottamatta ajoittaista päivitystä virheiden korjaamiseksi tai uuden hienon ominaisuuden lisäämiseksi. Tämä pätee joihinkin Windows-ohjaimiin, jotka ladataan Windows Update -palvelun kautta. Kun valmistaja julkaisee ohjainpäivityksen, sinun on asennettava se. Jotkut yritykset tarjoavat ohjelmia, jotka tarkistavat ja asentavat kaikki asiaankuuluvat päivitykset, mutta useimmat eivät tee siitä niin helppoa. Onneksi on olemassa ilmaisia ​​ohjainpäivitysohjelmia, jotka palvelevat samaa tarkoitusta ja toimivat kaiken tyyppisten ohjainten kanssa. Jotkut jopa tarkistavat päivitykset automaattisesti ja lataavat ja asentavat ne puolestasi, aivan kuten Windows Update.

Yleiset ohjaintehtävät

Tässä on joitain Windowsissa ajureita koskevia yleisiä tehtäviä:

  • Kuinka päivittää ohjaimet Windowsissa
  • Kuinka löytää ohjaimen versionumero Windowsista
  • Kuinka palauttaa ohjain Windowsissa

Tässä on muutamia ohjaimiin liittyviä resursseja:

  • Windows 10 -ohjaimet (päivitetty luettelo)
  • Windows 8 -ajurit (päivitetty luettelo)
  • Windows 7 -ajurit (päivitetty luettelo)
  • Kuinka etsiä ja ladata ohjaimia valmistajan verkkosivustoilta
  • Suositut ohjaimen lataussivustot
  • Kuinka selvittää, onko käytössä 32- tai 64-bittinen Windows-versio

Monet ongelmat, jotka voidaan eristää tietylle laitteistolle, eivät ole itse varsinaisen laitteiston ongelmia, mutta ongelmat kyseiselle laitteistolle asennetuissa laiteohjaimissa. Joidenkin yllä linkitettyjen resurssien pitäisi auttaa sinua selvittämään kaikki tämä. Kun ohjainpäivitys on saatavana laitevalmistajalta, se on saatavilla ilmaiseksi heidän verkkosivustoltaan. Sinun ei pitäisi koskaan joutua maksamaan ajurien päivittämisestä, ellet maksa kuljettajapäivitysohjelmasta, mutta silloinkin tiettyjä ohjaimia ei tarvitse ostaa.

Kun laiteohjain on tai ei ole välttämätön

Perusohjelmisto-ohjain-laitteisto-suhteen lisäksi on joitain muita tilanteita, joihin kuljettajat (ja jotka eivät liity) ovat mielenkiintoisia. Vaikka tämä on nykyään vähemmän yleistä, jotkut ohjelmistot pystyvät kommunikoimaan suoraan tietyntyyppisten laitteistojen kanssa – ohjaimia ei tarvita! Tämä on yleensä mahdollista vain, kun ohjelmisto lähettää hyvin yksinkertaisia ​​komentoja laitteistolle tai kun molemmat on kehittänyt sama yritys, mutta tämä voidaan ajatella myös eräänlaisena sisäänrakennettuna ohjaintilanteena.

Erilaiset laiteohjaimet

Jotkut laiteohjaimet kommunikoivat suoraan laitteen kanssa, mutta toiset kerrostetaan yhdessä. Näissä tilanteissa ohjelma kommunikoi yhden kuljettajan kanssa ennen kuin kuljettaja on yhteydessä toiseen ja niin edelleen, kunnes viimeinen ohjain tosiasiallisesti suorittaa suoran yhteyden laitteiston kanssa. Nämä ”keskimmäiset” ohjaimet eivät usein suorita mitään muuta toimintoa kuin varmistavat, että muut ohjaimet toimivat oikein. Riippumatta siitä, työskenteleekö yksi pino tai useampia kerroksia ”pinossa”, kaikki tehdään taustalla ilman, että sinun tarvitsee tietää mitään tai tehdä mitään.

.SYS-tiedostot

Windows käyttää .SYS-tiedostoja ladattavina laiteajureina, eli ne voidaan ladata tarpeen mukaan, jotta ne eivät aina vie muistia – muut ohjaimet ovat DLL- tai EXE-muodossa. Sama pätee Linux .KO-moduuleihin.

SYS-tiedostot Windows 8: ssa.

WHQL

WHQL on Microsoftin testausprosessi, joka auttaa osoittamaan, että tietty laiteohjain toimii tietyn Windows-version kanssa. Saatat nähdä, että lataamasi ohjain on WHQL-sertifioitu tai ei. Voit lukea lisää Windows-laitteiston laatulaboratorioista täältä.

Virtuaaliset laiteohjaimet

Toinen ohjaimen muoto on virtuaalinen laiteohjain. Nämä ohjaimet päättyvät yleensä .VXD-tiedostotunnisteeseen ja niitä käytetään virtualisointiohjelmistojen kanssa. Ne toimivat samalla tavalla kuin tavalliset ohjaimet, mutta estääkseen vieraskäyttöjärjestelmän pääsyn laitteistoon suoraan, virtuaaliset ohjaimet naamioidaan todelliseksi laitteistoksi, jotta vieras-käyttöjärjestelmä ja sen omat ohjaimet pääsevät käyttämään laitteistoa aivan kuten muut kuin virtuaaliset käyttöjärjestelmät. Toisin sanoen, vaikka isäntäkäyttöjärjestelmä ja sen ohjaimet ovat vuorovaikutuksessa todellisten laitteistokomponenttien kanssa, virtuaaliset vieraskäyttöjärjestelmät ja niiden ohjaimet ovat yhteydessä virtuaalilaitteistoon virtuaalilaiteohjaimien kautta, jotka isäntäkäyttöjärjestelmä välittää sitten todelliselle fyysiselle laitteistolle.