Skip to content

Mikä on langaton kotiteatteri?

3 de heinäkuu de 2021

Langaton kotiteatteri tai viihdejärjestelmä voi viitata mihin tahansa äänijärjestelmään, joka sisältää langattomat surround-kaiuttimet, jotka on kytketty langattomaan kotiverkkoon (Wi-Fi). Mutta se voi myös tarkoittaa enemmän. Tutkitaan erilaisia ​​langattomia yhteyksiä, jotka voidaan sisällyttää kotiteatterijärjestelmään.

Langattomat kaiuttimet

Langattomat surround-kaiuttimet ovat suosittuja kaiutinratkaisuja kotiviihdejärjestelmiin, mutta älä anna langattoman termin hämätä. Pitkät johdot, jotka yhdistävät kaiuttimet stereo- tai kotiteatterivastaanottimeen, voidaan eliminoida langattomassa järjestelmässä. Silti sinun on kytkettävä langaton kaiutin virtalähteeseen. Jotta kaiutin toimisi, se tarvitsee pääsyn äänisignaaliin sähköimpulssien muodossa ja fyysisen yhteyden virtalähteeseen vahvistimeen tai pistorasiaan. Lähetin on fyysisesti kytketty vastaanottimen esivahvistinlähtöihin tai integroitu keskusyksikköön kotiteatterin langattomissa kaiuttimissa. Lähetin lähettää äänitiedot kaiuttimeen, jossa on sisäänrakennettu vastaanotin. Langattomasti lähetettävän äänisignaalin tuottamiseksi kaiutin tarvitsee lisätehoa. Tämä tarkoittaa, että kaiuttimen on oltava fyysisesti kiinnitetty virtalähteeseen ja vahvistimeen. Vahvistin voidaan rakentaa kaiutinkoteloon (tehokaiutin) tai kiinnittää fyysisesti kaiutinkaapelilla ulkoiseen vahvistimeen, jossa on virransyöttöinen langaton vastaanotin. Langatonta tilaäänikaiutintekniikkaa käytetään joissakin kotiteatteripakkausjärjestelmissä ja langattomilla surround-kaiuttimilla varustetuissa soundbar-kaiuttimissa. Useat langattomat kotiteatterikaiutinjärjestelmät sisältävät langattomat surround-kaiuttimet, subwooferin ja langattomat kaiuttimet muille kanaville. WISA (Wireless Speaker and Audio Association) koordinoi erityisesti kotiteatterisovelluksia varten tarkoitettujen langattomien kaiutintuotteiden ja -järjestelmien kehittämistä ja standardointia. Katso tapoja käyttää tavallisia langallisia kaiuttimia langattoman audiojärjestelmän asennuksessa.

Axiim Q HD 5.1

Langattomat subwooferit

Subwooferit ovat tyypillisesti itsejännitteisiä ja sisältävät verkkovirran. Subwooferit voivat kuitenkin sijaita kaukana vastaanottimesta, josta he tarvitsevat äänisignaalin. Tästä syystä langattomat subwooferit ovat yleisiä, erityisesti soundbar-järjestelmissä, joissa on vain kaksi komponenttia: soundbar ja erillinen subwoofer. Langattomien surround-kaiuttimien tapaan langaton bassokaiutinjärjestely eliminoi pitkän kaapeliliitännän ja tarjoaa joustavuutta bassokaiuttimen sijoittamisessa. Silti soundbar ja subwoofer on kytkettävä pistorasiaan.

Klipsch R-10SWI langaton subwoofer lähettimellä

Bluetooth

Kotiviihdejärjestelmien langattoman tekniikan myötä Bluetoothista on tullut johtava standardi langattomalle ääniliitännälle. Se on tärkein tekniikka, jota käytetään langattomien kaiutinjärjestelmien yhdistämiseen. Useammissa kotiteatterivastaanottimissa on sisäänrakennettu Bluetooth tai portit, jotka hyväksyvät lisävarusteena saatavan Bluetooth-vastaanottimen. Tämän avulla voit käyttää sisältöä langattomasti älypuhelimesta, tabletista, tietokoneesta tai muusta laitteesta.

Harmon Kardon BTA-10 ja Logitech Bluetooth -äänivastaanottimet

Samsung ja muut tv-valmistajat käyttävät Bluetoothia äänen suoratoistoon tietyistä televisioista yhteensopivaan Samsungin soundbariin tai äänijärjestelmään. Samsung viittaa tähän nimellä SoundShare. Muut tuotemerkit voivat käyttää eri nimiä.

Wi-Fi ja langaton verkko

Wi-Fi voi myös helpottaa langattomien kaiuttimien tai kotiteatteriliitäntöjen muodostamista. Katso esimerkkejä verkon mediasoittimista ja mediavirtaimista, Blu-ray-soittimista, älytelevisioista ja kotiteatterivastaanottimista, joissa on Wi-Fi ja langaton verkkoyhteys.

Samsung UBD-K8500 - WiFi-yhteys vahvistettu

Apple AirPlay

Jos sinulla on iPod, iPhone, iPad tai Apple TV, saatat tuntea Applen langattoman suoratoiston yhteysvaihtoehdon: AirPlay ja AirPlay 2. Kun AirPlay-yhteensopivuus on integroitu kotiteatterivastaanottimeen tai televisioon, se saa langattoman pääsyn suoratoistettuun sisältöön tai tallennettu liitettyihin iOS-laitteisiin.

Miracast ja näytön peilaus

Miracast-niminen Wi-Fi-muunnos (jota kutsutaan myös näytön peiliksi) on yleinen kotiteatterijärjestelmissä. Miracast on point-to-point langaton lähetysmuoto, jonka avulla ääni- ja videosisältöä voidaan siirtää laitteiden välillä olematta lähellä Wi-Fi-tukiasemaa tai reititintä. Miracast heijastaa älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen näytön sisältöä (ääni mukaan lukien) television ruudulle. Näytön peilauslaitteita ovat tietyt televisiot, Blu-ray Disc -soittimet ja mediatiedostot. Jos yhteensopiva Blu-ray Disc -soitin tai mediastreamer vastaanottaa näytön peilattuja sisältöjä, ne välitetään televisioon HDMI: llä tai yhteensopivalla ääni- / videoliitännällä.

Roku-näytön peilausesimerkki

Valu

Valu on samanlainen kuin Miracast ja näytön peilaus, mutta sillä on tärkeä ero. Kun olet lähettänyt äänen tai videon älypuhelimesta tai muusta yhteensopivasta laitteesta yhteensopivaan televisioon, sisällön toisto jatkuu, vaikka tekisit jotain muuta älypuhelimellasi. Voit jopa sammuttaa laitteen, ja sen toisto jatkuu. Yleisimmät laitteet, joita käytetään älypuhelimen tai tietokoneen lähettämiseen, ovat Google Chromecast tai televisio, jossa on sisäänrakennettu Chromecast.

Esimerkki Roku-näytön suoratoistosta

Langattoman HDMI-yhteyden asetukset

Toinen langattoman yhteyden muoto on teräväpiirtosisällön (HD) siirtäminen lähdelaitteesta, kuten Blu-ray-soittimesta televisioon tai videoprojektoriin. Tämä saavutetaan liittämällä HDMI-kaapeli lähdelaitteesta lisävarusteen lähetyslaatikkoon. Laatikko lähettää signaalin langattomasti vastaanottolaatikkoon, joka puolestaan ​​on kytketty televisioon tai videoprojektoriin lyhyellä HDMI-kaapelilla. On olemassa kaksi kilpailevaa langatonta HDMI-leiriä, joista kukin tukee tuoteryhmäänsä: WHDI ja Wireless HD (WiHD).

Iogear GWHDKIT11 Langattoman HDMI-sarjan asetukset

Powerline ja HomePlug

Toinen tekniikka, joka poistaa kiinteät yhteydet, ei ole todella langaton. Sen sijaan se käyttää talosi johdotusta ääni-, video-, tietokone- ja Internet-tietojen siirtämiseen talon tai toimiston kautta. Näitä tekniikoita kutsutaan nimellä Powerline ja HomePlug. Käyttämällä erityisiä muunninmoduuleja, jotka kytketään pistorasiaan, pääset tiedostoihin, jotka kulkevat tavallisen vaihtovirran päällä ja muuntuvat sitten Ethernetiksi kummassakin päässä.

TP-Link AV500 -virtalinjasovitin AC-läpivientisarjalla

Langattoman yhteyden haittapuoli

Huolimatta langattoman tekniikan edistymisestä, joskus langallinen yhteys on paras. Kun suoratoistat videota esimerkiksi Netflixistä tai Hulusta, Wi-Fi-yhteys ei välttämättä ole yhtä vakaa tai nopea kuin langallinen yhteys, mikä johtaa puskurointiin tai ajoittaisiin keskeytyksiin. Jos koet tämän, muuta suoratoistolaitteen (älytelevisio tai mediastreami) ja Internet-reitittimen sijaintia tai etäisyyttä. Jos se ei ratkaise ongelmaa, saatat joutua turvautumaan siihen pitkään Ethernet-kaapeliin, jota yritit välttää. Myös Bluetooth ja Miracast tai näytön peilaus toimivat lyhyillä etäisyyksillä, minkä pitäisi olla hieno keskikokoisessa huoneessa. Jos langaton yhteys tuottaa epäjohdonmukaisia ​​tuloksia, laitteiden välillä on silti oltava mahdollisuus langalliseen yhteyteen.

Lopullinen tuomio

Langattoman kotiteatterin vallankumous kasvaa edelleen. Vaikka uusia langattomia käyttöympäristöjä ja tuotteita otetaan käyttöön koko ajan, toistaiseksi ei ole olemassa universaalia langatonta alustaa, joka toimisi kaikkien tuotetyyppien, tuotemerkkien ja standardien kanssa. Joten tee joitain tutkimuksia päättääksesi mikä langaton tekniikka on sinulle paras.